Zvíťazte nad epidémiou. Posilnite správne svoju imunitu

Zvíťazte nad epidémiou. Posilnite správne svoju imunitu

Viete, ako správne posilniť svoj imunitný systém, aby ste sa ochránili pred infekciou či novým koronavírusom SARS-CoV-2? V nasledujúcom článku vám prinášame súhrn tých najpodstatnejších informácií od nášho partnera S&D Pharma SK.

Mladší ľudia sú na tom relatívne lepšie, pretože s vekom dochádza k starnutiu imunitného systému a starší ľudia sú, bohužiaľ, náchylnejší nielen na infekciu, ale horšie znášajú aj jej priebeh. Vieme ale niečo urobiť pre náš imunitný systém bez ohľadu na vek? Aké máme možnosti? Náš imunitný systém sa v zime chová viac pro-zápalovo. Kým v lete mnohé patogény (baktérie i vírusy) toleruje a prehliada, v zime na ne reaguje.   

Čo môže posilniť náš imunitný systém   

Lieky, ktoré majú k dispozícii imunológovia, necháme bokom, tie sú určené pre liečbu závažných imunodeficiencií, či vrodených a získaných porúch imunitného systému. Pozrime sa na prírodné zdroje, ktoré v podobe plodov, surovín, jedál alebo výživových doplnkov vieme pravidelne užívať:  

  • overené – probiotiká, vitamín D, vitamín C, zinok 
  • potenciálne nápomocné – betaglukán, kolostrum, niektoré flavonoidy, echinacea 
  • neoverené – Astragalus, baza, cesnak, kurkumín, liečivé huby, Pelargonium sidoides, propolis, sladké drievko...   

Imunitný systém síce ovplyvňuje napríklad aj selén, železo, magnézium či vitamíny B12 a B6, avšak ich príjem je bežný pri normálnom stravovaní. Nepriamo imunitný systém ovplyvňujú aj látky/živiny s protizápalovými účinkami, napr. omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny s veľmi dlhým reťazcom (EPA, DHA).   

Vitamín D   

Vitamín D chýba celoročne u tri štvrtiny populácie. Vzhľadom k orientácii Zeme k Slnku sa od októbra do apríla cez atmosféru k nám nedostanú žiadne vhodné UV-B lúče, ktoré zabezpečujú tvorbu vitamínu D v koži. Celoročný príjem vitamínu D v strave tvorí navyše len menej ako 10%, preto je nevyhnutné prijímať vitamín inou formou. V desiatkách štúdií sa vyššie hladiny vitamínu D preukázali ako prospešné voči infekciám horných dýchacích ciest. Odporúčané dávky v zime a na jar sú pre športovcov 4000-6000 IU, v lete a na jeseň minimálne 2000 IU/deň alebo udržiavacia dávka 10000 IU/týždeň. V prípade úrazu, rehabilitácie alebo regenerácie treba podávať 10000 IU denne   

Vitamín C   

Vitamín C pôsobí preventívne voči najbežnejšiemu ochoreniu horných dýchacích ciest – prechladnutiu. Jednoducho povedané, skracuje trvanie a znižuje závažnosť ochorení horných dýchacích ciest. Dôležité je povedať, že pomáha iba pri preventívnom užívaní, ak už ochorenie prepuklo, je zbytočný. Ideálne je preventívne užívať 2-krát denne 500 mg v tablete alebo kapsuli (s riadeným uvoľňovaním) a čerstvé ovocie k tomu. Zaujímavé sú i zistenia o absorbovaní „céčka“ do tela. Pri zžívaní 200 mg dokážeme absorbovať do tela celú dávku, pri 1000 mg len menej ako polovicu. Nadbytok vitamínu C vylúčime z tela najmä stolicou.       

Probiotiká   

Probiotiká ovplyvňujú imunitu na úrovni celého organizmu. Správne črevné osídlenie umožňuje obranu proti patogénom. Pre funkčnosť a klinický efekt je dôležité aj množstvo baktérií – dávka (zvyčajne viac ako 109) a spôsob ich spracovania – aby nepokapali ešte na polici v lekárni. U nás je najkompetentnejšou odbornou inštitúciou Slovenská spoločnosť pre probiotiká pri Slovenskej lekárskej spoločnosti – jej odporúčanie nájdete na probiotikách Probio-fixÒ a Probio-fix InumÒ. Podľa existujúcich štúdií sa ako najvýhodnejšia javí pravidelná a dlhodobá konzumácia probiotík.

Zinok   

Po železe je najviac zastúpeným mikroelementov našom tele – dospelý človek ho má asi 2-3 gramy. Priamo ovplyvňuje imunitné bunky a procesy, má priamy účinok proti vírusom. Je dokázané, že suplementácia zinkom (v EÚ 10 mg/denne) skrátila prítomnosť symptómov nádchy, avšak podávanie by sa malo začať už počas prvých 24 hodín od prvých príznakov ochorenia – akútny účinok. K jeho nedostatku dochádza úplne bežne napriek tomu, že sa v značnom množstve nachádza v mnohých potravinách. Najvyššie koncentrácie sa našli v ústriciach, kraboch a langustách, z našich potravín v hovädzom mäse a v divine alebo v ich vnútornostiach, o polovicu menej je v inom mäse, dostatok je aj v strukovinách a v obilninách, ale dostupnosť zinku z nich je len 10-15%       

Šport, spánok a kvalitné jedno   

Najlepšie čo v tomto období môžeme pre svoju imunitu urobiť, je to, že budeme pravidelne športovať, samozrejme, s dodržaním všetkých racionálnych opatrení. Ideálne v prírode, kde sa vyskytuje minimum ľudí. Už starí Japonci prišli na to, že aktívny pohyb v lese, ktorý sa tam považuje za formu meditácie (Shinrin-yoku), zlepšuje aktivitu niektorých obranných buniek imunitného systému. Zistilo sa, že po pobyte v lese klesá aj hladina stresového hormónu kortizolu. Okrem pravidelného pohybu si doprajte aj kvalitný spánok. Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje imunitný systém, čo sa prejavuje nižšou odolnosťou voči patogénom a zvýšenou chorobnosťou. V neposlednom rade nášmu imunitnému systému pomôžeme aj  dobrým jedlom z kvalitných surovín.

Článok vznikol v spolupráci s partnerom Hráča mesiaca Fortuna ligy spoločnosťou S&D Pharma SK, vhodným produktom na imunitu je aj ArkoDefenses