Na futbal i život si zvykol rýchlo, jazyk je ťažší

Na futbal i život si zvykol rýchlo, jazyk je ťažší

S útočníkom Senice Frankom Castanedom nielen o posledných dvoch góloch do siete Michaloviec, ale aj o adaptácii na Slovensku a futbale v Kolumbii.

Do Senice prišiel začiatkom roka 2018 z druhej najvyššej kolumbijskej súťaže bez veľkého ohlasu. Keď sa však v kariére posunie ďalej, priaznivcom klubu zo Záhoria určite bude chýbať. Reč je o 25-ročnom útočníkovi Frankovi Castanedovi, ktorý v našej lige strelil už 17 gólov v 52 zápasoch. Nečudo, že si vo Fortuna lige získal rešpekt. Naposledy dvoma presnými zásahmi prispel k demontáži Michaloviec (4:0). „Som spokojný s tým, koľko som dal gólov. Budem na sebe tvrdo pracovať, aby presné zásahy ďalej pribúdali,“ povedal v našom rozhovore najlepší strelec Senice.

  

Bol to s Michalovcami váš najlepší zápas sezóny z osobného aj tímového pohľadu?
Myslím si, že sme podali vynikajúci výkon. Som šťastný, že sa mi podarilo dvakrát skórovať. V tejto sezóne sme však už odohrali viacero dobrých zápasov. Je vidieť, že sa postupne zlepšujeme, čo sa premieta aj do nášho vzostupu v tabuľke.

Vaše zápasy v tejto sezóne sú ako na hojdačke. Niekedy sa vám darí viac, inokedy menej. Čím to je?
Na začiatku sezóny sme doplatili na väčšiu obmenu kádra. Je normálne, že potrebujete určitý čas na to, aby si mužstvo na seba zvyklo. S pribúdajúcimi zápasmi sa budú výsledky zlepšovať. Tento trend sa potvrdzuje už teraz. Postupne sa zohrávame.

Vy osobne máte na konte už sedem gólov. Napĺňa vás to spokojnosťou?
Áno je to pozitívne čislo. Do konca jesennej časti zostávajú tri zápasy a rád by som ešte pridal nejaké góly, ktorými by som pomohol mužstvu.

Na Slovensku ste tretiu sezónu, ktorá je pre vás zatiaľ najproduktívnejšia. Dali ste si konkrétny strelecký cieľ?
Nie, nestanovil som si žiadnu métu. Mojím cieľom je dosiahnuť čo najviac gólov a pomôcť nimi mužstvu prebojovať sa do prvej šestky. Myslím si, že si zaslúžime účasť v skupine o titul.

Aké sú teda vaše tímové ambície?
Chceme ísť čo najvyššie, ako to len bude možné. Do konca jesene by sme radi získali čo najviac bodov, aby sme si vytvorili dobrú východiskovú pozíciu pred jarnou časťou.

   

NA ÚVOD POCÍTIL CHLAD

Na Slovensko ste prišli v januári 2018. Ako si na to spomínate?
Akoby to bolo včera. Vždy som mal sen hrať v Európe. Teší ma, že som dostal šancu hrať v tejto krásnej krajine. Spomínam si, že keď som prišiel, bolo veľmi chladno. V Európe bola zima, takže som to očakával, ale realita ma predsa len zaskočila. Predtým som vôbec nepoznal sneh. Bol to pre mňa menší šok, ale celkovo bol príchod na Slovensko pozitívna skúsenosť.

Prišli ste z druhej ligy. Nebol o vás záujem v najvyššej kolumbijskej súťaži?
Bol som v kontakte s niektorými prvoligovými mužstvami, ale nakoniec sme sa od rozhovorov neprepracovali ku konkrétnej dohode. Keď sa mi naskytla možnosť odísť na Slovensko, neváhal som ani chvíľu. Som rád, že to napokon takto vyšlo a že sa transfer do Senice zrealizoval.

Čím vás ponuka zo Senica zaujala tak, že ostatné alternatívy išli bokom?
Vždy som sníval, že budem hrať v Európe. Nebol dôvod uvažovať nad inými možnosťami.

Adaptovali ste sa prakticky okamžite. Na jar 2018 ste dali v prvých siedmich zápasoch päť gólov. Vyhovuje vám Fortuna liga?
Áno. Zvykol som si veľmi rýchlo. Môj herný štýl pasuje do tejto súťaže. Snažím sa byť prospešný tímu svojou rýchlosťou a zakončením. Do stretnutí vstupujem s cieľom byť rozdielový hráč.

Je veľký rozdiel medzi obrancami slovenských a kolumbijských klubov?
Na Slovensku sú fyzicky silní hráči, ale o niečo pomalší ako v Kolumbii, kde sa vsádza skôr na rýchlosť. Snažím sa to využiť a presadzovať sa práve svojou rýchlosťou.

V priebehu dvoch rokov sa v Senici vymenilo viacero hráčov i trénerov. Stali ste sa s niektorými z nich aj blízkymi priateľmi?
Vo futbale je bežné, že sa hráči a tréneri často menia. S mnohými som zostal v kontakte aj po ich odchode. V tomto nám pomáhajú sociálne siete. Vždy som mal dobré vzťahy so spoluhráčmi aj trénermi.

V senickom kádri je veľa hráčov z Južnej Ameriky. Tvoríte súdržnú skupinu?
Všetci v mužstve spolu vychádzame veľmi dobre bez ohľadu na národnosť. Samozrejme, že vzhľadom na jazykovú bariéru existuje v rámci šatne skupina zložená z Juhoameričanov, ktorá spolu viac komunikuje.

Čo bolo pre vás najťažšie po príchode na Slovensko?
Doteraz mi najväčší problém robí jazyk. Zo slovenčiny som síce už čo-to pochytili, ale viac sa na mňa lepí angličtina. Musím sa priznať, že naučiť sa vašu reč je pre mňa veľmi, veľmi náročné. Poznám základné výrazy. Viem pozdraviť, spýtať sa: „Ako sa máš?“ Snažím sa niečo pochytiť každý deň. Domáci hráči sa zase pri nás naučili pár španielskych slovíčok. Nejde však len o samotný jazyk, postupne spoznávame kultúru krajín, odkiaľ pochádzajú naši spoluhráči.

Zvykli ste si v plnej miere na život u nás?
Áno. Som tu dva roky a počas nich som sa veľa naučil. Slovensko je pokojná krajina a život v nej je veľmi príjemný.

V čom vidíte najväčšie rozdiely v porovnaní so životom v Kolumbii?
Práve v spomínanom pokoji. Ľudia v Kolumbii sú skôr extrovertní, veselí a milujú hudbu. Jednoducho, život tam je podstatne hlučnejší, čím sme známi po celom svete. Na Slovensku je to iné, ale rýchlo som si na to zvykol a veľmi sa mi tu páči.

Ako sa vám pozdáva Senica?
Je to malé a tiché mesto, čo mi určite pomáha. Mám tu potrebné zázemie a pokoj na to, aby som sa stopercentne sústredil na futbal. Ľudia sú veľmi milí. To platí aj o zamestnancoch v klube, ktorí sa k nám správajú skvele.

Máte obľúbené miesta na Slovensku?
Navštevujem najmä Bratislavu, kam chodievam na nákupy, prípadne na kávu s kamarátmi. Radi chodievame na večeru k brehu Dunaja, kde som si to veľmi obľúbil.

Ako najčastejšie trávite voľný čas?
Momentálne je tu so mnou priateľka. Často spolu sledujeme filmy, prípadne sa učíme po anglicky. Radi si spolu niečo uvaríme, alebo si ideme zacvičiť do posilňovne, prípadne ideme na kávu.

   

SNOM PREMIER LEAGUE

Uvažujete už nad prestupom do silnejšieho a väčšieho klubu ako je FK Senica?
Momentálne nie. Koncentrujem sa len na to, aby táto sezóna dopadla pre Senicu dobre. Uvidíme, čo prinesie budúci rok.

Snívate o konkrétnej súťaži, ktorú by ste si raz chceli vyskúšať?
Veľmi rád by som si zahral v anglickej Premier League, ktorej úroveň je doslova neskutočná. Viem, že je predo mnou ešte veľmi dlhá cesta, aby som nad tým vôbec mohol reálne uvažovať. Páči sa mi aj španielska La Liga.

Ktorá z elitných európskych líg je v Kolumbii najpopulárnejšia?
Myslím si, že španielska. Mladí ľudia u nás obľubujú Messiho a Cristiana Ronalda, ktorý bol obzvlášť v pozornosti v čase, keď pôsobil v Reale Madrid. Samozrejme, fanúšikovia v Kolumbii milujú aj nášho reprezentanta Jamesa Rodrigueza, ktorý to takisto dotiahol až do Realu. Títo traja hráči urobili veľmi veľa pre popularizáciu La Ligy u nás.

Kolumbijský futbal prežíva solídne obdobie. K vášmu srdcu je bližšie James Rodriguez alebo Radamel Falcao?
Máme viacero hráčov na vynikajúcej úrovni. Spomenul by som aj Luisa Muriela či Duvana Zapatu… Kolumbia má čoraz silnejšiu reprezentáciu a môže bojovať na najvyššej úrovni. Pre mňa osobne je Radamel Falcao niečo ako vzor. V kariére ma však výrazne ovplyvnil aj Ronaldinho, jeho kúzla s loptou podľa môjho názoru zmenili futbal.

  

FRANK CASTANEDA – FAKTY

  • Narodil sa 17. júla 1994 v kolumbijskom meste Cali, hráva na poste útočníka za FK Senica.
  • Je zasnúbený, zatiaľ bezdetný, má dve sestry.
  • S futbalom začal vo veľmi skorom veku. profesionálom sa stal v druholigovom klube Orsomarso SC.
  • V januári 2018 odišiel do FK Senica, kde pôsobí doteraz.
  • Vo Fortuna lige dosiaľ odohral 52 zápasov, v ktorých strelil 17 gólov, na 5 prihral a nazbieral 6 žltých kariet.
  •  V aktuálnom ročníku našej ligy má na konte 15 štartov (1302 minút), skóroval 7-krát a pripísal si aj tri asistencie. Žltú kartu dostal trikrát. Štyri razy sa dostal do oficiálnej jedenástky kola, trikrát bol na základe štatistík absolútne najlepším hráčom kola.
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid a hráč Ronaldinho.
  • Riadi sa citátom z biblie: „Pre toho, kto verí, je všetko možné.“