Úspešný obrat našich mladíkov

Úspešný obrat našich mladíkov

Slovenská reprezentácia do 21 rokov zvíťazila v pondelňajšom domácom stretnutí kvalifikácie ME 2021 nad gruzínskymi rovesníkmi 3:2.

Domáci sa pokúsili ohroziť súpera okamžite po výkope, Pokorného strela z diaľky vystrašila brankára Gugešašviliho, ale nesmerovala medzi tri žrde. Na opačnom konci sa už-už dostával do úniku Kochreidze, v poslednej chvíli ho odzbrojil Mojžiš. V 8. minúte vymyslel Mali prihrávku medzi obrancov do šestnástky, nabehol si na ňu Kucia, bol pri lopte skôr než brankár Šípoš a veľmi rýchlo poslal hostí do vedenia. Slováci mohli vyrovnať v 27. minúte, po priamom kope sa dostal k lopte Oravec, no jeho zakončenie neprešlo k bráne. Vzápätí to už domácim vyšlo, Chobot prihral z ľavej strany pred bránu a Kolesár z bezprostrednej blízkosti vyrovnal na 1:1. Po vyše polhodine hry si za slovenskú defenzívu zabehol Malia, poslal spätnú prihrávku Kochreidzemu, ktorý nenamieril presne. Neskôr zabudli domáci obrancovia na Davitašviliho, v šestnástke však nemal podporu a jeho prihrávka nenašla adresáta. V závere prvého polčasu oslabil hostí po druhej žltej karte Lochošvili, z nariadeného priameho kopu to vyskúšal Herc a Gugešašvili musel vytlačiť loptu nad brvno.

Naša dvadsaťjednotka sa ujala vedenia krátko po zmene strán. Herc mal dostatok priestoru i času, nachystal si loptu na ľavačku a krížnou strelou, ktorá sa odrazila od žrde, prekonal Gugešašviliho. Domáci sa snažili pridať poisťujúci zásah, gruzínsky brankár zachraňoval po hlavičkách Almásiho aj Chobota. Hostia zareagovali dokonca štvornásobným striedaním, želaný efekt im to však neprinieslo, lebo v 66. minúte zakončil spoza šestnástky Gamboš a jeho pokus doplachtil až za Gugešašviliho. Slováci si skomplikovali situáciu v záverečnej desaťminútovke riadneho hracieho času, v ktorej najprv Pokorný hasil nedorozumenie v defenzíve za cenu druhej žltej karty a potom Spanderašvili po rohu znížil na rozdiel jediného gólu. Šípoš zachránil v nadstavenom čase druhé kvalifikačné víťazstvo, keď vyrazil priamy kop Ninuu. Slováci prežili aj následné krušné chvíle v šestnástke. Záver poznačila šarvátka medzi lavičkami, jej hlavným aktérom bol hosťujúci tréner Giorgi Cecadze, ktorý sa predčasne porúčal do šatní a spolu s ním aj ďalší člen realizačného tímu. Rozhodca vylúčil aj jedného člena slovenskej lavičky.

Zverenci Adriana Guľu odohrali v 2. skupine štyri zápasy a figurujú na štvrtej priečke so šesťbodovým ziskom. V kvalifikácii sa najbližšie predstavia 26. marca v Gruzínsku.

   

Slovensko - Gruzínsko 3:2 (1:1)

Góly: 28. Kolesár, 52. Herc, 66. Gamboš - 8. Kucia, 89. Spanderašvili, ŽK: Šulek, Herc, Pokorný, Almási - Lochošvili, Kucia, Tabatadze, ČK: 83. Pokorný po 2. ŽK - 40. Lochošvili po 2. ŽK, rozhodovali: Hamiti - Bregasi, Agaraj (všetci Alb.), 1548 divákov

Slovensko: Šípoš - Vallo, Šulek, Oravec, Mojžiš - Gamboš, Pokorný, Herc (68. Špyrka) - Kolesár (58. Ďuriš), Almási, Chobot (90. Kovaľ)

Gruzínsko: Gugešašvili - Beriašvili, Lochošvili, Kobouri - Mali (59. Spanderašvili), Kucia, Kochorašvili (59. Ninua), Tabatadze - Kochreidze (59. Kavtaradze), Davitašvili (59. Bugridze), Kvaracchelia (43. Silagadze)

   

Adrian Guľa, tréner Slovenska: "Bol to výborný tímový výkon, bolo to oddrené a odpracované. Súper má svoju kvalitu a výbornú generáciu hráčov. Pomohlo nám vylúčenie Lochošviliho, ale som presvedčený, že by sme to zvládli aj pri vyrovnanom počte."

Christián Herc, kapitán Slovenska: "Dostali sme gól pár minút pred koncom a nebolo to ľahké, lebo sme hrali už desať na desať. Chalani to však zvládli výborne."

Martin Gamboš, stredopoliar Slovenska: "Nie som hrdina, zvládli sme to ako tím. Som rád, že som pomohol gólom, ale myslím si, že tímová práca bola super. V úvode sme zaspali, pomohli nám červená karta pre súpera aj prestávka. Tréner nám povedal, na aké princípy sa máme obrátiť, na vlastnú hru, dali sme potom dva góly."

Dávid Šípoš, brankár Slovenska: "Ustáli sme to a veľmi sa tešíme z víťazstva. Začiatok bol pre mňa ťažší, cítil som sa pod tlakom, bol to môj prvý reprezentačný zápas v kvalifikácii. Postupne to zo mňa opadlo a dúfam, že aj ja som mojím výkonom pomohol mužstvu k trom bodom."

     

Tabuľka 2. skupiny:

1.Francúzsko330013:59
2.Švajčiarsko33008:19
3.Gruzínsko520312:86
4.Slovensko420211:116
5.Azerbajdžan62043:116
6.Lichtenštajnsko51043:143