Z nemeckej trénerskej cesty na portugalskú

Z nemeckej trénerskej cesty na portugalskú

Novým trénerom Dunajskej Stredy je Helder Cristovao.

Novým trénerom futbalistov DAC Dunajská Streda sa stal bývalý portugalský reprezentant Helder Cristovao, ktorý podpísal dvaapolročný kontrakt. Na poste nahradil Petra Hyballu, ktorý pôsobil na Žitnom ostrove rok a pol a v uplynulej sezóne priviedol DAC k druhému miestu vo Fortuna lige. 

Cristovao hrával v Benfike Lisabon, Deportive La Coruňa, Newcastli či Paríži Saint-Germain. Rodák z Angoly nastúpil v drese portugalskej reprezentácie na 35 stretnutí, strelil v nich tri góly. Zúčastnil sa na majstrovstvách Európy 1996, v drese štvrťfinalistu absolvoval kompletnú minutáž. Ako tréner pracoval v Portugalsku (Estoril, Protimonense, Benfica B) a Saudskej Arábii (Al Nassr FC, Al-Ettifaq FC). Za päť rokov trénovania v Benfike prešli jeho rukami hráči ako Renato Sanches, Nelson Semedo, Victor Lindelöf, Joao Cancelo, Bernardo Silva alebo Joao Felix.

"Som veľmi šťastný, že som dostal túto príležitosť. DAC je veľmi ambiciózny klub, ktorý disponuje neuveriteľnou infraštruktúrou. Nový štadión, nová akadémia, fantastickí fanúšikovia milujúci svoj klub - teší ma, že môžem byť súčasťou toho všetkého. Rád by som do života klubu priniesol niekoľko nových vecí, ktoré môžu prispieť k jeho ďalšiemu rozvoju. Jednou z kľúčových úloh bude práca s mladými hráčmi. Už sa neviem dočkať spoločnej práce," povedal pre klubovú stránku 48-ročný tréner. Jeho asistentom bude 46-ročný Nikola Popovic, kondičným trénerom Andre Fonseca a videoanalytikom Nuno Roda Abreu. Trénerom brankárov zostáva Martin Raška, ktorý túto pozíciu zastával aj v ére Marca Rossiho a Petra Hyballu.

Nemecký tréner Peter Hyballa skončil na poste 3. januára. Do DAC prišiel predvlani v lete, len pár dní pred začiatkom Fortuna ligy 2018/19. Po jeseni prebiehajúceho ročníka figuruje DAC na bronzovej priečke za Slovanom Bratislava a MŠK Žilina. Hyballa koučoval DAC celkovo v 64 súťažných dueloch (50 vo Fortuna lige, 6 v Európskej lige, 8 v Slovnaft Cupe), v najvyššej súťaži sa stal piatym najdlhšie slúžiacim trénerom v klubovej histórii.