Za záchranou s výrazne obmeneným kádrom

Za záchranou s výrazne obmeneným kádrom

Do Žiaru nad Hronom prišlo počas zimnej prestávky deväť futbalistov, medzi nimi aj niekoľko známych mien.

Futbalisti FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa vstúpia do jarnej časti sezóny s jediným cieľom - zachrániť sa vo Fortuna lige. Prezimovali na dvanástej priečke, keď za tri víťazstvá, päť remíz a desať prehier nazbierali štrnásť bodov, o jeden menej ako predposledná Nitra. Nováčik najvyššej slovenskej súťaže odštartuje jarnú časť v sobotu o 14.00 h práve na štadióne FC Nitra. "Ukázali sme, že so súpermi zo spodnej šestky môžeme hrať vyrovnané zápasy. Máme ešte štyri kolá v základnej časti, chceme získať čo najviac bodov, potom si to rozdáme v dolnej polovici," povedal tréner Mikuláš Radványi, ktorý v októbri vystriedal dvojicu Ján Rosinský, Rastislav Urgela. Nebola to prvá zmena na tomto poste, v auguste odstúpil z osobných a zdravotných dôvodov Milan Nemec. "Už na jeseň som hovoril, že mužstvo treba prebudovať a nanovo vyskladať. Preto odišlo toľko hráčov a prišli noví, ktorých som chcel do mužstva. Pevne verím, že budú posilami. Príprava bola krátka, zamerali sme sa najmä na fyzickú prípravu, to bol na jeseň najväčší problém. Zápasy naznačili, že sme na dobrej ceste, ale až liga ukáže, ako na tom naozaj sme. Naďalej chceme hrať poctivý futbal s pokorou. Dúfam, že nám to prinesie úspechy," dodal Radványi.

Počas zimnej prestávky opustilo FK Pohronie trinásť futbalistov, prišli deviati. "Došlo k viacerým posunom dnu i von, museli sme okresať káder aj v rámci finančných možností. Viac sme sa zamerali na kvalitu a znížili sme kvantitu. Hráčov sme sledovali dlhodobejšie, liga ukáže, či tieto mená splnia naše očakávania. Popasovali sme sa s problémami a doviedli sme mužstvo na štart jarnej časti. Sme v očakávaní, ako budeme fungovať, to bude presné zrkadlo, ako mužstvo vyzerá, ako sa vieme posúvať. Museli sme sa prispôsobiť daným podmienkam, neberieme to ako výhovorku, práve naopak. Ideme sa tomu postaviť čelom, aby sme splnili cieľ. Spravíme všetko, čo bude možné, aby sme zachránili Fortuna ligu pre Žiar," zdôraznil športový riaditeľ klubu Miroslav Filipko.

Jednou z opôr, na ktorú sa bude tréner Radványi spoliehať, je stredopoliar a kapitán Lukáš Pellegrini, ktorý v klube pôsobí od roku 2014. "Pre nás to bola veľmi náročná, ale veľmi potrebná príprava. Nebola dlhá, no myslím si, že sme sa dobre pripravili. Urobíme všetko pre splnenie cieľa, aby sme Fortuna ligu mohli hrať čo najďalej, aj v budúcej sezóne. Každý ligový zápas je pre nás pocta," povedal Pellegrini.

  

Káder FK Pohronie na jarnú časť Fortuna ligy 2019/20:

brankári: Tomáš Jenčo, Matěj Luksch, Samuel Dovec

obrancovia: Richard Župa, Petr Pavlík, Patrik Jacko, Jacy Maranhao Oliveira, Peter Chríbik, Ján Hatok, Dominik Daniš, Yusuf Mainge

stredopoliari: Lukáš Pellegrini, Michal Obročník, Michel Meda, Ján Dzurík, Patrik Blahút, Peter Mazan, Kristián Mihálek, Cedric Badolo

útočníci: Ismar Tandir, Patrik Abrahám, Kojo Matič, Roland Gerebnits

príchody: Petr Pavlík (Zbrojovka Brno), Ismar Tandir (Sigma Olomouc), Jacy Maranhao Oliveira (ViOn Zlaté Moravce), Michal Obročník (voľný hráč), Peter Chribík, Roland Gerebnits (obaja MŠK Žilina), Matěj Luksch (Dynamo České Budějovice), Kojo Matič (SK 1923 Gabčíkovo), Kristián Mihálek (Spartak Trnava)

odchody: Ján Nosko (Dukla Banská Bystrica), Ján Sojka (FK Rakytovce), Mateusz Zachara (Železiarne Podbrezová), Martin Vantruba (ukončenie hosťovania), David Kondrlík (hosťovanie, Rakúsko, III. liga), David Hrnčár (ViOn Zlaté Moravce), András Meszáros (pripravuje sa hosťovanie), Lukáš Tesák (ukončil kariéru, pokračuje v klube ako kondičný tréner), Roman Packo (ukončil kariéru, pokračuje v klube ako tréner brankárov)

   

Výsledky Pohronia v zimnej príprave:

MFK Karviná - FK Pohronie 0:0
Baník Ostrava - FK Pohronie 4:1 (2:0)
FK Prostějov - FK Pohronie 1:3 (0:2)
FK Poprad - FK Pohronie 0:2 (0:1)
KFC Komárno - FK Pohronie 1:2 (1:0)
MFK Dubnica - FK Pohronie 1:5 (1:2)
VSE Balassagyarmat - FK Pohronie 1:2 (1:0)
FK Pohronie - Železiarne Podbrezová 2:1 (0:0)