ViOn túži po prvej šestke, prvou ofenzívnou posilou ruský krídelník

ViOn túži po prvej šestke, prvou ofenzívnou posilou ruský krídelník

Zlatomoravčania tradične využijú na zimnú prípravu svoje zázemie, na jeden zápas vycestujú do Rakúska.

Aj futbalisti ViOnu Zlaté Moravce sa chcú počas zimy pripraviť tak, aby sa po úvodných štyroch jarných kolách Fortuna ligy 2019/20 dostali do prvej šestky. V aktuálnej tabuľke Fortuna ligy sú na siedmom mieste, majú 23 bodov rovnako ako piate Michalovce a šiesta Trnava. Na ôsmy Trenčín majú náskok dvoch bodov.

V utorok na pravé poludnie odštartoval tréner Karol Praženica prípravu s 24 hráčmi. Na úvodnom zraze chýbali ešte reprezentanti do 21 rokov Jakub Švec a Martin Kovaľ, obaja stredopoliari sú na sústredení v Turecku. "Na začiatku prípravy sa nám hlásilo 19 hráčov, dvaja brankári a traja chlapci z dorastu. Zajtra sa k mužstvu pripoja Brazílčania a Tomče Grozdanovski. Kovaľ a Švec sú s dvadsaťjednotkou. Hosťovanie sa skončilo Jarovičovi a Shakovi, obaja sa vrátili do svojich materských klubov. Určite sa budeme chcieť posilniť, jeseň nám ukázala, kde nás tlačí topánka," povedal na stretnutí s médiami kouč Praženica.

Novou tvárou v šatni ViOnu je 22-ročný krídelník z Ruska Iľja Ferapontov. Trénerský kolektív si ho otestuje najmä v tréningu a neskôr aj v prípravných zápasoch. Tento 179 centimetrov vysoký hráč môže hrať na oboch krídlach, v prípade potreby aj na hrote útoku. Rodák z ruskej Sudže naposledy nosil dres druholigového klubu Nosta Novotroick. Okrem neho dostali priestor i dorastenci - Martin Balaj, Samuel Török a Simon Krulák.

ViOn odohrá v príprave sedem zápasov. "Prípravné stretnutia odohráme prevažne s našimi druholigistami, generálku absolvujeme proti rakúskemu Mattersburgu. Čo sa týka cieľov do jarnej časti, určite sa budeme chcieť pobiť o hornú šestku. Momentálna situácia je však dvojsečná zbraň, rozdiely v tabuľke nie sú extra veľké ako smerom hore tak aj dole. Určite sa chceme vyhnúť bojom o záchranu. Aj pohár je pre nás zaujímavý, škoda že žreb nebol k nám priaznivejší, lebo v tejto edícii sme ešte doma nehrali. Napriek tomu sa chceme pobiť v regionálnom derby (v Nitre, pozn.) o postup do semifinále," naznačil ambície Karol Praženica.

Za kabínu dostal priestor kapitán Tomáš Ďubek: "Dovolenka bola krátka, napriek tomu sme sa tešili na zraz, zimná príprava je dlhá. Prípravné stretnutia sa hrajú v rytme streda – sobota, čo je vždy lepšie, ako keď sa len trénuje. Hlavný cieľ klubu, ale aj môj osobný, je prvá šestka. Treba zvládnuť úvodné štyri kolá plus pohár. V pohári máme pred sebou derby s Nitrou a uvidíme, ako to dopadne."

"Momentálne nemáme žiadne veľké novinky. Káder opustili Jarovič a Shaka, ktorým sa skončilo hosťovanie. Uvidíme, ako to s nimi dopadne. V každom prípade sa budeme chcieť posilniť v ofenzíve. Vzhľadom na ekonomické podmienky budeme musieť aj regulovať káder. Momentálne nie je plánované žiadne sústredenie, príprava bude prebiehať v domácich podmienkach," doplnil športový riaditeľ Juraj Koprda.

      

Program prípravných zápasov ViOnu:

15. januára: FC ViOn - FC ViOn "B" Vráble
18. januára: FC ViOn - MFK Dubnica
22. januára: FC ViOn - Dukla Banská Bystrica
25. januára: FC ViOn - Tatran Liptovský Mikuláš
29. januára: súper v štádiu riešenia
1. februára: FC ViOn - FC ŠTK 1914 Šamorín
8. februára: FC Mattersburg - FC ViOn