Zažil historické double aj hymnu Ligy majstrov

Zažil historické double aj hymnu Ligy majstrov

Štefan Zošák ukončil aktívnu kariéru a rád by sa ďalej vydal po trénerskej ceste.

Zimná prestávka priniesla koniec aktívnej kariéry dvoch mužov, ktorí nosili kapitánsku pásku vo fortunaligových tímoch. Popri Milošovi Šimončičovi z FC Nitra sa mimo svetiel reflektorov, po angažmáne v druholigovom Poprade, rozlúčil s vrcholovým futbalom aj stredopoliar Štefan Zošák, ktorý bavil svojím umením fanúšikov v Ružomberku, Žiline, Prešove a Nitre. V Liptove zastával aj úlohu kapitána.

Kopačky zavesil na klinec vo veku 35 rokov. „Rozmýšľal som nad tým už od novembra. Rozhodol som sa z viacerých dôvodov. Som síce zdravý, ale mám aj svoj vek. Chcel som skončiť na solídnej úrovni. Nie v čase, keď vám už naznačujú, že by ste sa mali pobrať ďalej,“ povedal futbalista, ktorý žiacke roky strávil vo Vranove nad Topľou, dorastenecké v Košiciach a po štúdiu športového gymnázia sa presunul do Ružomberka, kde sa v dorasteneckej kategórii hneď stal vicemajstrom Slovenska.

V MFK sa dočkal aj historického úspechu. V lete 2006 klub spod Čebraťa získal slovenské double a Štefan Zošák bol súčasťou mužstva, na ktoré v Ružomberku nikto nezabudne. „Zažil som veľa nádherných sezón, majstrovská bola jedna z nich. V kabíne to fungovalo na sto percent a po dvoch prehrách sme sa naštartovali k vynikajúcim výkonom. V neveľkom Ružomberku vládla futbalová atmosféra, diváci chodili v hojnom počte a stále nás povzbudzovali,“ skonštatoval „Zoši“, ako šikovného stredopoliara prezývajú. Zažil aj účinkovanie Ružomberka na medzinárodnej scéne. Po krásnych oslavách mužstvo trénera Františka Komňackého vyradilo v 2. predkole Ligy majstrov švédsky Djurgaarden, v ďalšom kole už nestačilo na CSKA Moskva a po súbojoch s FC Bruggy sa rozlúčilo aj s Pohárom UEFA. „Bolo to niečo nové. Niečo, o čom mnohí ani nesnívali. Cestovali sme do Štokholmu, Moskvy a Brúgg. Pre hráčov, vedenie klubu či fanúšikov to boli nezabudnuteľné zážitky.“

Ružomberok postupne opúšťali opory, no Štefan Zošák vydržal až do leta 2010, keď prikývol vtedy majstrovskej Žiline. Urobil dobre, pretože zažil skupinovú fázu Ligy majstrov. Hoci v nej šošoni nezískali ani bod, pre tím trénera Pavla Hapala to bol určite jeden z vrcholov. „Všetko sa pritom začalo prehrou na trávniku maltskej Birkirkary. Potom sme postúpili cez Litex Loveč a Spartu Praha. Len ako tretí slovenský tím sme sa kvalifikovali do skupiny Ligy majstrov. V pamäti mám najmä tesnú prehru 0:1 z Marseille, keď sme hrali veľmi dobre, no poškodil nás rozhodca. Aj tak to bol veľký zážitok. Stojíte na hracej ploche a počúvate zvučku Ligy majstrov...“

V Žiline bol rok a pol a vrátil sa tam, kde je dnes doma. Cez hosťovanie v Prešove a polročný angažmán v Nitre sa opäť ocitol v Ružomberku. „S Nitrou sme sa zachránili v situácii, keď nám nikto neveril. Bolo to za trénera Vukušiča,“ opísal spanilú jarnú jazdu pod Zoborom. „Po vydarenej jari som šiel na dovolenku a tréner mi zavolal, že dostal ponuku a berie ma za sebou. Vraj sa však nemám baliť, lebo ideme aj do Ružomberka,“ povedal Štefan Zošák, ktorý sa okamžite zaradil medzi lídrov vtedajšieho tímu. MFK opustil až po troch rokoch v lete 2016. A s ním aj Fortuna ligu, v ktorej odohral 327 zápasov a strelil v nich 31 gólov. Dobré výkony podával aj naďalej. Rok a pol hrával v kazašskom Šachťore Karaganda a posledné dva roky strávil v druholigovom Poprade. Mohol sa vrátiť medzi elitu, ale v lete Podtatrancom nevyšla baráž o postup do najvyššej súťaže, keď po domácom víťazstve 2:0 a prehre 1:4 v Žiline tesne nestačili na AS Trenčín. Štefan Zošák ešte odohral jeseň a ukončil kariéru. „Boli to pekné roky. Vďačný som za každú jednu sezónu,“ skonštatoval futbalista, ktorý oplýval šikovnosťou.

    

BUDE Z NEHO TRÉNER?

Štefan Zošák by rád zotrval pri futbale. Láka ho trénerstvo. V máji úspešne zavŕšil štúdium B-licencie. „Chcem sa prihlásiť na áčko, ale potrebujem už výraznejšiu prax. Mojou ambíciou je robiť postupné kroky a uvidíme, ako to napokon vypáli,“ naznačil Štefan Zošák, že možno pôjde aj v stopách ďalšej ružomberskej legendy Mareka Saparu, z ktorého sa stal asistent trénera Jána Haspru ml. pri fortunaligovom mužstve MFK.