Za trénerským remeslom

Za trénerským remeslom

Miloš Šimončič vypomáha pri staršom doraste Nitry a verí, že rozhodnutie skončiť aktívnu kariéru ľutovať nebude.

Začiatkom roka prekvapil mnohých. Dlhoročný kapitán FC Nitra Miloš Šimončič, ktorý odohral v našej lige 226 zápasov, ukončil aktívnu kariéru. S touto myšlienkou sa pohrával už dlhšie a napokon u neho vyhrala túžba viac sa venovať rodine a pomaličky odštartovať vo svojom živote niečo nové.

Na rána bez tréningov sa rýchlo zvyká, no ako sám priznal, rozhodnutie sa nerodilo ľahko. „Keď prídem na štadión a moje kroky nevedú do šatne mužstva, cítim sa divne. Nevadí. Takto to napokon vyšlo. Prišiel správny čas na zmenu. Verím, že rozhodnutie neoľutujem. Možno som sa ešte mohol zahryznúť, ale moje vnútro mi dnes už hovorí niečo iné,“ povedal Miloš Šimončič.

Tridsaťdvaročný už bývalý stredopoliar chce po konci kariéry pokračovať v štruktúrach nitrianskeho klubu. Zdá sa, že pochopenie u vedenia klubu nájde aj po príchode ukrajinských akcionárov. „Noví ľudia v manažmente sa zatiaľ hľadajú, potrebujú čas. Moja pozícia sa bude riešiť neskôr. Robím si trénerskú licenciu. Rád by som začal pri mládeži. Som zvedavý, ako to napokon celé dopadne,“ skonštatoval autor prvého gólu Nitry na novom štadióne (5. augusta 2018 pri prehre 2:3 s Dunajskou Stredou).

Hoci Miloš Šimončič ešte len študuje trénerské „béčko“, prvé skúsenosti v klube na novej úrovni už zbiera. „Tréner Geri dostal po konci pri A-tíme na starosť starší dorast. Chodím mu vypomáhať. Teší ma, že prejavil o mňa záujem. Uvidíme, či pri ňom zostanem dlhodobo. Rozhodnutie je na iných,“ poznamenal bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska.

Takých džentlemov ako on nenájdete veľa. Ani v našej lige. S FC Nitra spojil takmer celú kariéru, pod Zoborom nepôsobil iba od začiatku roka 2014 do leta 2016, keď si vyskúšal zahraničný angažmán v rakúskom klube SC Ritzing. „Vždy som tvrdil, že mi v Nitre nič nechýba a že nemám záujem hrať za iný klub. V mladšom veku by som si však určite rád vyskúšal aj niečo iné. Čosi sa okolo mňa šuchlo, ale nikdy som nemal šťastie na to, aby sa záujem o moje služby pretavil do konkrétnej ponuky a prestupu. Nič to však nemení na tom, že som hrdý na to, že som hral len za FC Nitra.“

Mužstvo spod Zobora paradoxne opúšťa v situácii, keď Nitra po príchode investora zo zahraničia vstúpila do novej éry. Miloš Šimončič priznal, že má z toho zmiešané pocity. „Veľa sa už hovorilo, teraz sú na rade činy. Dúfam, že vedenie urobí kroky, ktoré presvedčia fanúšikov. Dôležité bude stabilizovať klub, nech sa už nerozpráva o finančných problémoch. Potom by mohli prísť hráči, ktorí pritiahnu vyššie návštevy. Bol by to pekný zlom,“ doložila nitrianska legenda.

  

RADŠEJ POSTUPNE

Nové vedenie FC Nitra sa netají odvážnymi ambíciami. Ukrajinskí investori by radi v horizonte niekoľkých rokov vybudovali mužstvo, ktoré sa dokáže prebojovať do Ligy majstrov. Ako tieto slová vníma Miloš Šimončič? „Je dobré, že vedenie má odvážne a dlhodobé ciele. Dôležité je však postupné napredovanie. Dnes treba hovoriť najmä o stabilizácii klubu a záchrane. Potom sa môžeme rozprávať ďalej.“