​Objav jari Filip Lichý: Užívam si čerstvý vzduch a prírodu

​Objav jari Filip Lichý: Užívam si čerstvý vzduch a prírodu

So stredopoliarom Slovana Bratislava Filipom Lichým o tréningovom živote počas epidémie koronavírusu, ale aj o prelomovej sezóne.

Zaujal na takmer mesačnom sústredení v Turecku, kde si vydobyl miesto v prvom tíme úradujúceho majstra a lídra tabuľky Slovana Bratislava. Reč je talentovanom stredopoliarovi Filipovi Lichom (19), ktorý svoje kvality potvrdil aj v prvých jarných fortunaligových kolách. Na konte má už tri štarty v našej najvyššej súťaži a rozhodne nesklamal. Práve naopak. Vždy patril medzi tých lepších na ihrisku. Aj jeho veľmi mrzelo, že pandémia koronavírusu v Európe spôsobila nielen odklad nadstavbovej časti našej ligy. „Zdravie však je prvoradé,“ skonštatoval v rozhovore pre našu ligu Filip Lichý.   

Ako znášate súčasné pohnuté časy? 

Samozrejme, je to nepríjemná vec. Veľmi ma mrzí, že sa prerušila liga a že môžeme trénovať len individuálne. Dodržiavam všetky zásady, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi dôležité. Dávam si pozor na hygienické opatrenia. Dúfam, že sa aktuálna situácia čo najskôr zmení a všetci budeme môcť naskočiť do tréningového a súťažného kolotoča. 

Privítali ste pozastavenie kolektívneho tréningového procesu? 

Určite áno. Za daných okolností nemalo význam stretávať sa v jednej šatni. Všetci máme rodiny a musíme byť zodpovední. Som rád, že trénujeme individuálne. Dostávame plány, ktorých sa musíme držať. 

Akým spôsobom sa udržiavate v kondícii a ako si vypĺňate voľný čas? 

Prišiel som domov a venujem sa najmä rodine. Bývam v dedinke neďaleko Banskej Bystrice, takže si užívam čerstvý vzduch a prírodu. Čo sa týka tréningu, dostali sme rôzne pomôcky. Napríklad fitloptu a ďalšie potrebné veci. Deň vopred dostávame tréningový plán. Ten je zameraný najmä na silu a vytrvalosť. Individuálne trénujem aj s loptou, aby som to s ňou nezabudol (smiech). 

Akým spôsobom sa chránite? 

Snažím sa najmä obmedzovať vychádzanie medzi ľudí, ale keď už idem trebárs na nákup, vždy mám rúško a rukavice. Predovšetkým ale trávim čas sám, alebo v kruhu najbližších. 

Ste človek, ktorý sleduje správy, alebo sa skôr snažíte vyhýbať informáciám o koronavíruse? 

Televíziu príliš nesledujem, ale je toho plný internet. Situáciu okolo seba vnímam, ale špeciálne sa tým nezaoberám. Myslím len na to, aby som dodržiaval opatrenia. 

Ste optimista? Veríte, že čoskoro bude po všetkom? 

Pevne verím, že áno a že sa – hoci s omeškaním – dohrá aktuálna sezóna. Bola by veľká škoda, keby sa to muselo predčasne ukončiť.   

PRERUŠENÝ PRELOMOVÝ ROČNÍK 

Začali ste sa presadzovať v prvom tíme Slovana Bratislava. Škrie o to viac, že práve teraz prišlo k prerušeniu súťaže? 

Určite áno. Bol som sčasti naštvaný, že to takto vyšlo. Začal som zbierať prvé minúty a teraz sa stalo toto. Zdravie je ale prvoradé a beriem to už pozitívne. Plne rešpektujem súčasnú situáciu a snažím sa, aby som bol po návrate ešte lepšie pripravený po fyzickej i mentálnej stránke. Predo mnou je toho ešte veľa. 

Čo hovoríte na to, že ste na jar dostali priestor v troch ligových zápasoch? 

Neskutočne si vážim šancu, ktorá prišla od klubu a trénera. Som súčasťou najväčšieho a najúspešnejšieho mužstva na Slovensku. Je to pre mňa obrovské plus. Verím, že budem naďalej zbierať minúty v ligových zápasoch a že budem trénerovi natoľko motať hlavu svojimi výkonmi, aby som dostával šancu pravidelne. 

Ako budete spomínať na ligový debut s Trenčínom (2:0)? 

Bolo to úžasné. Fanúšikovia ma prijali super, čo ma nesmierne potešilo. Mal som radosť, že môj prvý zápas prišiel na domácom štadióne. Budem si to pamätať navždy. Bol to zážitok. 

Filip Lichý pri jeho debute na Tehelnom poli

Fanúšikovia si vážia kvalitných legionárov, no ešte väčšiu radosť majú z odchovancov klubu. Cítite, že vám v tomto osud praje? 

Rozumiem, že fanúšikovia chcú vidieť na ihrisku čo najviac odchovancov. Je to práve na nás domácich hráčoch, aby sme sa pobili s konkurenciou a ukázali, že v Slovane sa môže presadiť aj odchovanec. Musí ale ukázať potrebnú kvalitu. 

So Slovanom ste strávili celé sústredenie v Turecku. Práve to vám pomohlo v etablovaní sa v zostave? 

Určite áno. Začiatky boli ťažké, ale chalani boli super, dobre ma prijali a odovzdávali mi svoje skúsenosti. Keď už ste mesiac v jednom kolektíve, začnete si na ihrisku veriť. Veľmi mi pomohlo, že som mohol stráviť dlhý čas s prvým tímom. 

V čom ste sa v Turecku zlepšili? 

Prispôsobil som sa tempu hry, rýchlosti a tvrdosti. Zlepšil som sa najmä v taktickej stránke hry. Som rád, že sa mi podarilo takto sa adaptovať.   

NEHRAL LEN NA KRAJOCH OBRANY 

Ste univerzál. Je to futbalová vlastnosť, ktorú si na sebe najviac vážite? 

Neviem, či je to práve vec, ktorú si najviac vážim… Určite mám ale schopnosť, ktorá mi pomáha rýchlo sa adaptovať na pre mňa nezvyčajnú pozíciu. Najradšej nastupujem v strede poľa, na pozícii defenzívneho stredopoliara, prípadne o čosi vyššie na tzv. osmičke. Nemám ale problém prispôsobiť sa. Všade sa snažím podať čo najlepší výkon. 

Máte vyváženú defenzívu a ofenzívu? 

Uf, ťažká otázka. Určite pracujem na tom, aby to tak bolo. Vždy je čo zlepšovať. 

Viete si predstaviť, že by ste sa v lige predstavili na hrote, prípadne na stopérskej pozícii? 

Ak ma tam tréner hodí a dá mi potrebné pokyny, viem si to predstaviť. Vždy sa prispôsobím potrebám tímu. 

Je nejaká pozícia okrem brankára, ktorú ste si ešte nevyskúšali? 

Nehral som ešte na krajoch obrany. Nastúpil som na hrote, na krídle i na stopérskej pozícii. 

Zvládli by ste aj kraj obrany? 

Určite by som sa o to pokúsil (smiech). 

Prekvapuje vás, ako na prvý pohľad ľahko ste vhupli do seniorského futbalu? 

Snažím sa stále na sebe makať. Robím všetko pre to, aby som bol lepší zo dňa na deň. Priznávam, nemal som veľké problémy s prechodom do mužského futbalu, no predtým som svedomito trénoval, aby to tak naozaj bolo. 

V čom sa chcete zlepšiť v nasledujúcom období? 

Ak mám byť úprimný, úplne vo všetkom! V defenzíve, ofenzíve i pozičnej hre. 

V mládežníckych kategóriách ste strieľali veľa gólov. Radi by ste sa takto prezentovali aj na seniorskej úrovni?

Určite áno. Každého hráča baví strieľať góly, ja nie som výnimka. Rád by som sa presadzoval aj medzi mužmi.   

ODSUNUTÉ BOJE O ŠAMPIONÁT 

Ste kapitán národného tímu do 19 rokov, ktorý sa mal predstaviť v marci v Elite Round v rámci bojov o majstrovstvá Európy. Pre koronavírus sú ale zastavené aj reprezentačné zápasy. Veľmi vás to mrzí? 

Samozrejme. Platí to o všetkých hráčoch i tréneroch. Chceli sme hrať, no bohužiaľ, nedá sa. Treba to brať pozitívne. Máme dlhší čas na prípravu. Uvidíme, ako to bude vôbec ďalej celkovo s programom zápasov. Verím, že sa hrať bude a že budeme úspešní. 

Keby sa tak nestalo, asi by to bolo veľké sklamanie… 

Určite. Veľmi by ma to mrzelo, pretože sme makali na to, aby sme sa dostali na šampionát. Táto generácia na to má. 

Presadzujete sa na seniorskej úrovni. Nepoškuľujete jedným okom už aj po reprezentácii do 21 rokov? 

Sústredím sa na to, čo je aktuálne a teda na reprezentáciu do 19 rokov. Verím, že postupom času sa prebojujem do „dvadsaťjednotky“ a časom aj do seniorského národného tímu. Reprezentácia je sen každého hráča. Je to najviac, čo môžete dosiahnuť. 

 

DUKLE DRŽÍ PALCE 

Filip Lichý pochádza z Banskej Bystrice a logicky má veľkú radosť, že Dukla je aktuálne líder druhej ligy a má našliapnuté do najvyššej súťaže. „Samozrejme, Dukle postup veľmi želám. Strávil som v tomto klube jedenásť rokov a bolo by úžasné, keby bola Banská Bystrica opäť fortunaligová. Myslím si, že Dukla patrí medzi elitu, bez nej to nie je ono. Držím klubu palce a dúfam, že chlapcom sa podarí postúpiť,“ povedal Filip Lichý, pre ktorého by potom vzájomné zápasy s Banskou Bystricou boli určite veľmi špecifické. „Bol by som nesmierne motivovaný ukázať sa v zápasoch proti klubu, kde som vyrástol. Snáď budem mať tú možnosť a Dukla postúpi.“   

FILIP LICHÝ – FAKTY 

  • Narodil sa 25. januára 2001 v Banskej Bystrici, hráva na pozícii stredopoliara za ŠK Slovan Bratislava. 
  • S futbalom začínal v Dukle Banská Bystrica, kde strávil jedenásť rokov a ako mladší dorastenec odišiel do Slovana Bratislava. 
  • V prvom tíme belasých debutoval v druhom jarnom kole tejto sezóny v zápase s Trenčínom (2:0), na konte má zatiaľ tri štarty vo Fortuna lige. 
  • Je kapitán národného tímu do 19 rokov, Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Borussia Dortmund. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Kde je vôľa, je aj cesta.“