Ladenie formy na boj o šestku aj v Turecku

Ladenie formy na boj o šestku aj v Turecku

Michalovčania začali zimnú prípravu, výraznejšie zmeny v kádri neplánujú.

Zatiaľ iba s tuctom hráčov odštartovali futbalisti MFK Zemplín Michalovce spoločnú prípravu na jarnú časť sezóny 2019/20. Tréner Jozef Majoroš už nepočíta s tromi hráčmi z jesenného kádra, podobný počet nových tvárí by mal do tímu pribudnúť v najbližších dňoch. Po dlhšom čase je v pláne aj sústredenie v tureckom Beleku s tromi prípravnými zápasmi.

"Príprava bude prebiehať takmer výlučne v domácich podmienkach, s výnimkou sústredenia v Turecku, ktoré máme v pláne od 22. do 30. januára. Predtým odohráme asi dva prípravné zápasy, ďalšie tri nás čakajú na sústredení. Budú tam tímy ako Austria Viedeň, Krakov, Baku či Plovdiv a s tromi z nich si zrejme zmeriame sily. Generálka na jarnú časť Fortuna ligy bude 8. februára proti FC Košice," prezradil tréner Majoroš. Na úvodnom tréningu nemal Petra Kolesára a Matúša Vojtka, ktorí sú na sústredení slovenskej dvadsaťjednotky. Z podobných dôvodov chýbali aj Matúš Begala a Šimon Kozák, ktorí sú súčasťou SR "19". Práve Kozák bude jednou z nových tvárí v michalovskom tíme. Ďalšou by mohol byť španielsky ľavý obranca Alejandro Mendez Garcia. V mužstve už naopak nefigurujú Til Mavretič, Emre Bekir a Vadim Červak. Otázne je zotrvanie trojice Ian Pino Soler, Milan Kvocera, Dimitrios Popovits. "Predbežne sme s nimi dohodnutí na podmienkach, takže by mali u nás zostať," informoval Jozef Majoroš. V kádri by už nemali nastať výrazné zmeny, hoci vedenie klubu eviduje záujem o viacerých hráčov. "Ja som spokojný s hráčmi, ktorí sú v tíme. V jesennej časti ukázali svoju kvalitu a spravíme všetko pre to, aby sa káder stabilizoval a aby sa nové zmluvy podpisovali na dlhšie obdobie, trebárs na 1,5 roka," poznamenal tréner MFK.

Michalovčania zimujú na 5. mieste Fortuna ligy, čo je najmä vzhľadom na rozpačitý vstup do sezóny mimoriadne pozitívne. Opäť majú šancu bojovať o prvú šestku a na prahu jarnej časti si uvedomujú, že to majú vo svojich rukách. "Samozrejme, že keď sme na 5. mieste a máme reálnu šancu byť v prvej šestke, tak sa o to chceme pobiť. Čakajú nás však štyri náročné zápasy a viacerí sa chcú dostať do prvej šestky. Viaceré tímy bojujúce o šestku budú hrať medzi sebou, takže bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie," konštatoval Jozef Majoroš.

V utorok prišiel medzi spoluhráčov aj útočník Matej Trusa, ktorý sa ešte 14. septembra vážne zranil v zápase s Trenčínom, keď ho nešetrne atakoval Cole Kpekawa. Najpesimistickejšie prognózy hovorili aj o ročnej pauze od futbalu, napokon by mala byť jeho absencia výrazne kratšia. "Už môžem behať, hoci to ešte nie je také, ako si predstavujem. Som rád, že je to po štyroch mesiacoch takto. Už na začiatku som veril, že to nebude o tom, akú prognózu dajú lekári, ale najmä o mne. Hojí sa to výborne, som aj správne nastavený, takže všetko ide ako má," pochvaľuje si 19-ročný futbalista. Nešťastný moment si pozrel viackrát, teraz však hľadí vpred. Optimizmus do ďalšej kariéry mu dodali aj lichotivé výsledky spoluhráčov v druhej polovici jesene. "Teším sa z toho. Vedel som, že tá séria úspešných výsledkov musí prísť. Stále hučím do chalanov, aby vybojovali prvú šestku. Už by som chcel hrať aj ja, no zatiaľ to nie je možné. Môžem však povedať, že mesiace od futbalu mi dali veľa. Už teraz vnímam aj určité pozitíva, popracoval som trebárs na silovej stránke. Mal som viac času na rodinu, takisto som sa venoval aj učeniu, keďže som v maturitnom ročníku," poznamenal Trusa.

   

Program prípravných zápasov MFK Zemplín:

15. januára: Michalovce - Partizán Bardejov
18. januára: Michalovce - Mezőkövesd
24. januára: Michalovce - Kesla FK (v Turecku)
27. januára: Michalovce - Lokomotiv Plovdiv (v Turecku)
30. januára: súper v štádiu riešenia (v Turecku)
8. februára: Michalovce - FC Košice