Z Gabčíkova a Šamorína do reprezentácie

Z Gabčíkova a Šamorína do reprezentácie

Brankár Benjamín Száraz sa dostal z ťažkého zranenia kolena a mieri opäť vyššie.

Zdá sa, že z najhoršieho je vonku. Brankár Dunajskej Stredy Benjamín Száraz si pred dvoma rokmi privodil vážne zranenie kolena. Po dlhej rekonvalescencii sa vrátil medzi žrde a koncom minulého roka dostal odmenu v podobe premiérovej pozvánky do reprezentačnej dvadsaťjednotky, ktorá je v týchto dňoch na prípravnom kempe v Turecku.

V minulosti bol stabilným členom mládežníckych národných výberov, a tak nečudo, že si návrat na túto scénu váži. „Je pre mňa česť byť opäť súčasťou reprezentačného kolektívu. Určite to tak vníma každý futbalista, ktorý sa prepracoval do národného tímu. Zažívam niečo podobné po dlhšej dobe, keďže som rok prakticky nehral futbal. Musel som sa dať dohromady po náročnom zranení. Tvrdo som na sebe pracoval a teraz žnem ovocie driny,“ povedal 21-ročný brankár DAC.

Čo vlastne vyradilo talentovaného gólmana z futbalového kolotoča? „Problémy odštartovali začiatkom roka 2018. Bol to prvý týždeň prípravy a po zrážke s hráčom som sa vážne zranil. Podstúpil som tri operácie kolena. Bol som mimo asi rok a postupne som sa začal dávať dohromady. V januári 2019 som odštartoval návrat vďaka trénerovi Jánovi Novotovi, neskôr som pokračoval s trénovaním v Dunajskej Strede pod vedením Martina Rašku. Následne som išiel hosťovať do Gabčíkova a v lete som sa vrátil do DAC,“ vysvetlil Benjamín Száraz.

Počas jesene nastupoval v dunajskostredskej bráne reprezentant Česka v kategórii do 21 rokov Martin Jedlička. Benjamín Száraz zbieral minúty v druholigovej farme v Šamoríne. Zhodou okolností však prišla aj príležitosť v drese DAC. V osemfinále Slovnaft Cupu s Trnavou dostal Jedlička červenú kartu. Jeho náhradník Száraz išiel medzi žrde tesne pred koncom riadneho hracieho času. Zápas sa skončil bezgólovou remízou a nasledoval rozstrel zo značky pokutového kopu. Benjamín Száraz chytil strely Rafaela Tavaresa aj Emira Haliloviča a z postupu sa radovalo mužstvo zo Žitného ostrova. „Som šťastný, že to takto vyšlo. Samozrejme, penalty sú lotéria, no šťastie bolo v tej chvíli na mojej strane,“ zaspomínal si Benjamín Száraz a dodal: „Zocelilo ma to po psychickej stránke. Ďakujem trénerom a fyzioterapeutom, ktorí ma dali dohromady. Telo znesie veľa a vďaka nim všetko dobre dopadlo. Dnes sa cítim stopercentne fit. Veľmi som sa tešil na chalanov v reprezentácii a som rád, že môžem byť súčasťou tohto kolektívu. Chcel by som sa tu udržať. Uvidíme, ako to vyjde. V tíme sú kvalitní brankári, ktorí chytajú vo Fortuna lige. Spravím všetko pre to, aby som tu nebol len raz.“

    

VEĽKÝ BOJOVNÍK

Pochvalne sa o svojom zverencovi v reprezentácii do 21 rokov vyjadril tréner brankárov Pavel Kamesch. „Beniho osobne poznám veľmi dlho. Prešiel si neľahkým obdobím, ale ukázal, že je veľký bojovník a dokázal sa vrátiť. V lige možno veľa šancí nedostal, ale je v pozícii brankárskej dvojky v jednom z najsilnejších fortunaligových tímov v Dunajskej Strede, čo o niečom hovorí. Vždy, keď naskočil do zápasu, zvládol ho. Výborne mu vyšiel aj pohárový súboj s Trnavou. Vyzerá dobre a príležitosť si zaslúžil,“ povedal Pavel Kamesch.