Po úspešnej hráčskej kariére za trénerskými výzvami

Po úspešnej hráčskej kariére za trénerskými výzvami

S trénerom ŠKF Sereď Petrom Lérantom o ambíciáchjeho mužstva v jarnej časti Fortuna ligy, minuloročnom úspechu či spojení s krajinou vicemajstrov sveta.

Mužstvo Serede povedie na jar nový tréner. Alebo lepšie povedané, staronový. Bývalý reprezentačný obranca Peter Lérant (43) sa vlani z pozície asistenta Karla Stromšíka podieľal na historickom úspechu. Vtedajší nováčik sa pri premiérovej účasti medzi elitou dostal do skupiny o titul. O to prekvapujúcejší bol koniec realizačného tímu po minulej vydarenej sezóne. Seredčanom sa tento krok nevyplatil. Nový kouč - Severomacedónec Slavče Vojneski - ich priviedol na priebežnú 10. priečku. Žezla sa v zime ujali staronoví tréneri, len na čele je už práve komárňanský rodák. „Chceme sa vyhnúť záchrane, ale kým existuje šanca, určite budeme bojovať aj o opätovnú účasť v prvej šestke,“ priznal v našom rozhovore Peter Lérant.

   

Čo hovoríte na to, že ste sa vrátili na seredskú lavičku už ako hlavný tréner?
Teším sa z toho. Je to aj ohodnotenie našej predchádzajúcej práce. Vtedajší odchod ovplyvnilo viacero okolností. Dôvodom nebola nespokojnosť s prácou, ktorú sme odviedli. Klub mal úmysel, no nevypálilo to napokon dobre a Sereď je momentálne na desiatej priečke. Sme radi, že si na nás po nevydarenej polsezóne spomenuli. Všetci členovia realizačného tímu, ktorí sme sa vrátili do Serede, z toho máme radosť.

Prijali vás na štúdium najvyššej trénerskej licencie a premiérovo už môžete zastávať funkciu hlavného trénera. Šanca prišla okamžite. Veľmi si ceníte túto príležitosť?
Určite. Vážim si aj to, že ma prijali na štúdium. Mám za sebou veľmi náročné obdobie. Prijímačky som robil 10. januára a musel som si takmer celý mesiac počkať na výsledky. Boli to stresujúce týždne. Absolvoval som naozaj nesmierne ťažký test. Na štúdium som sa hlásil aj pred dvoma rokmi a teraz to bolo určite náročnejšie. Som rád, že si ma vybrali a že k skúsenostiam, ktoré mám, môžem získať aj vzdelanie. Verím, že ma to obohatí a že zo mňa bude lepší tréner, z čoho bude profitovať klub, ale aj my v realizačnom tíme. Teším sa na nové výzvy.

Ako vnímate súčasnú desiatu priečku a to, čo vás na jar čaká?
Situácia nie je jednoduchá. Jeden zápas nás môže dostať blízko k pozíciám, na ktorých už bojujete o fortunaligovú príslušnosť. V takom prípade už hrá veľkú úlohu aj psychológia. Tento scenár si však nepripúšťame. Máme za sebou veľmi dobrú zimnú prípravu, za čo sa musíme poďakovať vedeniu klubu. V dobe, keď majú kluby problém zohnať financie, sme mali sústredenie v Turecku, kde sme našli dobré podmienky na prípravu a tiež kvalitných súperov na prípravné zápasy. Pomohla nám generálka s Dubnicou (3:0). Hoci sme hrali proti druholigistovi, ukázalo sa, že máme na čom stavať. Dubnica má solídny tím, a navyše sa nehralo na ideálnom teréne. Vyrovnali sme sa s tým veľmi dobre. Ukázalo sa, že dril počas zimy, či už s loptou alebo bez nej, mal svoj význam. Ukázali sme solídne rýchlostné parametre. Myslím si, že víťazstvo nás naozaj nakoplo. Prípravu sme ukončili s pozitívnymi pocitmi a do jari môžeme vstúpiť s patričným sebavedomím.

Váš káder vystužilo viacero posíl. Zdá sa, že ste zložili solídne mužstvo.
Teší ma, akí hráči prišli do Serede. Posilnili sme sa v stredovej formácii, keďže do mužstva prišli futbalisti, ktorí nám pomôžu k tomu, aby sme mali vyváženú ofenzívu s defenzívou. Či už je to Nicolas Šumský alebo Filip Duranski. Obidvaja zapadli veľmi dobre. V generálke sa dobre prezentovala aj naša obrana, ktorá si udržala čisté konto. Post hrotového útočníka sme vyriešili angažovaním Senada Jaroviča. Čakáme, že sa bude ešte zlepšovať, keďže je tu krátko. Už z prvých zápasov sme však videli, že má kvalitu a budeme sa mať v ofenzíve o koho oprieť. Sme plní optimizmu.

Máte nielen nových hráčov, ale aj navrátilcov. Medzi nimi, a nielen výškou, vyčnieva Ľubomír Michalík. Čo si od neho sľubujete?
Ľubo bol ťahúň mužstva pri postupe do Fortuna ligy a tiež v čase, keď sme boli pri mužstve po prvý raz. Je to vodcovský typ, má rešpekt spoluhráčov. Niečo si v kariére odskákal. Zvýši konkurenciu na stopérskom poste. V strede obrany nastupovali Tomáš Hučko a Djiby Ba, dobre im to spolu na jeseň fungovalo. Ľubo to nebude mať jednoduché. Teraz bol Ba chorý, a tak dostal priestor a ukázal, že s ním stále môžeme počítať. Mám radosť, že je tu. Teší ma, že máme viacero alternatív a naši obrancovia musia zápas čo zápas potvrdzovať svoje kvality.

Aké ciele si dávate do jarnej časti Fortuna ligy?
Prvoradý cieľ je vyhnúť sa záchranárskym prácam, aby sme nemuseli hrať pod tlakom. Pokiaľ však existuje šanca, pokúsime sa v prvých štyroch jarných kolách o postup do hornej šestky. Futbal je nevyspytateľný. Desať zápasov s najlepšími súpermi na Slovensku je motivácia sama o sebe. Našou základnou ambíciou však je získať toľko bodov, aby sme neboli v strese z možného vypadnutia a mohli si užívať futbal. V konečnom dôsledku je to najmä o tom. Futbal je zábava pre ľudí, nie stres.

   

KOREKTNOSŤ A SLUŠNOSŤ

Vráťme sa k minulej sezóne, keď ste sa dokázali kvalifikovať do prvej šestky. Bol to úspech, na ktorý nikdy nezabudnete?
Samozrejme, takéto chvíle sú nádherné. Keď nikto od vás nečaká veľký výsledok a vy napriek tomu dokážete všetkých prekvapiť… Mali sme zdravé mužstvo, ktoré nepoložila ani prehra v Michalovciach na úvod jari. Postup sme spečatili víťazstvom nad Trnavou, čo bolo naozaj krásne. Bol to jeden z najkrajších momentov v mojej trénerskej kariére.

To, že definitíva prišla po víťazstve nad veľkým Spartakom, dodalo vášmu úspechu osobitý punc?
Určite. Spartak bol úradujúci majster. Navyše, bolo to derby. Oba tímy to nemali do Myjavy ďaleko, a tak bola na štadióne výborná atmosféra. Prišlo veľa ľudí. Náš tím sa vždy v peknej kulise, či už proti Slovanu, Dunajskej Strede alebo Trnave, vypol k dobrému výkonu. Chlapci sa nikdy nezľakli búrlivej atmosféry.

Čo zdobilo váš vtedajší kolektív?
Náš realizačný tím sa snažil okrem futbalovej kvality vštepiť mužstvu korektnosť a slušnosť. S hráčmi pracujeme ako s partnermi. Našou úlohou je pomôcť im vo futbalovom raste, aby sa dostali do renomovanejších klubov a zarobili si na lepší život. Vždy sme k nim boli priami. Vytvorili sme kultúrne prostredie, neurážali sme ich. Chlapci sa tešili na tréningy. Pripravovali sme ich tak, aby sa na nich bavili. Keď vidíte od mužstva pozitívnu odozvu, hreje vás to pri srdci a motivuje vás to do ďalšej práce.

Boli ste veľmi smutný, keď ste si vypočuli verdikt o vašom konci v Seredi?
Áno, nebudem zakrývať. Myslel som si, že zo Serede odídem len vtedy, keď budem sám chcieť. Respektíve, keď príde ponuka z lepšieho klubu. Život ukázal, že to môže byť aj inak. V tomto remesle obzvlášť. Trénerstvo je pekné zamestnanie, no v dnešnej dobe aj veľmi náročné. Pripúšťam, určité sklamanie tam bolo. Naučil som sa, že treba počítať so všetkým. Zobrali sme to športovo. Vedenie klubu má právo vybrať si trénerov. Prišiel iný kouč, no po polroku siahol manažment opäť po našich službách. Je to pre náš realizačný tím určité zadosťučinenie.

Bolelo vás, keď počas jesene končili hráči, ktorí sa pričinili o predchádzajúci veľký úspech ako Michalík, Sus či Baez?
Tréner robil rozhodnutia, ktoré podľa nás neboli šťastné, ale jeho kroky by som nerád komentoval. Zodpovedal za mužstvo a každý si je strojcom svojho šťastia.

   

BEZKONKURENČNÝ SLOVAN

Poďme všeobecne k Fortuna lige. Čo hovoríte na to, že Slovan po jeseni vedie tabuľku o desať bodov, postúpil do štvrťfinále Slovnaft Cupu, a navyše Slovensko úspešne reprezentoval v Európskej lige?
Slovan má na slovenské pomery skutočne špičkové mužstvo. Všetci hráči v kádri majú nesmierne vysokú kvalitu na našu ligu. Tréner si na každý post môže vyberať z dvoch takmer rovnocenných možností a tým pádom môže rotovať zostavu. Náskok na čele tabuľky nie je v tejto súvislosti vôbec prekvapujúci. Ostatné mužstva ako Žilina alebo Dunajská Streda majú inú filozofiu. Viac sa sústreďujú na rozvoj a následný predaj. Slovan chce kvalitu udržať a predávať až neskôr. Belasým sa to oplatilo. Urobili úspech v Európskej lige a speňažili Šporara za na slovenské pomery výnimočnú sumu. Aby aj nie, veď strelil päť gólov v skupinovej fáze Európskej ligy.

Môže podľa vás niekto Slovan ohroziť?
Nie. Ani silou kádra, ani ekonomickými možnosťami sa dnes Slovanu nikto v lige nedokáže vyrovnať. Ostatní sa chcú priblížiť, ale nemajú to jednoduché.

Napínavý boj o titul možno neuvidíme, ale o to atraktívnejšie môžu byť na úvod jari duely o prvú šestku.
To určite áno. Tri tímy majú rovnaký počet bodov. Ambície majú aj ďalší, tabuľka je natlačená. Aj my ešte teoreticky môžeme do toho prehovoriť. Kým je šanca, určite sa o ňu pobijeme.

A napínavý určite bude aj boj o záchranu, ktorý sa nateraz týka aj vás.
Odstupy sú minimálne a do problémov sa môže namočiť viacero mužstiev. Všetko je otvorené, hrá sa ešte štrnásť kôl.

   

STÁLE V KONTAKTE S CHORVÁTSKYMI NOVINÁRMI

Ako hráč ste sa pričinili o veľké úspechy v Rijeke, kde ste sa dvakrát radovali z víťazstva v Chorvátskom pohári a raz vás vyhlásili aj za najlepšieho obrancu ligy. Slovensko nastúpilo proti vicemajstrom sveta v poslednej kvalifikácii. Aj ste si pri tejto príležitosti zaspomínali na pekné obdobie?
Ale áno. Dostal som aj pozvánku do televízie, aby som porozprával o svojich skúsenostiach a zážitkoch. Chorvátsky futbal má svoju kvalitu a pre Slovensko bolo výborné, že náš národný tím zažil takúto konfrontáciu.

Volali vám aj chorvátski novinári?
Áno, viacerí. V Chorvátsku som si urobil dobré meno. Možno najlepšie spomedzi všetkých krajín, kde som pôsobil. Mám veľmi dobré vzťahy nielen s novinármi, ale celkovo s ľuďmi, ktorí sa pohybujú okolo tamojšieho futbalu. Novinári mi volali už predvlani, keď Trnava nastúpila v skupinovej fáze Európskej ligy proti Dinamu Záhreb. Chorváti futbalom doslova žijú. Ich Sportske noviny sú bežne z dvoch tretín zložené z čisto z futbalových textov.

Zahreje človeka pri duši, keď si aj po rokoch na neho spomenú?
Samozrejme, je to veľmi dobrý pocit, keď si ľudia zapamätajú vašu prácu a oceňujú ju. To isté však poznajú nielen športovci, ale aj umelci a iní. Každé povolanie má svoje čaro. Keď prídem do Rijeky, ľudia ma spoznávajú a je to príjemné. Kariéra je za mnou a teším sa, že sa mi podarilo stať sa trénerom vo Fortuna lige. Urobím všetko pre to, aby som bol úspešný aj v tejto pozícii. Sám som zvedavý, čo sa mi podarí.

Chorváti sú vicemajstri sveta a postúpili na Euro 2020 aj po výraznej obmene kádra. Môžu byť podľa vás v pozícii favorita aj na kontinentálnom šampionáte?
Záverečné turnaje sú o tom, v akej forme sa nachádza mužstvo v daný moment. Chorvátsko má zaujímavé individuality, no do počtu obyvateľov je to malá krajina a pre národný tím je ťažké zopakovať veľké úspechy. Všetko je však možné. Uvidíme.

Slovensko v kvalifikácii prehralo oba zápasy s Chorvátskom (0:4, 1:3). Myslíte si, že má naša reprezentácia aj napriek tomu potrebnú kvalitu na to, aby sa kvalifikovala na záverečný turnaj aspoň cez baráž?
Bol by som zlý fanúšik, keby som v to neveril. Želám si, aby sa nám to podarilo. Spravili sme si v Európe solídne meno a bola by škoda, keby sme vynechali šampionát. Máme na to, aby sme postúpili cez baráž. Potrebujeme ukázať sebavedomie, ktoré je vlastné napríklad práve Chorvátom. Práve s tým máme často v kritických situáciách problém. Verím, že potvrdíme vzostupný trend.

   

TEŠIA SA NA ŠTADIÓN

Futbalisti Serede nemajú od svojho postupu do Fortuna ligy typické domáce prostredie, keďže ich štadión nespĺňa požadované kritéria. Klub a jeho podporovatelia však postupne pracujú na vyriešení tohto problému a dnes už existuje projekt na výstavbu nového útulného stánku. ŠKF bude na jar doma v Zlatých Moravciach, „Všetci sa tešíme na nový štadión. Už aby bol hotový. Ešte to nejaký rok potrvá. Do konca sezóny musíme začať s výstavbou, čo je podmienka na udelenie licencie pre ďalšiu sezónu. Na naše skromné pomery vyzerá projekt super. Verím, že po dostavbe štadióna budú na zápasy chodiť aspoň dve tisícky divákov. Náš minuloročný úspech ešte umocňuje, že nemôžeme hrať domáce zápasy v Seredi. Boli sme v podstate stále vonku. Hrali sme najmä v Myjave, teraz budeme nastupovať v Zlatých Moravciach, čo bude pre nás niečo nové. Verím, že si na to zvykneme čím skôr,“ povedal Peter Lérant.

   

PETER LÉRANT – FAKTY

  • Narodil sa 30. januára 1977 v Komárne, je tréner ŠKF Sereď.
  • Je ženatý, s manželkou Henrietou majú synov Christophera (17) a Lucasa (15), ktorí sú reprezentanti Slovenska v rýchlostnej kanoistike.
  • Ako aktívny hráč nastupoval na pozícii obrancu, futbalovo vyrástol v Komárne a v Dunajskej Strede, v zahraničí hrával za Bayer Leverkusen, FC Luzern, Panionios, Austriu Viedeň, GAK Graz, FC Újpest, BSV Juniors, HNK Rijeka, Wislu Plock, ND Gorica či Minior Pernik.
  • V roku 2002 vyhral Rakúsky pohár, v rokoch 2005 a 2006 Chorvátsky pohár, vyhlásili ho aj za najlepšieho obrancu chorvátskej ligy.
  • Bol členom úspešnej reprezentácie do 21 rokov, ktorá v roku 1999 na domácom európskom šampionáte obsadila štvrté miesto. O rok neskôr sa predstavil na olympijských hrách 2000 v Sydney, Slovensko reprezentoval aj na seniorskej úrovni.
  • Ako tréner si urobil meno v nižšej súťaži v Nových Zámkoch. Na jeseň 2018 sa stal asistentom Karla Stromšíka v Seredi a spolupodieľal sa na historickom úspechu klubu v podobe postupu do skupiny o titul vo Fortuna lige, v lete 2019 pri tíme skončil. Hlavným trénerom Serede sa stal vo februári 2020.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Sergio Ramos a obľúbený zahraničný klub Real Madrid.
  • Riadi sa podľa životného motta „Korektnosť sa vypláca.“