Nádherné sólo predviedol priskoro

Nádherné sólo predviedol priskoro

S krídelníkom Michaloviec Milanom Kvocerom o reakcii mužstva na debakel od Trenčína, boji o prvú šestku či reprezentačných ambíciách.

Hneď úvodné jarné kolo Fortuna ligy sa nieslo aj v znamení šokujúceho výsledku. Futbalisti Michaloviec v dôležitom súboji o účasť v prvej šestke utŕžili od AS Trenčín v Žiline debakel 1:8. Na Zemplínčanov však nepadla deka. Nasledujúci víkend zvládli domáci súboj s Nitrou (1:0), o čo sa gólom zaslúžil Milan Kvocera. Rýchlonohého krídelníka trápili v uplynulom období zranenia, a tak mal nepochybne veľkú radosť, že mohol takto pomôcť tímu. „Zvládli sme dôležitý zápas,“ povedal v našom rozhovore 22-ročný rodák z Považskej Bystrice.

   

Aký to bol pocit rozhodnúť zápas s Nitrou?
Po dlhšej dobe som hral od začiatku. Podarilo sa mi skórovať, a dokonca to bol víťazný gól. Logicky som mal veľkú radosť.

Navyše, víťazstvo vás vrátilo dve kolá pred koncom základnej časti do prvej šestky. Prejavilo sa to na nálade v kabíne vzhľadom na to, že týždeň predtým ste utŕžili debakel od Trenčína?
Áno. Po debakli to bolo pre nás všetkých ťažké. Každý z chalanov musel hľadať vo svojom vnútri stratené sebavedomie. Som rád, že sme to takto zvládli a mohli si odfúknuť, že je to za nami.

Čo ste si zdôrazňovali počas týždňa pred zápasom s Nitrou?
Vedeli sme, že musíme vyhrať, ak chceme byť v prvej šestke. Všetci sme si uvedomovali, že na prehru s Trenčínom zareagujeme správne iba v prípade, že dáme do toho všetko. Práve to bol kľúč k tomu, aby sme to zvládli. Verili sme si.

V tejto sezóne ste už zažili dva šialené polčasy. Na jeseň ste vyhrali nad Dunajskou Stredou 5:0, pričom všetky góly ste dali už do prestávky. Na úvod jari ste dostali facku 1:8 od Trenčína, šesťkrát ste inkasovali až po zmene strán. Liga je poriadne šialená, je tak?
Veru áno. Niekedy dokáže zápas zlomiť jeden gól. Proti Trenčínu nás napríklad definitívne položilo, keď súper skóroval tretíkrát. Vtedy akoby všetci prestali hrať, hlavy boli dolu a už to išlo. Keby sa hralo o päť minút dlhšie, prídu ďalšie góly. Také zápasy jednoducho bývajú.

Veľa tímov bojuje o zvyšné tri miestenky do prvej šestky. Je to psychicky veľmi náročné?
Nie je to veru ľahké. Uvedomujete si, že každá chyba vás môže stáť dôležité body. Čakajú nás posledné dva zápasy a bolo by dobré, aby sme v nich uhrali aspoň štyri body. Radi by sme boli opäť súčasťou prvej šestky.

Michalovce boli v skupine o titul aj v minulej sezóne. Keby sa to podarilo zopakovať, bol by to obrovský úspech pre klub.
Určite áno. Nepatríme medzi najväčšie kluby na Slovensku, ale náš káder má dostatočnú kvalitu na to, aby sme sa prepracovali do skupiny o titul.

    

PRIBRZDIL HO GÓL MESIACA

Čaká vás zápas v Ružomberku. Môže byť kľúčový?
Áno. Chceme vyhrať. no každý bod z tohto súboja bude dobrý. Dôležitý bude aj nasledujúci súboj s Pohroním.

Viete, že Michalovce ešte nikdy nezdolali Ružomberok?
Samozrejme.

Motivuje vás to?
Áno. V našej situácii by bolo víťazstvo krásne.

V tíme máte Igora Žofčáka, ktorý v Ružomberku naštartoval kariéru v našej lige a v MFK získal v roku 2006 historické double. Motivuje vás práve on?
Áno. Nielen pred zápasom s Ružomberkom, ale vždy. Zrejme ho čaká posledná polsezóna. Má 36 rokov a veľmi veľa skúsenosti, ktorými je pre nás nesmierne prínosný. V spomínanom zápase s Trenčínom nám veľmi chýbal. Určite by mužstvo pozdvihol. Dúfam, že v Ružomberku bude hrať.

Na jeden z vašich zápasov v Liptove asi nikdy nezabudnete. Je tak?
To máte pravdu. Viem, na čo narážate. Na krásny gól.

Preštrikovali ste sa cez pol ihriska. Ako si spomínate na zásah, ktorý sa stal Gólom mesiaca?
Na to sa nedá zabudnúť. Takéto góly neprichádzajú často. Som veľmi rád, že sa mi ho podarilo streliť. Paradoxne ma v kariére pribrzdil. Prišiel veľmi skoro a nebol som naň pripravený. Dostavil sa veľký tlak.

Aj vám napršalo do nosa?
To nie. Skôr som nezvládol očakávania. Bolo toho veľa, bol som ešte veľmi mladý. Nedokázal som nadviazať na tento výkon. Asi som bol ešte veľmi mladý.

Cítite sa vo forme na to, aby ste zopakovali niečo podobné?
Uvidíme. V poslednom období ma trápili zranenia, ktoré som si spôsobil na reprezentačných zrazoch. Počas sústredenia v Turecku a v podstate počas celej zimnej prípravy som nemohol naplno trénovať pre zdravotné problémy. Stále sa do toho dostávam. Som rád, že som v poslednom zápase už konečne nastúpil v základnej zostave.

Gól vám psychicky pomohol?
To určite.

       

PÁČI SA MU MODEL

Spomínali ste, že boje o prvú šestku sú psychicky náročné. Baví vás súčasný model Fortuna ligy?
Áno. Zápasy majú kvalitu. Každý chce hrať v prvej šestke a všetci sú veľmi motivovaní. S tým vzrástla aj úroveň stretnutí.

Tvrdo bojovať musí aj váš bývalý klub AS Trenčín. Čakali ste, že bude v tabuľke vyššie?
Súvisí to so stabilitou. Trenčín to má postavené na výchove a predaji hráčov, ktorí pravidelne odchádzajú. Veľa nových hráčov zase vždy príde. Mužstvo sa musí zakaždým zohrávať. Každý s každým dnes môže vyhrať, tabuľka je nabitá.

Želáte si v hornej šestke práve Michalovce a Trenčín?
Samozrejme.

Kto sa tam podľa vás napokon dostane?
Očakávam, že Trenčínu sa to podarí a samozrejme verím aj nášmu tímu. Posledného si už netrúfam odhadovať.

Dve kolá pred koncom má sedem tímov šancu na tri miesta. Prekvapilo vás to?
Nečakal som, že to bude až takto nabité. Bojovať sa bude až do konca. Niektoré mužstvá skutočne prekvapili. Napríklad Senica, ktorá má svoje problémy a veľmi mladý káder.

   

NETRADIČNÉ ZRANENIA

Veríte, že po zraneniach budete môcť zabojovať o miesto v reprezentácii do 21 rokov v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2021?
Bol by som veľmi rád, keby sa to podarilo. Dve zranenia sa mi prihodili zhodou okolnosti práve na reprezentačných zrazoch. Obe boli pre futbalistov nezvyklé. Nesmierne by ma potešilo, keby som sa vrátil do národného tímu a mohol si zahrať o EURO 2021.

Aké zranenia vás postretli?
Najskôr som mal rozbitú hlavu a potom prasknutú sánku, k tomu ešte pomliaždený čeľustný kĺb.

Asi si musíte dávať väčší pozor na hlavu ako nohy.
Vyzerá to tak. Bohužiaľ, pre tieto netradičné zranenia som nemohol naplno trénovať a hrať ligové zápasy.

Po odchode Adriána Guľu do Viktorie Plzeň sa stal novým trénerom Jaroslav Kentoš. Všetci hráči by mali byť na rovnakej štartovacej čiare. Je to pre vás zvýšená motivácia?
Určite áno, ale reprezentácia je sama osebe motivácia. Viac nemôže byť. Každý berie zrazy v národnom tíme s plnou vážnosťou.

Ako vnímate situáciu v tabuľke našej kvalifikačnej skupiny?
Škoda najmä prehry v Azerbajdžane. Bol som vtedy zranený a nehral som tento zápas, ale určite sa dalo dosiahnuť viac. Čakajú nás ťažké stretnutia. Tri body naviac by boli veľmi dobré.

Veríte v postup na šampionát do Maďarska a Slovinska?
Kým žije šanca, treba sa o to biť. Určite dáme do toho všetci všetko. Verím, že máme na to a že sa nám to napokon aj podarí.

    

MILAN KVOCERA – FAKTY

  • Narodil sa 1. januára 1998 v Považskej Bystrici, hráva na poste krídelníka za MFK Zemplín Michalovce.
  • Mládežnícke roky strávil v Púchove, dorastenecké už v AS Trenčín.
  • Vo Fortuna lige debutoval 24. septembra 2016 proti Slovanu Bratislava (2:1). Na ihrisku strávil 44 minút. V trenčianskom tíme absolvoval tri sezóny, počas ktorých si pripísal 35 fortunaligových štartov, tri góly a pridal dve asistencie.
  • V lete 2019 zamieril do MFK Zemplín Michalovce, kde zatiaľ naskočil do deviatich zápasov, v ktorých dvakrát skóroval.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych družstvách, dnes je súčasťou národného tímu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lucas Moura z Tottenhamu Hotspur a klub FC Barcelona.