Rusov: Opatrenia sú dôležité, trénujeme individuálne

Rusov: Opatrenia sú dôležité, trénujeme individuálne

S brankárom Spartaka Trnava Dobrivojom Rusovom nielen o prerušenom tréningovom procese, ale aj o poslednom víťazstve Trnavy v Dunajskej Strede a úspešnej ére Spartaka.

Na nákazu koronavírusom musí reagovať aj športový svet. Fortuna liga si na nasledujúce dva víkendy zobrala dovolenku a svoj program prispôsobujú vzniknutej situácii aj jednotlivé kluby. Veľmi zodpovedne sa k problému postavil Spartak Trnava, ktorý zrušil spoločné tréningy a hráči zaberajú podľa individuálnych tréningových plánov. „Treba daný stav rešpektovať,“ povedal v rozhovore pre našu ligu brankár červeno-čiernych Dobrivoj Rusov (27), hrdina posledného ligového kola, v ktorom si Spartak zásluhou víťazstva (1:0) v Dunajskej Strede vybojoval účasť v skupine o titul.

Ako zvládate v kabíne súčasný stav? 

Je to niečo, čo sme ešte nezažili. Zvláštna situácia. Dostali sme individuálny tréningový plán, takže vôbec nie sme spolu. 

Čo vám najmä prízvukoval klubový lekár? 

Prvé opatrenia prišli ešte predtým, ako sa prípady nákazy potvrdili aj na Slovensku. Boli to nariadenia, ktoré už viackrát zazneli v médiách ako zákaz podávania rúk a zvýšený dôraz na hygienu. Teraz sme dostali odporúčanie, aby sme neopúšťali Trnavu a aby sme sa zdržiavali najmä v domácich podmienkach, aby sme sa vyhýbali miestam s veľkým počtom ľudí. 

Akým spôsobom sa udržiavate v kondícii? 

My, brankári, sa môžeme zameriavať akurát na silové tréningy. Je to najmä o cvičení, akurát nám chýbajú tréningové pomôcky, ktoré máme k dispozícii na štadióne. Uvidíme, aké dlhé bude súčasné provizórium. Pár dní voľnejšieho programu nikomu z nás neuškodí aj v kontexte toho, že uplynulé obdobie bolo veľmi stresujúce. Dlhodobá pauza by už nebola prínosná. 

Niektoré tímy trénujú pohromade. Ako sa u vás zrodilo rozhodnutie o tom, že každý z vás bude zaberať individuálne? 

Verdikt prišiel od vedenia klubu, ktoré zvážilo všetky možné riziká. Každý chce minimalizovať možný vznik problémov. Vedúci mužstva nás informoval prostredníctvom telefónu, pretože sme boli akurát doma. 

Stotožňujete sa s týmto rozhodnutím? 

Myslím si, že opatrenia sú v takýchto prípadoch dôležité. Treba urobiť maximum pre zníženie rizika nákazy. Zdravie je najdôležitejšie. 

Aké berú vzniknutú situáciu legionári, ktorí sú v neľahkej situácii ďaleko od domovov? 

Uvedomujem si, že ja ako Trnavčan to mám o niečo ľahšie. Verím, že v Trnave ale majú vytvorené dobré zázemie, aby to zvládli.   

Hrdina posledného derby

Mrzí vás, že k tejto situácii prišlo akurát po vašom skvelom víťazstve v Dunajskej Strede? 

Samozrejme. Odohrali sme dobrý zápas a ukázali sme, že vieme byť konkurencieschopní aj proti silným tímom. V predchádzajúcich týždňoch sme ale trpeli na to, že sme si nedokázali dlhodobo udržať vysokú výkonnosť. Po dobrom zápase vždy prišiel slabší. Napriek tomu je škoda, že nemôžeme hrať, keď sme teraz na pozitívnej vlne. 

Proti Dunajskej Strede ste viackrát podržali mužstvo. Bol to zápas, na ktorý nikdy nezabudnete? 

Je to tak. Išlo o veľa. Každý má rád takéto zápasy. Prvý polčas som vďaka chalanom v podstate ani nemal robotu. Potom prišla červená karta a mohli sme v defenzíve predviesť naše kvality. Ustáli sme náročné situácie a napokon sa nám podarilo splniť cieľ. 

Keď ste vytlačili nepríjemnú Ramirezovu hlavičku, povedali ste si, že toto je váš deň? 

V zápase si to ani neuvedomujete. Niekedy ani neviete, či ste predviedli naozaj výnimočný zákrok, pretože počas duelu ste takpovediac vo svojom svete. Snažíte sa hlavne neuletieť hlavou a koncentrovať sa. Konkrétne zákrok po Ramirezovej hlavičke bol taký, aký majú ľudia radi. Efektná robinzonáda. Každý brankár vám ale povie, že menej efektné situácie vedia byť často náročnejšie. Trebárs nepríjemný center, prípadne skackavá strela po zemi. V Dunajskej Strede som toho musel riešiť podstatne viac, ale nielen ja. Každý z nás občas prežíval krušné chvíle. Chlapci sa hádzali do striel, odvracali centre. Predviedli sme výborný tímový výkon a to je na tom pozitívne. 

Dunajská Streda vás v tejto sezóne zdolala na vašom štadióne a vyradila vás aj z pohára po penaltovom rozstrele. Cítili ste o to vyššiu motiváciu? 

Určite. Mrzelo ma, že sme v pohári neuspeli po penaltách. Chalani vtedy podali výborný výkon a nezaslúžili sme si vypadnúť. Pri hráčoch, ktorí menia strany pri zahrávaní pokutových kopov to brankár nemá jednoduché. Vtedy je to do značnej miery o šťastí. Škoda. Minulý rok sme zažili úspešnú pohárovú cestu, z ktorej nám zostali krásne zážitky. Keby sme sa nebodaj dostali opäť do finále, bolo by to krásne pre ľudí. Nepodarilo sa, a tak sme im to chceli oplatiť v lige. Navyše, bojovali sme o prvú šestku, čo bolo nesmierne dôležité pre klub, hráčov a v neposlednom rade aj fanúšikov. 

Je pre vás krajské derby s Dunajskou Stredou podobne dôležité ako derby so Slovanom? 

Zápasy so Slovanom Bratislava sú absolútne špecifické, pretože je to historické derby. Ja osobne ich vnímam ako najprestížnejšie. Poriadne ostré to ale býva aj s Dunajskou Stredou.   

Zabojovať o Európu

Aké ciele si dávate do zvyšku jarnej časti? 

Hráme o Európu. Trnava v nedávnom období zažila krásnu pohárovú púť a ľudia vnímajú medzinárodnú konfrontáciu úplne inak. V Európe sa hrá o veľa každý zápas, motivácia je veľmi veľká. Prečo by sme sa o to nemali znovu pokúsiť? Potrebujeme ale v lige ukázať, že vieme odohrať viacero dobrých zápasov po sebe. Chceme skončiť čo najvyššie. 

Môžete bojovať bez tlaku? Konieckoncov, nemáte veľmi kam klesnúť… 

V Trnave nikdy nehráte bez tlaku. Navyše, nášmu mužstvu vyhovuje, keď sa hrá o niečo. Možno bude pre nás aj lepšie, pokiaľ sa tomu postavíme čelom a nebudeme ako deti rozprávať o tom, že nemáme čo stratiť. Tlak nás môže len motivovať. 

Fortuna liga sa hrá podľa súčasného modelu už tretiu sezónu a vám postup do hornej šestky garantuje ďalšie dva zápasy so Slovanom a DAC. Tešíte sa na ďalšie vybičované stretnutia? 

Keby sme mali stále starý model, o mnohých veciach by už bolo rozhodnuté. Väčšine ľudí sa nový model páči a ja tiež oceňujem, že nás čaká veľa zaujímavých zápasov. Každý si príde na svoje. Je to dobré pre kluby, hráčov i fanúšikov. 

Ale najmä tých, čo sú v hornej šestke. Keby veľký klub ako Spartak sa druhý rok po sebe ocitol v dolnej polovici, zrejme by to bol pre vás veľký problém…

Je to tak. My sme si skupinu o titul vybojovali na poslednú chvíľu. Boj o hornú šestku mal ale náboj, dráma nechýbala ani v strede sezóny. Hrali sme pod tlakom, čo je nesmierne plus. Je skvelé, že každý hrá množstvo zápasov, v ktorých ide o veľa. 

Veríte, že sa to pozitívne prejaví aj na návštevnosti? 

Určite bude vyššia v porovnaní s tým, keby sme boli v dolnej šestke. Zažili sme si to minulý rok a nie je nič príjemné hrať o záchranu. Verím, že si veľa ľudí nájde cestu na dobré zápasy. 

Chýba vám niekto v hornej šestke? 

Bol som prekvapený, že sa do skupiny o titul nedostal Trenčín, s ktorým sa nám hralo zle. AS má kvalitné mužstvo, ktoré zrejme trochu doplatilo na to, čo trápilo aj nás – nestabilnú výkonnosť. Tabuľka ale neklame a každý, kto si vybojoval miesto vo vrchnej polovici tabuľky, je v nej zaslúžene.   

S úspechmi rastú nároky

Trnava v posledných rokoch zažila veľa úspechov – titul po dlhých 45 rokoch, účasť v Európskej lige, víťazstvo v pohári… Čo na to hovoríte z pozície odchovanca Spartaka? 

Ľudia si to zaslúžili. Na väčšie úspechy čakali už dlho, pritom viacero sezón ukázalo mužstvo zaujímavé výsledky. V ročníku 2011/12 sme skončili druhí o dva body za Žilinou. To som už bol ako mladík brankárska trojka. Aj ďalšie ročníky boli úspešné, no posledné roky boli naozaj výnimočné. Verím, že to ľudia oceňujú, aj keď určite s úspechmi rastú ich nároky. Nebola to žiadna náhoda, hoci to niektorí tak prezentovali. Verím, že niečo podobné zažijeme aj v budúcnosti. 

Spartak zažil majstrovské oslavy akurát v čase, keď ste pôsobili v poľskom klube Piast Gliwice. Bude vás celý život mrzieť, že ste práve vtedy neboli súčasť mužstva? 

Samozrejme, človeka to mrzí. Možno by to ale dopadlo inak. Každý zohral svoju úlohu a brankári boli vtedy výborní. Takto to malo byť. 

Ako ste oslavy titulu prežívali na diaľku? 

Ako fanúšik. Odmalička som navštevoval zápasy Spartaka, cestoval som aj na výjazdy. Veľmi som to prežíval a titul som si užil. 

Minulé leto získala Trnava pohár už s vaším výrazným podpisom. Vo finálovom zápase v Nitre so Žilinou ste sa stali hviezdou penaltového rozstrelu. To je niečo, na čo sa nezabúda? 

Bolo to krásne. Som šťastný, že som mohol v Trnave vyhrať trofej. Vždy som po tom túžil. Nemám ale rád, keď sa v súvislosti s týmto úspechom skloňuje najmä moje meno. Každý priložil ruku k dielu. Nebolo to len o mne. 

Ako vnímate súčasný Spartak po zmene majiteľa? 

Prišli noví ľudia, ktorí majú svoju filozofiu. Odchádzajúcim treba poďakovať, aj vďaka nim sme dosiahli veľké úspechy. Ukáže čas, či súčasný manažment a hráčsky káder dokáže nadviazať na toto obdobie. Vzhľadom na to, ako všetci tvrdo pracujeme, verím, že sa dostavia aj výsledky a že budeme úspešní. Práve výsledky a úspechy sú totiž vysvedčením práce.   

Šporar? Bude chýbať

Bývalého útočníka Slovana Bratislava Andraža Šporara vyhlásili v ankete Futbalista roka za najlepšieho ligového hráča v roku 2019. V jesennom ligovom derby na Tehelnom poli sa slovinský topkanonier dostal do konfliktu práve s brankárom Trnavy Dobrivojom Rusovom, ktorého sme podpichli s otázkou, či mu Šporar bude po prestupe do Sportingu Lisabon chýbať. „Bol som trochu prekvapený, že sa mu podarilo vyprovokovať jeden problém. To som nečakal. Je to kvalitný hráč, čo dokázal štatistikami a výkonmi. Najviac bude chýbať Slovanu, ale určite aj lige. Kvality je však v našej súťaži dosť a verím, že sa dokážu dostať do povedomia aj ďalší hráči,“ poznamenal odchovanec trnavského Spartaka.   

DOBRIVOJ RUSOV – FAKTY 

  • Narodil sa 13. januára 1991 v Trnave, nastupuje na pozícii brankára za FC Spartak Trnava. 
  • Je ženatý, s manželkou Luciou má dve dcérky Melisu a Noemi
  • S futbalom začínal v Lokomotíve Trnava, ako starší žiak sa presunul do Spartaka, kde urobil aj prvé kroky na seniorskej úrovni. 
  • V prvom tíme debutoval v sezóne 2012/13, v Trnave zotrval do januára 2015, keď prestúpil do poľského klubu Piast Gliwice
  • V Poľsku skončil po troch rokoch a v lete 2018 sa opäť upísal Spartaku Trnava, kde sa stal brankárskou jednotkou a vlani sa podieľal na víťazstve v Slovnaft Cupe. 
  • Vo Fortuna lige odchytal 83 zápasov, pričom si v 26 prípadoch udržal čisté konto. V aktuálnej sezóne stál medzi žrďami v 21 ligových dueloch, v siedmich z nich neinkasoval. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16 a 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je David de Gea a klub Manchester United
  • Riadi sa podľa životného motta: „Trpezlivosť ruže prináša.“