Po pracovnom týždni príjemné stretnutia

Po pracovnom týždni príjemné stretnutia

S trénerom AS Trenčín Norbertom Hrnčárom o angažmáne v novom klube, ale aj o trénerských víziách či synovi Davidovi.

Futbalisti Trenčína neprežívajú ideálne obdobie. Po sérii šiestich zápasov bez víťazstvá sa prepadli na 9. miesto tabuľky Fortuna ligy a vedenie klubu sa rozhodlo urobiť zmenu v realizačnom tíme. Novým trénerom AS sa stal Norbert Hrnčár (49), ktorý sa hneď v prvom zápase predstaví na trávniku svojho niekdajšieho zamestnávateľa, na lavičke ktorého dosiahol niekoľko pekných úspechov. Aj o tom sme sa porozprávali so 49-ročným rodákom z Nitry.

  

Prvý zápas vás čaká na ihrisku vášho bývalého klubu MFK Ružomberok. Mohlo to vôbec vyjsť lepšie?
Takéto situácie môže asi napísať len sám život. Je to zhoda okolností, ale veľmi sa na to teším. Uvidím staré známe tváre, budú to príjemné stretnutia.

Pod Čebraťom ste strávili dva úspešné roky. Na čo vám zostali najkrajšie spomienky?
Najviac sa mi do pamäti vrylo účinkovanie v Európskej lige, ktoré vyvrcholilo dvoma zápasmi s Evertonom. Každý, kto to prežil, bude na to určite spomínať do konca života. Krásny bol aj zisk tretieho miesta, postup do finále Slovnaft Cupu. Celé dva roky boli veľmi pekné.

Aký zápas očakávate?
Verím, že to bude dobrý, zaujímavý a ofenzívny zápas. Snáď si diváci prídu na svoje. V Ružomberku sa vždy hrá ťažko. Chceme to zvládnuť a pripísať si víťazstvo.

Zostali ste s niekým z MFK v pravidelnejšom kontakte?
Áno, s viacerými ľuďmi z klubu si občas zatelefonujeme. S ľuďmi z Ružomberka sa vždy rád stretnem a prehodím pár slov. Zostalo mi veľmi veľa príjemných spomienok.

Na domácej lavičke bude Ján Haspra ml., ktorého poznáte z pôsobenia v klube, a Marek Sapara, ktorého ste dokonca viedli. Ako sa tešíte na konfrontáciu s týmito mužmi?
Som rád, že sa s nimi môžem stretnúť. Sú to ľudia, ktorí žijú pre ružomberský futbal. Spolupráca s Janom ako kolegom a Marekom ako hráčom bol fajn. Zostalo mi to veľa pekných spomienok a verím, že to platí aj v ich prípade.

    

KOMUNIKÁCIA V ANGLIČTINE

Aké sú vaše pocity po pár dňoch v novom pôsobisku?
Mám za sebou hektické a pracovné dni, no zároveň veľmi príjemné. Futbal ma baví, je súčasťou celého môjho života. Som naozaj rád, že som v Trenčíne. Práca ma skutočne napĺňa. Je to výborný klub, ktorý pracuje veľmi profesionálne.

Ako sa vám pozdáva fungovanie mužstva počas prvých dní?
Mužstvo je naozaj dobré a chlapci si navzájom prajú. Som presvedčený, že im môžeme dopomôcť k tomu, aby sa posunuli na miesta, kam Trenčín patrí.

Prvýkrát v trénerskej kariére vediete multinárodnú kabínu. V čom cítite najväčší rozdiel?
Celá komunikácia prebieha v angličtine. Iný rozdiel nevidím. Kabína je pracovitá, tréningová morálka vysoká.

Dokážete chlapcom presne predostrieť myšlienky?
Áno.

Prišli ste v situácii, keď Trenčín ťahá šnúru šiestich zápasov bez víťazstva. Na čom najmä musíte zapracovať?
Na hernej disciplíne a organizácii, aby mohli vyniknúť silné stránky mužstva.

Akým futbalom sa chcete prezentovať?
Typickým trenčianskym. Chceme hrať ofenzívne, no zároveň byť dobre organizovaní.

Chcete do Trenčína vniesť to, čo ste ukázali v predchádzajúcich pôsobiskách – teda dostávať menej gólov?
Samozrejme. Základným predpokladom toho, aby fungovala ofenzíva, je herná disciplína na ihrisku.

Trenčín je aktuálne deviaty. Kam by sa mužstvo mohlo posunúť?
Určite do prvej šestky. Boli by sme veľmi radi, keby sa nám to podarilo.

   

NAJINŠPIRATÍVNEJŠÍ KLOPP

Máte len 49 rokov, ale viedli ste tri mužstvá v našej lige, účinkovali ste na medzinárodnej scéne, pôsobili ste v zahraničí, ako asistent ste boli pri reprezentácii do 21 rokov. Čo hovoríte na to, koľko ste už toho stihli?
Som rád, že som mohol pracovať v rôznych kluboch. Každý jeden angažmán ma v niečom posunul. Verím, že mám za sebou stále iba štart a že väčšie úspechy ma ešte len čakajú.

Na čo ste najviac hrdý z toho, čo ste zatiaľ dosiahli?
Na každej adrese sa podarilo niečo. V Banskej Bystrici sme posunuli množstvo mladých hráčov, pričom sme pracovali v náročnejších podmienkach. Vytvorili sme dobrý kolektív, fungovala kabína, išlo to aj na ihrisku. Myjavu sme dotiahli na tretie miesto, čo bol historický úspech. O Ružomberku sme hovorili. S prebudovaným tímom sme skončili tretí v lige, dostali sme sa do finále Slovnaft Cupu a zažili sme účasť na medzinárodnej scéne. Pekných momentov bolo viac, nedá sa vypichnúť jeden.

Trenčín je špecifický klub, dôraz kladie nielen na výsledky, ale aj rozvoj a predaj hráčov, vďaka čomu sa vie do veľkej miery samofinancovať. Okrem úspechov sa od vás bude očakávať výrazný rozvoj hráčov. Je to zatiaľ najväčšia výzva vo vašej kariére?
Každý angažmán predstavuje určitú výzvu. Posúvanie hráčov na vyššiu úroveň je jeden z cieľov Trenčína. Keď sa zlepšia individuality, posunie sa celý kolektív.

Ste už dnes lepší tréner, ako ste boli hráč?
To naozaj neviem posúdiť. Nechám hodnotenie na iných.

Čo by ste radi ako tréner dosiahli?
Úspechy a trofeje. Či už pri rozvoji tímu, alebo v jednotlivých súťažiach. Futbal hráte preto, aby ste zažívali pocity víťazstva a šťastia. To napĺňa každého hráča aj trénera.

Kde čerpáte inšpiráciu?
V štúdiu, vzdelávaní, absolvoval som rôzne stáže. Inšpiráciou je aj sledovanie špičkových mužstiev v špičkových ligách. Z toho sa dá veľmi veľa vyťažiť.

Ktorý tréner je pre vás najinšpiratívnejší?
Špičkových trénerov je viacero, ale pre mňa ako fanúšika Liverpool FC je na najvyššej úrovni zrejme Jürgen Klopp.

  

SYN HO ZATIAĽ LEN DOBIEHA

Dátum 1. decembra už máte poznačený?
Teraz nie som v obraze.

Hráte proti Pohroniu, v ktorom nastupuje vás syn David?
To má poznačené hlavne syn, ktorý ma už podpichoval. Priznám sa, že zatiaľ myslím na zápas v Ružomberku. Čo má prísť, príde.

Pohronie doma podľahlo Trenčínu 0:4. Podpichovať by ste skôr mohli vy…
To mu určite pripomeniem. Bude to mať náročné.

Aké to bude pre vás?
Bude to jeden z fantastických momentov profesijnej kariéry a určite to bude významný deň aj pre syna. Čaká nás silný emotívny zážitok.

David je odchovanec Slovana, do Fortuna ligy výraznejšie vhupol ako hráč Pohronia. Ste naňho hrdý?
Veľmi sa z neho teším. Som rád, že sa začína presadzovať v lige. Okúsil najvyššiu slovenskú súťaž, zahral si na Tehelnom poli. Verím, že je na začiatku plnenia svojich snov. Mám z toho radosť, ale s úsmevom pripomeniem, že stále nedosiahol moje futbalové úspechy. Zatiaľ ma iba dobieha!

Na Tehelnom poli patril v zápase so Slovanom (1:2) medzi najlepších hráčov hostí. Za Slovan si na novom štadióne nezahral. Je to pre vás všetkých zadosťučinenie?
Som rád, že Pohronie mu dalo šancu v ligovom mužstve. Je odchovanec Slovana, ale potreboval v prvom rade hrávať v menšom klube. Hosťovanie v Žiari k tomu výborne poslúžilo. Pokiaľ bude napredovať, možno si splní ďalší sen a nastúpi na Tehelnom poli aj v belasom drese.

Ste hrdý otec, ktorý prehliada nedostatky, alebo nezapriete pozíciu trénera a stále mu čosi vyčítate?
Som veľký kritik a na neho som obzvlášť náročný. On sám to dobre vie. Niekedy sa naše debaty končia tichou domácnosťou.

Nevezmete mu pred zápasom všetky bundy, aby ochorel a nemohol proti vám nastúpiť?
To určite nie. Veľmi si želám, aby nastúpil. Samozrejme, v tom momente budeme súperi, no želám mu, aby odohral čo najviac zápasov.

   

ŠTADIÓN AKO VÝZVA

Futbalisti Trenčína síce hrávajú domáce zápasy v Žiline, ale počas tréningov na Sihoti sledujú, ako rastie ich nový štadión, kde by mali nastupovať už v budúcej sezóne. „Je to určite pekná motivácia. Štadión rastie do krásy, dennodenne sa na ňom pracuje. Bude jeden z najkrajších na Slovensku,“ povedal Norbert Hrnčár.

   

CELOŽIVOTNÁ LÁSKA LIVERPOOL FC

Tréner Norbert Hrnčár je dlhoročným fanúšikom Liverpool FC. Počas pôsobenia v MFK Ružomberok sa do Liverpoolu dostal, ale absolvoval zápas proti mestskému rivalovi – Evertonu. Domáci o jeho láske samozrejme vedeli. „Klubu Liverpool FC držím palce od najútlejšieho detstva. Mená ako Dalglish či Rush ma priviedli k tejto vášni. Fanúšikom tohto klubu zostanem určite do konca života. Zápasy The Reds prežívam vášnivo, o tom by vedela rozprávať manželka či moje deti. Futbal v Anglicku je aj o rešpekte a zdravom fanúšikovstve. Keď sme hrali proti Evertonu, tak mi ho každý prejavil. Prišlo len pár podpichovačiek,“ zaspomínal si nový tréner Trenčína Norbert Hrnčár.

   

NORBERT HRNČÁR – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1970 v Nitre, pracuje na pozícii trénera AS Trenčín.
  • Je ženatý, s manželkou Ingrid má syna Davida (21) a dcéru Lesanu (13). David je kmeňovým hráčom Slovana Bratislava, aktuálne hosťuje v FK Pohronie.
  • Počas hráčskej kariéry nastupoval na pozícii stredopoliara. Pôsobil vo Vrábloch, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline a Slovane Bratislava, s ktorým v sezóne 1998/99 získal double. Hráčsku kariéru končil v nižšej súťaži v Rakúsku.
  • Na konte má aj dva reprezentačné štarty za Slovensko.
  • Ako tréner najskôr pôsobil rôznych mládežníckych tímoch pri Bratislave, vyskúšal si aj pozíciu asistenta vo viacerých kluboch a tiež v národnom tíme do 21 rokov počas éry Ivana Galáda.
  • Šancu na poste hlavného kouča dostal v Banskej Bystrici, kde strávil dva a pol roka.
  • Úspešnú sezónu (2015/16) absolvoval v Spartaku Myjava, s ktorým dosiahol historické tretie miesto.
  • Dva roky (2016 – 2018) si odkrútil ako tréner MFK Ružomberok, s ktorým získal najväčšie úspechy v dekáde. Pričinil sa o účasť vo finále Slovnaft Cupu, Liptáci pod jeho vedením skončili v prvej sezóne na treťom mieste a v nasledujúcom ročníku si zahrali Európsku ligu, v ktorej sa prebojovali do 3. predkola, kde po dvoch tesných prehrách (0:1) vypadli s účastníkom Premier League Everton FC.
  • Krátko od novembra 2018 do marca 2019 pôsobil v Karvinej, kde okúsil najvyššiu českú súťaž.
  • Jeho obľúbeným klubom je Liverpool FC a obľúbeným trénerom Jürgen Klopp.