Dnes najvyťaženejší muži vo futbale? Fitnes tréneri!

Dnes najvyťaženejší muži vo futbale? Fitnes tréneri!

S asistentom trénera Zlatých Moraviec a fitnes trénerom Milanom Ivankom o jeho náplni práce počas prerušenej súťaže

Nežijeme ľahkú dobu. Ekonomika sa zastavila, peňazí je menej a pod vplyvom koronakrízy ľudia prichádzajú o prácu. Naopak, v plnej permanencii sú lekári, policajti či vojaci. Aj futbal počas tejto doby spí, no v jeho radoch sú takisto ľudia, ktorým sa objem roboty zväčšil. Viac toho majú fitnes tréneri, ktorí sa akurát z ihriska a posilňovní stiahli do domáceho pohodlia, odkiaľ určujú hráčom individuálny program. „Dnes je dôležitá kreativita, keďže nie každý má vo svojom byte kompletne vybavenú posilňovňu,“ povedal v rozhovore pre našu ligu uznávaný odborník, asistent trénera Zlatých Moraviec a futbalový fitnes tréner Milan Ivanka (60).   

Môžete potvrdiť, že fitnes tréneri sa v tejto dobe musia obracať? 

Určite áno. Čítal som v týchto dňoch články o viacerých kolegoch a všetci hovoria to isté. Pribudla nám robota od stola, viac času trávime za počítačmi. Všetci sa snažíme vypracovávať individuálne plány, aby boli takpovediac šité na telo pre každého hráča. Zároveň musíme myslieť na to, že každý z nich má doma iné podmienky. Nezostáva nám nič iné, len sa prispôsobiť. Nie je možné vypracovať paušálny plán, ktorý by vyhovoval stále a každému. Roboty je teda dosť, akurát sa zmenila. 

Na čo najmä sa zameriavate pri vypracovávaní plánov? 

V prvom rade na zachovanie kondície. Zo začiatku sa hovorilo o dvoj až trojtýždňovom sprísnení. Na to sme nastavili plány. Hráči mali udržiavací režim. S pribúdajúcim časom ale musíme myslieť inak. Futbalisti nemôžu robiť všetky cvičenia vo veľkej intenzite. Snažíme sa im to striedať. Plánujeme im udržiavací mikrocyklus, následne rozvíjajúci a potom regeneračný. Hráči si trochu oddýchnu a naberú sily. 

Akým spôsobom nahrádzate absenciu náradia, ktoré sa nachádza v zavretých posilňovniach? 

Zavreté posilňovne naozaj predstavujú problém, ktorý riešime tým, že hráčom ordinujeme cvičenia s vlastným telom. Futbalisti, ktorí majú fantáziu, využívajú pomôcky, aké len vedia doma nájsť. Používajú ich namiesto činiek. Niektorí majú doma aj menšie posilňovne, čo je super. Spomenul by som Petra Čögleya, ktorý má doma fantastickú fitnes miestnosť. Je síce po zranení, ale môže pracovať na úplne inej úrovni v porovnaní s mnohými ďalšími hráčmi. Pracujeme najmä na spevnení stredu tela, ktorý ovplyvňuje rýchlosť, šikovnosť, dôraz a silu. 

Tí, čo bývajú v domoch, môžu cvičiť na dvoroch. Čo však s hráčmi bývajúcimi v panelákoch? 

Našťastie, môžeme chodiť aspoň do prírody. Väčšina hráčov si vie vybehnúť vonku a pracovať na svojej vytrvalosti. Môžu behať do kopca, na lúke sa dajú robiť cvičenia s krátkymi a intenzívnymi zaťaženiami. Dá sa ísť na bicykel. 

Hráči nemajú príliš radi medzisezónne obdobie a súčasná situácia má prvky letnej a zimnej prípravy. Je dnes dôležitá aj mentálna stránka? 

Áno. Nielen pre hráčov, ale pre každého z nás. V tomto smere je dôležitá vízia, ktorej sa treba držať. Existuje plán, že by sa liga mala opäť rozbehnúť v máji. Pripravujeme sa na to. Hráči nemôžu zostať len tak a nič nerobiť. Tí najlepší nemajú problém s motiváciou. Vedia, prečo robia na seba a čo chcú dosiahnuť. Nechcú zostať nepripravení, lebo vedia, že po nabehnutí na normálny cyklus by sa mohli zraniť. 

Aké prvky zapájate do tréningového procesu, aby to hráčov nenudilo? 

Ako som spomínal, snažím sa obmieňať mikrocykly. Zároveň obmieňame aj samotné cvičenia, aby hráči neupadli do monotónnosti. Samozrejme, cvičenia s vlastným telom majú svoju limity, ale dá sa stále vymýšľať. Niektoré sú zamerané na mobilitu, iné na stabilitu. Sú hráči, čo majú doma fitlopty a iné pomôcky. Nemusia cvičiť len na karimatke alebo koberci. Dá sa s tým pohrať, no musíte pritom veľa premýšľať. V dnešnej dobe je u fitnes trénera dôležitá nielen odbornosť, ale aj kreativita. Monotónnosť by ublížila entuziazmu a organizmus by sa stal komótnym. 

Akým spôsobom vaši zverenci improvizujú? 

Napríklad Boris Cmiljanič si na drevenú žrď zavesil fľaše naplnené vodou a využíva ich ako náhradu činky. Kreativita hráčov je dnes naozaj na vysokej úrovni, čo ma teší. Samozrejme, záleží na nich. Nemôžem im všetko naplánovať. Teší ma, akým spôsobom sú vynaliezaví. 

Kondíciu a silu natrénujete aj doma, ale čo so zručnosťou? 

To je dnes naozaj problém. Práca s loptou sa po určitom čase zhoršuje, a preto sa snažíme hráčov nabádať, aby s ňou robili aspoň podľa svojich možností. 

Skúste si jednoduchý tréning na doma zostavený Milanom Ivankom

Môže pomôcť aj obyčajné kopanie lopty o stenu? 

Ale áno. Aj doma o posteľ alebo vonku o plot. Len nech majú aspoň trošku kontakt s loptou. Na YouTube je veľa videí, z ktorých sa dá čerpať. Chlapcom som odporučil, aby si postavili improvizované kužele a skúšali si aspoň dribling s loptou, jej vedenie, zasekávačky či sťahovačky. Všetko je na báze individuálnej hernej činnosti jednotlivca. 

Ktoré doplnkové športy sú dnes pre futbalistov vhodné? 

Keď má niekto k dispozícii basketbalový kôš, tak to je určite vhodný doplnok k tréningu. Basketbal je výborný v tom, že rozvíjate svoju odrazovú silu, periférne videnie či koordináciu. Individuálne športy sú najvhodnejšie, keďže dnes sa nemôžu stretávať partie. Ak má niekto doma bazén, výborné v dnešnej dobe je plávanie. Samozrejme, vhodné na vytrvalosť je takisto bicyklovanie. 

Čo je naopak nevhodné? Akým športom by sa mali futbalisti vyhnúť? 

Najmä nebezpečným, aby sa vyhli zraneniam. Určite neodporúčam zjazd na horskom bicykli na príliš strmých terénoch. To však platí vo všeobecnosti. Nielen dnes. 

Mnohí si odkrajujú z voľného času aj návštevou chladničky. To asi nie je ideálne, je tak? 

Áno. Keď sú v podstate otvorené len obchody a máme plné chladničky, tak to logicky láka. Po zime je dôležitý dostatočný prísun zeleniny a ovocia. Dal som chlapcom inštrukcie, aby si spravili svoj režim. Mali by si kontrolovať hmotnosť, aby sa po reštarte ligy nevrátili trebárs s piatimi až desiatimi kilogramami navyše. To by bol veľký problém. 

Akým jedlám by sa mali chlapci vyhýbať? 

Smaženým, pečeným a nemali by jesť ani veľa sladkého. Samozrejme, keď si po tréningu dáte cukor, ktorý vám rýchlo doplní energiu, tak to nevadí. Všetko musí byť ale s mierou. Chladnička láka a my sme stále doma s ňou. Preto by v nej nemali byť veci, ktoré športovcom nevyhovujú. 

MIlan Ivanka napísal aj dve odborné publikácie. Tá najnovšia má názov Funkčný Futbalový Fitnes Treéning. 

Nebojíte sa toho, že keď hráči v podstate môžu iba cvičiť, stanú sa z nich až neželaní „Rambovia“? 

Všetko treba robiť s rozumom. Zažil som už počas svojej praxe, že niektorí hráči to prehnali so silovými cvičeniami. Potom vyzerali skôr ako kulturisti a stratili šikovnosť, rýchlosť, a obratnosť. Myslím si, že to dnes ale nehrozí. Sú zavreté posilňovne a práca s vlastným telom by nemala byť na škodu. Neočakávam, že po nútenej pauze prídu chlapci „nabúchaní“ a že pre svalový objem prídu o dôležité futbalové vlastnosti. 

Doba sa teda zmenila, skúste opísať váš denný program? 

Každý by mal mať svoj denný plán. Ja si vždy ráno zacvičím. Je dobré, keď má telo pravidelný režim a záťaž. Potom idem za počítač a spracúvam si odozvy od hráčov na naordinovaný tréning. Pozerám, v akej intenzite pracovali a aké vzdialenosti odbehli. Tieto informácie dostávam z ich športtesterov. Nie všetci ale majú toto zariadenie k dispozícii, a tak mi niektorí posielajú iba videá. Chodievam do školy, kde za normálnych okolností učím. Tam natáčam videá pre hráčov. Pre spestrenie im pripravujem každý týždeň určitú výzvu. Tieto cviky si potom natáčajú a pošlú mi ich. Niekedy zaberajú aj s priateľkami, prípadne manželkami. Natočenie a strih videa v škole mi trvá dve-tri hodiny. Ďalší čas mi vyplnia konzultácie, špeciálnu komunikáciu si vyžadujú zranení hráči, alebo hráči po zranení. U nás sú to Peťo Čögley, Vlado Tkáč a Maťo Válovčan. V týchto prípadoch musíme byť obzvlášť pozorní, pretože ich nemáme pod kontrolou. Chlapci potrebujú zaberať v takom režime, aby sa opäť nezranili. Poobede sa už venujem sebe, rodine, chodím na záhradu. Večer sa pri počítači pripravujem na ďalší deň. 

Takže sa nenudíte… 

Určite nie. Dni mi naozaj rýchlo bežia a roboty je pomerne dosť. 

Usmievate sa, takže vám to asi nevadí. 

Práca šľachtí, takže teraz sme naozaj vyšľachtení. Nie je dôvod sťažovať sa. Keď vás práca baví, všetko vám rýchlejšie ubehne. Teší ma, že to má zmysel pre hráčov a aj pre celý realizačný tím. Vieme, že tento stav nebude trvať navždy. Pracujeme s určitou víziou, aby sme boli dobre pripravení. Keď máte veľa roboty, aspoň nemusíte myslieť na ostatné negatívne veci. 

Ste optimista v súvislosti s riadnym ukončením tejto sezóny? 

Ale áno. Príchodom teplejších dní by mohla nákaza ustúpiť. Možno sa mýlim, možno nie, no ja v to verím. Ak by sme aj súťaž nedohrali v máji, verím, že sa to podarí v júni. Chýba nám nadstavba, čo je desať zápasov. To sa dá stihnúť pri dobrom tempe v priebehu pár týždňov.   

ANI ŠKOLA, ANI KAVIAREŇ 

Každý pozná Milana Ivanku ako futbalového fitnes trénera, ale len málokto vie, že je takisto učiteľ na základnej škole v Partizánskom, ktorá spolupracuje aj s MŠK Žilina, a kde má na starosti futbalové triedy. Učí telesnú výchovu a športovú prípravu. No a ešte menej ľudí vie, že prevádzkuje v Partizánskom kaviareň. Do obidvoch týchto činností mu zasiahol koronavírus. „Máme so žiakmi videomítingy, takže aspoň čiastočne som v kontakte so svojou triedou. Síce sa nestretávame, ale komunikujeme na diaľku. Samozrejme, kaviareň je teraz uzavretá, ale všetko zlé je na niečo dobré. Aspoň sme vymaľovali a keď prídu lepšie časy, zákazníci si nájdu krajšie prostredie,“ povedal Milan Ivanka.   

BOL PRI VRBOVI 

Milan Ivanka sa vo futbalovom hnutí na Slovensku prvýkrát výraznejšie presadil v FK Púchov, kde bol v tom čase šéfom realizačného tímu dnes veľmi úspešný tréner Pavel Vrba. „Bola to pre mňa skvelá skúsenosť. Pavel vtedy viac-menej začínal, prišiel do Púchova z Ostravy. Už v tom čase boli jeho metódy veľmi zaujímavé. Je to veľmi dobrý človek, s ktorým som z času na čas v kontakte. Občas sa stretneme aj v Prahe na seminári, keďže ja mám českú trénerskú licenciu,“ uviedol Milan Ivanka.   

MILAN IVANKA – FAKTY

  • Narodil sa 12. marca 1960 v Partizánskom, pracuje ako futbalový fitnes tréner a asistent trénera v FC ViOn Zlaté Moravce
  • Hrával na poste útočníka, mládežnícke futbalové roky strávil v Partizánskom, v kariére pokračoval v Česku, nastupoval za tímy Viktoria Žižkov, Pragoflora Braník, VTJ Mikulov, v ktorom už bol v pozícii hrajúceho trénera a kde rozbiehal trénerskú kariéru. 
  • Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy na Univerzite Karlovej v Prahe. 
  • Napísal dve tlačené odborné publikácie pre trénerov Agilita a jej rozvoj vo futbale (2009) a Funkčný futbalový fitnes tréning (2015) 
  • Ako futbalový fitnes tréner a asistent trénera pracoval v Púchove, Diname Tbilisi, Trnave a najviac času v Zlatých Moravciach, súčasťou FC ViOn je aj teraz. 
  • Dnes je člen realizačného tímu Karola Praženicu, ale pracoval aj s ďalšími známymi trénermi ako Pavel Vrba či Juraj Jarábek. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Liverpool a hráč vďaka svojej pracovitosti Cristiano Ronaldo. 
  • Vo futbalovom tréningu sa riadi podľa motta: „Keď zlepšíme jednotlivca, zlepšíme celé mužstvo.“