Opäť aj s Boženíkom a Greifom

Opäť aj s Boženíkom a Greifom

Tréner Pavel Hapal zaradil do nominácie na záverečné zápasy kvalifikácie EURO 2020 aj Samuela Mráza na úkor Pavla Šafranka.

Tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal nominoval na záverečné dva zápasy kvalifikácie EURO 2020 proti Chorvátsku a Azerbajdžanu 24 hráčov. Slováci sa najskôr 16. novembra o 20.45 predstavia v Rijeke, o tri dni neskôr v tom istom čase nastúpia v Trnave proti Azerbajdžanu.

V kádri nechýba stopér Denis Vavro z Lazia Rím, ktorý nemohol hrať pre karty v súboji s Walesom. Vo výbere je aj útočník Bröndby Kodaň Samuel Mráz, vypadol Pavol Šafranko z rumunského klubu Sepsi OSK. Pavel Hapal vybral osvedčenú zostavu, na čele s kapitánom Marekom Hamšíkom, brankárom Martinom Dúbravkom či stopérom Milanom Škriniarom. Tentoraz sa rozhodol pre troch brankárov, siedmich obrancov, jedenástich stredopoliarov a troch útočníkov. "Nemáme žiadne avizované problémy, okrem Kozáčika. Ešte však máme pred sebou ligové kolá. K zmene Samo Mráz - Pavol Šafranko sme sa rozhodli pre typológiu hráča, ktorého by sme mohli potrebovať. V Kodani odohral teraz prvý zápas, videli sme ho. Čo sa týka Pekaríka, Peter odohral celý zápas za béčko Herthy, včera som s ním hovoril. Je zdravý a v plnom tréningu. V klube panuje trochu napätie, nemajú dobré výsledky. Verím, že Pekarík bude úplne nachystaný," povedal Pavel Hapal na nominačnej tlačovej konferencii a dodal: "Verím, že sa trafíme do optimálneho výberu. Možno u niektorých hráčov forma nie je ideálna, ale nastupujú pravidelne. Nechcem však byť konkrétny. Teší nás Bénes, ktorý nastupuje pravidelne a jeho mužstvo vedie bundesligu."

Slováci sú po šiestich zápasoch v tabuľke E-skupiny na treťom mieste. Na vedúcich Chorvátov strácajú štyri body, na druhých Maďarov dva. Na šampionát postúpia prví dvaja zo skupiny. Mužstvu kouča Zlatka Daliča stačí na postup bod. "Tréner Chorvátska hráčom verí a tvrdí, že majú väčšiu kvalitu. Ukázali to aj u nás, ale my sme vtedy podali slabý výkon. Uvidí sa, ako sa na nich odrazí absencia stopérov, majú však také možnosti, aby ich nahradili. Zápas bude o nás, prístup bude určite stopercentný a bude záležať len na nás," vyhlásil Pavel Hapal.

O oboch postupujúcich z E-skupiny sa rozhodne až v závere. Účasť na šampionáte si ešte stále môže zabezpečiť kvarteto Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Wales. Cez kvalifikáciu už nemôže postúpiť Azerbajdžan. Slovensko má situáciu vo vlastných rukách, na ME ho určite dostanú víťazstvá v Chorvátsku a s Azerbajdžanom. Štrnásť bodov za remízu v Rijeke a domácu výhru s Azerbajdžanom (alebo rovnaký bodový zisk v obrátenom garde) by mu stačilo v prípade, ak Wales dvakrát remizuje, alebo ak zvíťazí v Baku a remizuje s Maďarskom. "V tejto chvíli je jasné, že v poslednom kvalifikačnom kole sa bude hrať minimálne o druhé postupové miesto. A nie je vylúčené, že v hre bude aj prvá priečka. Chorváti možno počítali s tým, že v tejto fáze už budú v pozícii postupujúceho tímu. Situácia v tabuľke je jasná, my budeme chcieť u nich vyhrať. Z tohto pohľadu som rád, že slovenskí fanúšikovia budú mať šancu na postup až do samého konca kvalifikácie. My urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme ich nádeje naplnili postupom z prvého alebo druhého miesta," vyjadril sa k postupovej hre tréner Slovenska.

Na stretnutí novinárov s Pavlom Hapalom zarezonovala aj medializovaná téma návratu Vladimíra Weissa ml. do reprezentácie: "S Vladom som v kontakte, komunikovali sme prostredníctvom SMS správ. Nechcel som mu odpovedať na diaľku cez médiá, dohodli sme si osobné stretnutie. Vlado Weiss je momentálne zranený, v klube nenastupuje v zápasoch, aj preto bola jeho prípadná nominácia na tento dvojzápas v tejto situácii bezpredmetná."

    

Nominácia Slovenska na zápasy s Chorvátskom a Azerbajdžanom:

brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Dominik Greif (Slovan Bratislava)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Denis Vavro (Lazio Rím), Milan Škriniar (Inter Miláno), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Valjent (RCD Mallorca), Norbert Gyömbér (Perugia Calcio)

stredopoliari: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Ján Greguš (Minnesota United), Juraj Kucka (Parma Calcio), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Marek Hamšík (Ta-lien I-fang), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Róbert Mak (Zenit Petrohrad), Lukáš Haraslín (Lechia Gdansk)

útočníci: Róbert Boženík (MŠK Žilina), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta), Samuel Mráz (Bröndby Kodaň)

   

Náhradníci:

brankári: Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Matúš Putnocký (Slask Vroclav), Dominik Holec (MŠK Žilina)

obrancovia: Róbert Mazáň (CD Tenerife), Branislav Niňaj (Fortuna Sittard), Michal Sipľak (Cracovia Krakov), Boris Sekulič (Górnik Zabrze)

stredopoliari: Miroslav Stoch (PAOK Solún), Erik Pačinda (Korona Kielce), Jakub Považanec (FK Jablonec), Nikolas Špalek (Brescia Calcio), Roman Procházka (Viktoria Plzeň)

útočník: Pavol Šafranko (Sepsi OSK)

    

Zvyšný program E-skupiny:

sobota 16. novembra: Azerbajdžan - Wales (18.00), Chorvátsko - Slovensko (20.45)
utorok 19. novembra: Slovensko - Azerbajdžan (20.45), Wales - Maďarsko (20.45)

    

Tabuľka E-skupiny:

1.Chorvátsko742114:614
2.Maďarsko74038:912
3.Slovensko631210:810
4.Wales62226:68
5.Azerbajdžan60155:141