Znova na dobrej ceste

Znova na dobrej ceste

S obrancom ŠKF Sereď Martinom Slaninkom o pozitívnych výsledkoch exnováčika a tiež o tom, ako po zlom období v kariére opäť potvrdzuje svoj talent.

V roku 2013 zažil atmosféru domácich majstrovstiev Európy do 17 rokov, na zisku tretej priečky pre Slovensko sa podieľal dvoma gólmi. Predstavil sa aj na svetovom šampionáte tej istej vekovej kategórie v Spojených arabských emirátoch. Reč je o Martinovi Slaninkovi z ŠKF iClinic Sereď, ktorý si v tejto sezóne vydobyl miesto na fortunaligovej mape. Kým jeho bývalí spoluhráči z národného tímu ako Denis Vavro či Lukáš Haraslín sú už súčasťou seniorskej reprezentácie, 23-ročný ľavý obranca sa len v tomto ročníku etabloval v našej najvyššej súťaži. „Môžem si za to sám,“ chlapsky priznal v našom rozhovore stále talentovaný mladík, ktorý je aj vďaka klubu z mesta horaliek po zlom období znova na dobrej ceste.

   

Po víťazstve nad Trnavou (2:1) a v Senici (1:0) ste si pripísali cenný bod za remízu v Dunajskej Strede. Čo hovoríte na tento výsledok?
Bol to ťažký zápas, ale podali sme oduševnený výkon a myslím si, že sme si za predvedenú bojovnosť zaslúžili bod.

Z posledných troch zápasov s Dunajskou Stredou ste si pripísali dve víťazstvá a jednu remízu. Čím to je, že sa vám takto darí práve proti poprednému tímu tabuľky?
Naozaj neviem. Možno je to tým, že pre nás sú zápasy s Dunajskou Stredou také malé derby. Mestá ležia neďaleko od seba a vždy sa dokážeme na tohto súpera správne namotivovať. Navyše, DAC má dobrých fanúšikov a vždy sa hrá lepšie pred výbornou kulisou. Keď prídete na štadión, kde je 7-tisíc fanúšikov, je to úžasný pocit.

Vyhovuje vám aj skutočnosť, že DAC sa snaží vždy o ofenzívny futbal a vy si umne dokážete počkať na chyby súpera?
Je to možné. V poslednom zápase v Dunajskej Strede sme nechali súpera hrať „do plných“ a čakali sme na svoje šance. Súper nevyužil prevahu na ihrisku a my sme získali bod.

Posúvajú bodové zisky zo zápasov s poprednými súpermi vaše mužstvo nahor?
Určite. Atmosféra je podstatne lepšia ako predtým. Neprehrali sme tri zápasy za sebou. Keď vás nezdolá mužstvo ako Dunajská Streda, vaše sebavedomie stúpa.

V tabuľke vám aktuálne patrí šieste miesto. Môžete so súčasným umiestnením vysloviť spokojnosť?
Samozrejme, ale mohli sme byť aj vyššie. Predtým sme ťahali dlhšiu sériu bez víťazstva (8 zápasov pozn. red.), v rámci ktorej sme dosiahli šnúru piatich remíz. Keby sme namiesto jedného-dvoch nerozhodných výsledkov dosiahli víťazstvá, mohla nám patriť dokonca aj štvrtá pozícia. Nevadí, ideme ďalej.

V minulej sezóne dosiahla Sereď historický úspech, keďže sa ako nováčik kvalifikovala do skupiny o titul. Je vaším cieľom opäť prvá šestka?
Určite. Základná ambícia je prvá šestka a keď sa nám ju podarí dosiahnuť, aj v nej sa posnažíme vybojovať si čo najlepšie umiestnenie.

      

DVERE MU OTVORILO „ZEMETRASENIE“

Začiatok sezóny bol v Seredi turbulentný, mužstvo si prešlo „zemetrasením“. V kádri skončili viacerí skúsení hráči na čele s kapitánom Ľubomírom Michalíkom, vďaka čomu ste získali dostatočný priestor na ihrisku. Ako sa spätne pozeráte na toto obdobie?
Bolo to náročné, keďže z mužstva odišli opory. Myslím si, že sme sa s tým dobre vyrovnali a podávame solídne výkony. Nedostávame veľa gólov.

Keď prišla príležitosť nastúpiť v základnej zostave, čo ste si vtedy povedali?
Že sa v nej musím udržať a stále na sebe makať. Chcel som podávať také výkony, aby som mal stále dôveru trénera.

Čo vám najviac pomohlo etablovať sa v zostave ŠKF?
Myslím si, že som si pomohol najmä sám svojimi výkonmi. Už počas letnej prípravy som odohral slušné zápasy a čakal som na šancu. Využil som ju najlepšie, ako som vedel.

Na ihrisku nastupujete vedľa kapitána Tomáša Hučka. Nakoľko je pre vás jeho prínos dôležitý?
Samozrejme, veľmi. Poznáme sa dlhšie. Chvíľu sme spolu boli aj v Žiline. Pomáha mi na ihrisku aj mimo neho.

Ako si užívate skutočnosť, že ste súčasťou Fortuna ligy?
Veľmi sa z toho teším. Je to pre mňa nová skúsenosť. Snažím sa makať a uvidíme, čo príde. Rád by som sa posunul ešte vyššie.

Po čom teda túžite z dlhodobého hľadiska?
Chcel by som sa presadiť v silnej európskej lige. Mojím snom je zahrať si v Španielsku. Uvedomujem si, že už nepatrím medzi talentovaných mladíkov a dostať sa tam je veľmi náročné. Uvidíme, čo sa mi v budúcnosti podarí. Verím, že nikdy nie je neskoro.

  

TALENT PRIBRZDILI MLADÍCKE CHYBY

Viete, ako chutí účasť na mládežníckych majstrovstvách sveta i Európy. Z niektorých vašich bývalých spoluhráčov sa stali reprezentanti. Mrzí vás, že ste ich zatiaľ nedokázali nenapodobniť?
Určite, môžem si za to sám. Dôležité je, že som sa vrátil k svedomitej práci. Teraz už len zostáva makať a veriť v pozitívnu budúcnosť.

Kedy ste dospeli k tomu, že ste si uvedomili vlastné chyby?
Veľmi ťažký bol pre mňa odchod zo Žiliny, kde som strávil približne deväť rokov. Zároveň mi však pomohlo, že som odišiel do nižšej súťaže v Česku a oddýchol som si od mesta a od nesprávnych ľudí, s ktorými som sa v tom čase stretával. Po ukončení pôsobenia v Žiline som si vstúpil do svedomia a začal som pracovať úplne inak. Myslím si, že mi to veľmi pomohlo.

Prezradíte, čo ste povyvádzali?
Nerád by som to konkretizoval. Robil som jednoducho mladícke chyby.

Prečo ste sa práve v Česku dostali späť na správnu cestu?
Bol som obklopený staršími hráčmi, ktorí sa nevenovali veciam, aké som robil predtým. Odpojil som sa od ľudí, ktorí neboli prínosní pre moju kariéru. Začal som inak pracovať a rozmýšľať iba nad futbalom. Bokom išli činnosti, ktoré mi v tom predtým bránili.

Ste stále v kontakte s vašimi bývalými spoluhráčmi z mládežníckych reprezentáčných výberov?
Udržujem kontakt s niektorými bývalými spoluhráčmi zo Žiliny, napríklad s Mirom Káčerom, Lukášom Čmelíkom či Aďom Kadlecom. Píšeme si, ale príliš sa nestretávame.

Je pre vás motivácia dobehnúť tých, ktorí vám počas rokov stagnácie výkonnostne utiekli?
Určite. Ich úspechy sú pre mňa motivujúce. Mnohých môžeme sledovať počas víkendov v televízii a to ma ženie vpred. Rád by som sa dostal na ich úroveň.

   

DVA GÓLY NA EURÓPSKOM ŠAMPIONÁTE

Na majstrovstvách Európy do 17 rokov ste strelili gól Rakúsku i Švajčiarsku. Sú to momenty, ktoré stále nosíte v hlave?
Sem-tam si na to spomeniem, no je to dávna minulosť a dnes už to pre mňa nič neznamená. Predtým som lietal v oblakoch. Teraz už viem, že mládežnícky futbal nie je dôležitý. Podstatné je presadiť sa medzi mužmi.

Na spomínanom šampionáte, ktorý usporiadalo Slovensko, ste pod vedením tréner Ladislava Pecka obsadili tretiu priečku. To je niečo, čo vám nikto nezoberie...
To je síce pravda, tretie miesto je krásne a budem na to spomínať do konca života, ale opakujem, ťažšie je presadiť sa v mužskom futbale.

Na majstrovstvách sveta v SAE, kde Slovensko skončilo v osemfinále, ste zasiahli už len ako striedajúci hráč do dvoch zápasov. Niekedy v tomto čase sa začala vaša stagnácia?
To ešte nie. Iní chalani mali lepšiu formu a dostali sa do zostavy na môj úkor. Ja si vážim aj štarty na svetovom šampionáte. Na oba turnaje budem určite spomínať v dobrom.

V reprezentácii ste hrávali v stredovej formácii, v Seredi nastupujete ako obranca. Aké boli vtedy okolnosti vášho zaradenia na ihrisku?
V národnom tíme som síce bol stredopoliar, ale v Žiline mi patril post obrancu. V MŠK to bolo nastavené tak, že obrancovia museli útočiť. Bolo mi v podstatne jedno, kde som dostal príležitosť.

Kde sa teda cítite lepšie?
Momentálne určite ako obranca, v strede ihriska som dlho nehral. Nebránim sa však ani tejto pozícii.

Čo vás dnes najviac motivuje, aby ste sa udržali na správnej ceste?
Určite rodina, ktorú som veľmi sklamal. Na mojich najbližších bolo vidieť, ako sa trápili. Dnes napredujem najmä vďaka nim a mojej priateľke.

   

MARTIN SLANINKA – FAKTY

  • Narodil sa 26. marca 1996 v Bytči, hráva na pozícii ľavého obrancu za ŠKF iClinic Sereď.
  • Je zadaný, má priateľku Nikolu.
  • Vyrastal v mládežníckej akadémii MŠK Žilina, no za prvý tím šošonov vo Fortuna lige nikdy nenastúpil.
  • V lete 2015 odišiel do Česka, kde však nezasiahol do najvyššej súťaže. Najskôr hral za MFK Frýdek-Místek, minulú sezónu strávil v mužstve 1. SK Prostějov.
  • Od sezóny 2019/20 pôsobí vo Fortuna lige v Seredi. V našej najvyššej súťaži debutoval 21. júla 2019 na ihrisku Spartaka Trnava (0:2).
  • V aktuálnom ročníku si pripísal 12 štartov vo Fortuna lige, tri pridal v Slovnaft Cupe. V našej lige absolvoval 1007 minút a štyrikrát videl žltú kartu. Na prvý gól a asistenciu ešte čaká.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách od 15 do 18 rokov. Na domácich majstrovstvách Európy 2013 v kategórii do 17 rokov sa o celkové tretie miesto pričinil dvoma gólmi, na svetovom šampionáte tej istej vekovej kategórie 2013 v Spojených arabských emirátoch bol súčasťou tímu, ktorý sa dostal do osemfinále.
  • Jeho obľúbeným zahraničným hráčom bol Zinedine Zidane, palce drží Realu Madrid.
  • Riadi sa podľa životného motta „Iba ten, kto vidí neviditeľné, dokáže nemožné.“