V Trnave derby, Žilina a DAC doma favoritmi

V Trnave derby, Žilina a DAC doma favoritmi

Pozvánka na zápasy 19. kola Fortuna ligy.

Nitra – Pohronie (sobota, 14.00)
Legenda ukrajinského futbalu na lavičke Nitry Anatolij Demjanenko je zaujímavým zímným impulzom pre Fortuna ligu, ktorej jeho prítomnosť nepochybne zvyšuje medzinárodný kredit. Pod Zoborom prevláda optimizmus, po príchode nových majiteľov v klube veria, že sa vyhnú záchranárskym starostiam a strednodobým cieľom pre najbližšie sezóny je dokonca boj o európske poháre. Nitra nastúpi na jar už bez tria Fábry, Šimončič, Mikuš, no zato s adeptom na korunu kráľa strelcov Milanom Ristovským na hrote útoku. Pohronie je po jeseni posledné, hoci iba o bod za Nitrou, a preto je veľký prievan v kádri pochopiteľný. Tréner Mikuláš Radványi si zostavil mužstvo po svojom, významnou posilou je napríklad návrat Michala Obročníka na slovenské trávniky. Je otázne, či to napokon bude stačiť. Každopádne, od Pohronia sa aj na základe dobrých výsledkov v posledných jesenných kolách očakáva na jar vzostup.

Sereď – Ružomberok (sobota, 14.00)
Minulosezónny nováčik na jeseň márne hľadal fazónu spred roka, a hoci je stále v hre o prvú šestku, veľké šance sa mu nedávajú. Na trénerskú lavičku Serede sa vrátilo duo Peter Lérant – Igor Obert, na trávnik zasa exkapitán Ľubomír Michalík. Pribudol tiež hrotový útočník Senad Jarovič a ďalší hráči, ktorí by mali pomôcť tímu minimálne vyhnúť sa baráži. Ružomberok posilnil iba hrotový útočník a reprezentant Slovenska do 21 rokov Ladislav Almási, inak Liptáci veria svojmu kádru, ktorý na jeseň príjemne prekvapil a nebyť zbytočných domácich zaváhaní, mohol bojovať aj o prvú trojku. K istote umiestnenia v skupine o titul ešte „Ruža“ potrebuje zabodovať. Proti Seredi to nebude ľahké, ale povinnosť velí hosťom uspieť.

Trenčín – Michalovce (sobota, 14.00)
V kádroch oboch ašpirantov na hornú šestku v zime veľké zmeny nenastali. Michalovčanov opustili Pedrito Martinez (Zlín) či Rota (Sittard), no prišli dvaja Gréci do partie už piatich hráčov z tejto krajiny, pravý bek Konstantinidis a stredopoliar Neofytidis. Tréner Jozef Majoroš sa pokúsi nadviazať na tri víťazstvá v troch zápasoch na lavičke klubu, s ktorým prvýkrát absolvoval zimnú prípravu ako hlavný kouč. Norbert Hrnčár má v Trenčíne k dispozícii káder už bez stabilných a dlhoročných opôr defenzívy Skovajsu (Dinamo Bukurešť) a Kleščíka (Příbram), ale posilnilo ho viacero legionárov, medzi ktorými sa akiste pokúsi nájsť aj neobrúsený diamant. Vzájomný zápas je pre oba kluby doslova šesťbodový, veď piate Michalovce a ôsmy Trenčín delia v tabuľke iba dva body. Na jeseň boli úspešnejší Zemplínčania, ktorí doma zdolali AS 2:1.

Žilina – Zlaté Moravce (nedeľa, 14.00)
Už definitívne bez najskúsenejšieho hráča a klubovej ikony Viktora Pečovského, ale aj reprezentačného „Robogóla“ Róberta Boženíka zabojuje na jar Žilina o čo najlepšie umiestnenie na špici. Ako reálny sa javí duel o druhú priečku s Dunajskou Stredou. Nový tréner šošonov Pavol Staňo sa bude spoliehať na góly Filipa Balaja či Dawida Kurminowského, ktorí doposiaľ Boženíkovi kryli chrbát. ViOn je stabilizovaný klub a po vydarenej jeseni bojuje o hornú šestku, hoci v posledných piatich jesenných zápasoch ani raz nevyhral. S ôsmimi remízami je v tejto štatistike kráľom súťaže, mužstvo trénera Karola Praženicu však musí zabrať a víťaziť, ak chce hrať na jar medzi elitou. V Žiline budú každopádne veľkým favoritom domáci.

Dunajská Streda – Senica (nedeľa, 15.00)
Oba tímy prešli v zime kľúčovými zmenami, no viac optimizmu vládne v DAC. Tréner Peter Hyballa zamieril do Holandska a na lavičke ho nahradil bývalý vynikajúci portugalský obranca Helder Cristovao. Zimná príprava mu výsledkovo veľmi nevyšla, a navyše prišiel o opory ako Oravec (Philadelphia), Koštrna (Din. Bukurešť), Ronan (koniec hosťovania) i Taiwa (Karviná). Zaujímavé sú však aj nové tváre Lalatovič, Schäfer či obrovitý stopér Šimič so skúsenosťami z talianskej Serie A. V Senici bola zima kritická, po odchode majiteľov klubu riešili Záhoráci existenčné otázky. Trénera Michala Ščasného nahradil Jozef Olejník, poradiť si však musí iba s torzom jesenného kádra. Mnohí Senicu v boji o udržanie sa už teraz odpisujú, ale pravdou je, že na posledné Pohronie má stále päť bodov k dobru.

Trnava – Slovan (nedeľa, 15.00)
Najväčšie, najslávnejšie a najsledovanejšie slovenské derby je obrovským šlágrom úvodného víkendu jarnej časti našej ligy. Kým Slovan je jasným favoritom v boji o titul, Trnava prešla v zime obrovskou rekonštrukciu kádra a nik mimo klubovej kuchyne nevie, čo od nových tvárí očakávať. Domáci fanúšikovia sa prídu pozrieť na vynovený tím, ktorý bude čeliť obhajcovi titulu, hoci už bez Andraža Šporara. Belasí uspeli v posledných štyroch vzájomných súbojoch s červeno-čiernymi a v každom z nich Šporar skóroval. Bude to mať trnavská obrana teraz ľahšie, alebo dokáže Ján Kozák ml. svojho topkanoniera nahradiť?