Žilina začala aj s Boženíkom

Žilina začala aj s Boženíkom

Nový tréner Pavol Staňo chce na jar zlepšiť herný prejav MŠK, udržať si druhú pozíciu, prípadne poštekliť prvý Slovan.

Aj futbalisti aktuálne druhého tímu Fortuna ligy MŠK Žilina začali v utorok zimnú prípravu. S výnimkou Samuela Petráša, Kristiána Valla, Adama Kopasa, Branislava Sluku, Jána Bernáta a Dávida Ďuriša, ktorí sú s našou reprezentáciou do 21 rokov v Turecku, odštartoval prípravu kompletný káder. Najväčšia zmena tak nastala na trénerskom poste. Po odchode Jaroslava Kentoša k reprezentačnému výberu do 21 rokov prišiel k mužom Pavol Staňo, ktorý v klube pôsobil ako asistent a videoanalytik v projekte B+U19. "Neprichádzam do úplne nového prostredia. Hráčov už poznám, ale kvalitu hráča a kvalitu jeho osobnosti človek spozná až v kritických momentoch. Na to, akí hráči skutočne sú, nám dá odpoveď až tréningový proces," myslí si tréner A-tímu MŠK. V novom prostredí sa neocitnú ani asistenti, kormidlo tímu bude popri Staňovi držať slovensko-talianske duo Mário Auxt, Attila Malfatti. "Realizačný tím bol doplnený ľuďmi, ktorí už v štruktúrach klubu pôsobili," dodal Pavol Staňo. Pri mužstve zostáva tréner brankárov Miroslav Seman a zvyšní členovia pôvodného realizačného tímu. Prípadné odchody zatiaľ nie sú na programe dňa, v kádri MŠK nepribudla ani žiadna nová tvár: "Futbal je dynamický na ihrisku aj v zákulisí. Prípadné zmeny sa vylúčiť nedajú, začíname však s kádrom, ktorý skončil jesennú časť. Doplnia ho aj noví hráči z B-mužstva," informoval kouč Žiliny.

Najväčší otáznik visel nad budúcnosťou Róberta Boženíka. Útočník MŠK sa po medializovaných problémoch objavil na prvom tréningu Staňovho tímu. "Momentálne neriešim prestup. V tejto chvíli som hráčom Žiliny a kým som v Žiline, budem odvádzať sto percent. Zatiaľ o serióznych ponukách neviem, je to skôr otázka na vedenie klubu," reagoval na otázku o svojej budúcnosti slovenský reprezentant. Boženíka prekvapil odchod trénera Kentoša k reprezentácii do 21 rokov, na príchod Pavla Staňa k A-tímu reagoval rodák z Terchovej pozitívne: "Ja ho poznám už trochu dlhšie, je to výborný odborník s bohatými hráčskymi skúsenosťami. Verím, že ich využije aj v trénerskej praxi. Je to navyše veľmi dobrý človek, som rád, že práve on nahradil trénera Kentoša, ktorý tu odviedol vynikajúcu robotu."

Prvý prípravný zápas čaká na Žilinčanov o týždeň, 14. januára, proti Podbrezovej na domácom trávniku. Ani tentokrát nebude v príprave chýbať sústredenie v Spojených arabských emirátoch. „Prvé dva týždne budú o tvrdej práci, ktorá bude prepletená taktickými vecami. Do Emirátov už pôjdeme so snahou ukázať natrénovaný herný prejav v zápasoch s náročnými súpermi," naznačil plány Staňo.

Ambíciou tímu do ďalšej časti sezóny je aj atraktívnejší herný prejav. "Diváci vyžadujú nasadenie, behavosť a srdce. Vždy som tvrdil, že divák odpustí chybičku krásny, ak vidí ochotu pracovať. Aj s tým ideme do prípravy," povedal žilinský tréner a načrtol aj výsledkové ambície tímu, ktorému momentálne v tabuľke patrí druhé miesto tabuľky s 10-bodovou stratou na prvé miesto: "Budeme sa snažiť udržať si aktuálnu druhú pozíciu či prípadne poštekliť prvý Slovan. Herný prejav by však mal ísť ruka v ruka s výsledkami, preto sa budeme snažiť oprieť ich práve o predvedenú hru."

MŠK sa v príprave stretne aj s majstrom Lotyšska či štvrtým tímom najvyššej súťaže v Kazachstane. Na sústredení čakajú šošonov aj súperi z Uzbekistanu a Malajzie. Generálku absolvujú doma proti poľskému klubu GKS Tychy, prvý duel jarnej časti Fortuna ligy je na programe 16. februára, opäť doma, proti Zlatým Moravciam.

   

Program prípravných zápasov MŠK Žilina:

14. januára: MŠK Žilina - Železiarne Podbrezová
18. januára o 13.00: Baník Ostrava - MŠK Žilina

sústredenie v SAE:
25. januára o 11.00 SEČ: dvojzápas: FC Tobol - MŠK Žilina
25. januára o 13.30: Pachtakor Taškent - MŠK Žilina
29. januára o 12.00: FC Riga - MŠK Žilina
29. januára o 14.30: Johor DT FC - MŠK Žilina

8. februára o 14.00: MŠK Žilina - GKS Tychy