Igor Demo pokrstil knihu Srdce na trávniku

Igor Demo pokrstil knihu Srdce na trávniku

"Je to príbeh poctivého hráča a futbalového remeselníka," povedal o biografii Igora Dema jej spoluautor Mojmír Staško.

V našej lige hrával v čase jej rozkvetu, v deväťdesiatych rokoch bola plná reprezentantov. Z rodnej Nitry odišiel do nabitého Slovana a odtiaľ si našiel aj cestu von, do veľkej futbalovej Európy. Stredopoliar Igor Demo nosil dresy veľkoklubov PSV Eindhoven a Borussie Mӧnchengladbach, a tak má o čom rozprávať. Aj preto vyšla na svetlo sveta jeho kniha Srdce na trávniku.

„Rozhodol som približne pred rokom a pol, keď som bol v Gladbachu s kamarátom Maťom Dančom. Pri našich debatách o futbale došlo aj na túto tému a ja som ju na druhý deň predostrel športovému riaditeľovi klubu Maxovi Eberlemu. On aj PR oddelenie sa vyjadrili, že by to bolo veľmi zaujímavé a že knihu radi vezmú pod svoje krídla, aj do klubového fanshopu. Viac som nepotreboval,“ začal Igor Demo svoje rozprávanie o knihe, ktorá vyjde okrem slovenského jazyka aj v nemeckom. Do spolupráce pri jej písaní sa rozhodol ísť so skúseným novinárom Mojmírom Staškom. „Stretli sme sa možno desať až dvanásťkrát a vzišla z toho kniha. Pokrstili sme ju v Nitre mojimi deťmi a ďalší krst by mal byť aj na Slovane počas polčasovej prestávky zápasu lídra tabuľky proti DAC 7. decembra. Na budúci rok by mohol byť aj krst v Nemecku,“ dodal bývalý slovenský reprezentant.

Spoluautor knihy Mojmír Staško vie, že futbalový odkaz Igora Dema patrí medzi najsilnejšie v ére samostatného Slovenska. „Bol to skvelý futbalista, poctivý, svedomitý a pracovitý. Nechcel som a vlastne som ho ani nemusel zbytočne prikrášľovať. Toto nie je príbeh superhviezdy, akými boli Moravčík či Dubovský, ale futbalistu, ktorý sa takisto dostal do špičkových zahraničných klubov v čase, keď hralo za hranicami iba pár reprezentantov,“ povedal Staško na margo Igora Dema a pokračoval: „Nie je to kniha, akú napísal Tomáš Řepka, nie je o senzáciách. Veľa však môže dať mladým čitateľom a futbalistom, ktorí dokážu zatnúť zuby a makať. Je to príbeh poctivého hráča a futbalového remeselníka. Ani Ngolo Kanté nemá uznanie Messiho či Ronalda, ale ak opustí svoj klub, každý zistí, aký bol dôležitý. Práve taký hráč bol aj Igor Demo.“