Trojnásobná odpoveď na Boženíkov gól

Trojnásobná odpoveď na Boženíkov gól

Slovensko prehralo v Chorvátsku 1:3 a na EURO 2020 vedie priamo z kvalifikačnej E-skupiny už len jedna cesta - víťazstvo nad Azerbajdžanom v kombinácii s remízou v dueli Wales - Maďarsko.

Slovenskí futbalisti prehrali v sobotňajšom zápase kvalifikácie EURO 2020 v Chorvátsku 1:3. Úradujúci vicemajstri sveta tak postúpili na budúcoročný šampionát, zverenci reprezentačného Pavla Hapala, ktorí sa najbližšie predstavia v utorok 19. novembra v Trnave proti Azerbajdžanu v záverečnom súboji o ME, si výrazne skomplikovali šance postúpiť z E-skupiny.

V Rijeke sa nenaplnili obavy zo zlého počasia. Počas prvého polčasu ani nepršalo, v druhom sa spustil viackrát hustý dážď. Domáci favorit od prvých minút vzal opraty do vlastných rúk. Snažil sa vykombinovať Slovákov, ktorí však hrali pozorne v obrane. Stredová formácia hostí nedovolila domácim režírovaným špílmachrom Modričom rozvinúť nebezpečnejšie akcie. Napriek tomu sa šance aktívnych Chorvátov rodili. V 20. minúte sa dostal vo výbornej pozícii do zakončenia Petkovič, loptu trafil zle a slovenská obrana ju odvrátila na roh. Po ňom hlavičkoval Čaleta-Car, ale Dúbravka nemal problémy skrotiť jeho pokus. V 25. minúte to nebezpečne skúsil Brozovič, ešte väčšiu šancu však mal o minútu Vlašič, jeho hlavičku Dúbravka vyrazil nad bránu. Slováci prvýkrát ohrozili bránu domácich v 30. minúte, pekne si zbehol z krídla Pekarík, zakončile len do brankára Livakoviča. O dve minúty už Slováci udreli. Lobotka si narazil loptu s Boženíkom, vnikol do šestnástky, vrátil ju mladému útočníkovi a ten ju v ťažkej pozícii asi zo šiestich metrov dopravil do siete. Domácimi inkasovaný gól neotriasol, v 36. minúte bol v obrovskej šanci Perišič, ale Dúbravka jeho hlavičku zblízka skvele chytil. V 39. minúte Dúbravka opäť excelentne zlikvidoval prudkú strelu Petkoviča. Hostia sa dostali do nebezpečnejšej akcie až v závere polčasu, v 44. minúte nepresne vypálil Kucka a onedlho prudkú strelu Boženíka vyrazil výborne Livakovič na roh.

Tréneri cez prestávku nestriedali, obraz hry sa nemenil, domáci boli na polovici Slovákov, tí sa sústredili na brejky. V 53. minúte Dúbravka reflexívne zakročil pri hlavičke Petkoviča. Vzápätí však prišla slovenská chyba v strede poľa, Vlašič si naviedol loptu do výhodnej pozície a poslal ju presne k pravej žrdi bezmocného Dúbravku. Ešte horšie pre hostí bolo v 60. minúte, keď Modrič položil center z rohu presne na hlavu vysokého Petkoviča, ktorý nezadržateľne otočil výsledok. Domáci sa dostali do švungu, strela Petkoviča prešla medzi nohy Dúbravku, ale našťastie sa odrazila od žrde na roh. Slováci dostali ďalší úder v 66. minúte, keď inkasoval druhú žltú, a teda červenú, kartu Mak za potiahnutie súpera rukou na stredovej čiare. V 70. minúte Dúbravka výborne zneškodnil Brekalov pokus z uhla, no v 74. minúte už opäť kapituloval po nechytateľnej strele Perišiča. Domáci ešte mali v závere viacero šancí, ďalšiu veľkú opäť Perišič. Skóre sa už nezmenilo a vyše osemtisícová návšteva na štadióne mohla s hráčmi oslavovať postup na ME. 

   

Chorvátsko - Slovensko 3:1 (0:1)

Góly: 56. Vlašič, 60. Petkovič, 74. Perišič - 32. Boženík, ŽK: Čaleta-Car, Rebič - Mak, Dúbravka, ČK: 66. Mak po druhej ŽK, rozhodovali: Turpin - Danos, Gringore (všetci Fr.), 8212 divákov

Chorvátsko: Livakovič - Jedvaj, Čaleta-Car, Perič, Barišič - Modrič, Brozovič - Rebič (54. Brekalo), Vlašič (75. Kovačič), Perišič (81. Oršič) - Petkovič

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka (79. Hrošovský) - Mak, Hamšík, Rusnák (63. Haraslín) - Boženík (72. Ďuriš)

  

Pavel Hapal, tréner Slovenska: "Sme sklamaní, zo zápasu sa dalo vyťažiť oveľa viac. Dostali sme prvé dva góly po chybách a brejkových situáciách. Musím sa pozrieť na to vylúčenie Maka, bolo to rozhodnutie rozhodcu, podľa mňa bolo prísne, ale treba ho rešpektovať. Potom to už bol veľký problém, oni držali loptu a ťažko sa s tým niečo robilo."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "V prvom polčase sme mali šance, ale nevyužili sme ich a inkasovali sme. Boli sme veľmi nervózni. V druhom polčase sa všetko zmenilo. Sme šťastní a spokojní, že sme splnili cieľ. Chcem poďakovať aj našim skvelým fanúšikom."

Marek Hamšík, kapitán Slovenska: "Sme nešťastní. Do 60. minúty sme sa držali. Potom prišla nepresná prihrávka, prehrali sme súboj, dostali sme gól zo štandardky. V desiatich sa takýto zápas ťažko otáča. Stále žijeme. V kútiku duše dúfame, že Maďari potrápia Wales. Mrzí to, mali sme to dobre rozohrané."

Martin Dúbravka, brankár Slovenska: "Sme určite sklamaní, ale ukázala sa kvalita súpera. V druhom polčase sme sa nedokázali presadiť. Už to nie je v našich rukách, ale do zápasu s Azerbajdžanom pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať."

Stanislav Lobotka, stredopoliar Slovenska: "Pocity sú veľmi zmiešané, prvý polčas bol skvelý. V druhom nám dali taký hlúpy gól, potom ihneď ďalší zo štandardky a proti takému kvalitnému súperovi sa ťažko otáča. Súper mal veľkú kvalitu. Nešli sme ani do pressingu. Vedeli sme, že majú nebezpečné protiútoky."

      

Azerbajdžan - Wales 0:2 (0:2)
Góly: 10. Moore, 34. Wilson, ŽK: 40. Nazarov, 68. Šejdajev, 89. Rahimov, 90. B. Hüsejnov - 14. Ampadu, 81. Morrell, 90. Roberts, 90. Matondo, rozhodoval: Aytekin (Nem.)
Azerbajdžan: Balajev - Pašajev, Mustafazada, B. Hüsejnov, Krivociuk (46. Chalilzada) - Abdullajev (64. Ramazanov), Nazarov (82. D. Hüsejnov), Qarajev, Almeida, Rahimov - Šejdajev
Wales: Hennessey - Roberts, Lockyer, Mepham, B. Davies - Ampadu (87. Vaulks), Morrell - Bale (59. Ramsey), Wilson, James (82. Matondo) - Moore

  

Tabuľka E-skupiny:

1.Chorvátsko852117:717
2.Maďarsko74038:912
3.Wales73228:611
4.Slovensko731311:1110
5.Azerbajdžan70165:161