Pred tisíckami detí líder proti favoritovi na postup

Pred tisíckami detí líder proti favoritovi na postup

Ďalším veľkým európskym testom pre Slovan bude vo štvrtok večer nedávny premožiteľ Manchestru City Wolverhampton.

Tréner Slovana Bratislava Ján Kozák ml. má na štvrtkový súboj K-skupiny Európskej ligy proti Wolverhampton Wanderers k dispozícii kompletný káder s výnimkou Davida Strelca. Mladý útočník si minulý týždeň zlomil nohu v stretnutí slovenskej reprezentácie do 21 rokov, podstúpil už operáciu a na jeseň nepomôže belasým na domácej ani medzinárodnej scéne. "Boli tam menšie komplikácie ohľadom teploty, operácia však dopadla dobre a verím, že sa k nám pripojí v januári na prípravu. Okrem Davida sú v poriadku všetci hráči na súpiske," referoval Ján Kozák ml. na stredajšej predzápasovej tlačovej konferencii. Jeho zverenci privítajú súpera z anglickej Premier League o 18.55 h na Tehelnom poli zaplnenom deťmi do 14 rokov. Kouč Slovana by nebol proti, keby Európska futbalová únia umožnila vstup aj hosťujúcim fanúšikom: "Keď už pustili deti, myslím si, že mohli aj ich, ale to je len moja myšlienka."

Úradujúci fortunaligový šampión nastúpi na 3. kolo skupinovej fázy ako líder tabuľky, na konte má štyri body rovnako ako Sporting Braga. Wolverhampton si pripísal o bod menej, Besiktas dvakrát prehral. "Všetci súperi v skupine majú obrovskú kvalitu. Vieme však, že anglická liga je najťažšia súťaž v Európe. Každý týždeň hrajú náročné zápasy, takže z tohto pohľadu to bude najsilnejší súper v skupine. Vyhrali nad Manchestrom City, výsledky neklamú, aj v predchádzajúcej sezóne dosiahli s vrchnou anglickou šestkou výborné rezultáty," varuje tréner Slovana, ktorý počas hráčskej kariéry nosil dres West Bromwichu Albion. "Za derby sa považovali stretnutia s Birminghamom City, Aston Villou, ale aj Wolves, hoci vtedy hrali v druhej lige. Odvtedy prišli noví majitelia, obrovské peniaze z televíznych práv. Takže z mojich poznatkov sa už nedá nič použiť. Peniazmi sa zmenil aj anglický futbal, je tam veľa zahraničných hráčov, ktorí doniesli obrovskú kvalitu. Už by som nepočítal s čistým anglickým štýlom, v defenzíve síce majú troch urastených stopérov, no v ofenzíve hrajú kombinačne."

Slovan po domácom triumfe 4:2 nad Besiktasom vydoloval na ihrisku Bragy bod za remízu 2:2. V anglickom tíme pôsobí sedem portugalských hráčov, traja Španieli či Mexičan, vedie ich portugalský kouč Nuno Espirito Santo. "Tréneri nám už o nich hovorili, našou domácou úlohou bolo napozerať si ich. Anglickú ligu sledujem vždy, keď je príležitosť. Dá sa povedať, že je to najlepšia súťaž na svete. Môžeme sa tam priučiť, ako riešia situácie najlepší hráči. Kto nepozerá anglickú ligu?" položil rečnícku otázku brankár Dominik Greif.

Po najbližšom vystúpení čaká na belasých vo 4. kole odveta v Anglicku, ktorá sa uskutoční 7. novembra. "Každý zápas v Európe zvyšuje sebavedomie. Chlapci sú namotivovaní, aby ukázali aj v ďalších štyroch stretnutiach, že doteraz to nebola náhoda. Mužstvo pripravíme, aby podalo čo najlepšie výkony," dodal Ján Kozák ml. a jeho slová potvrdil aj Dominik Greif: "Treba povedať, že sme stále nohami na zemi. Vieme, ako sme sa dostali do tohto bodu, že sme momentálne prví v skupine. Pokiaľ budeme naďalej pracovať ako dosiaľ, verím, že sa nám ešte nejaké veci podaria."

Futbalisti Wolverhamptonu hrajú v európskej súťaži premiérovo od sezóny 1980/1981. V Európskej lige majú značné ambície a konečná v K-skupine by pre nich bola veľkým sklamaním. V úvodných dvoch kolách získalo siedme mužstvo predchádzajúceho ročníka Premier League tri body. "Sme v skupinovej fáze a, samozrejme, chceme postúpiť do vyraďovacej časti a dostať sa čo najďalej. Čaká na nás ďalší zápas, ktorý nás môže priblížiť k tomuto cieľu. Miestenka v Lige majstrov pre víťaza Európskej ligy je veľké lákadlo, v tejto sezóne by to bol splnený sen. Je to však ešte veľmi ďaleko a nechceme sa tým momentálne príliš zaťažovať," povedal obranca Matt Doherty.

Wolves prešli v kvalifikácii cez Crusaders zo Severného Írska, arménsky Pjunik Jerevan i taliansky FC Turín. V prvom stretnutí K-skupiny podľahli Brage 0:1, potom zdolali v Istanbule Besiktas 1:0. Klub spoznáva súperov mimo Anglicka po dlhom čase a teraz je na rade slovenský šampión. "Je to výzva, nepoznáme tieto tímy ani ich hráčov. Nemôžeme počítať s tým, čo vieme o protivníkoch v domácej súťaži. Po tréningu a v deň zápasu absolvujeme detailnejšiu analýzu, berieme to s maximálnou vážnosťou a uvedomujeme si silu súpera. Slovan je momentálne na čele, určite nič nepodceníme. Bude to o dobrej taktike a koncentrácii, máme viacero hráčov so skúsenosťami z medzinárodnej scény a sme profesionáli," dodal Doherty. Zarmútilo ho, že UEFA v rámci trestu Slovana neumožnila vstup na štadión ani štandardnému počtu hosťujúcich fanúšikov, z ktorých sa do hľadiska dostane len 200: "Nepoznám celý problém, berieme to tak, ako to je. Počul som, že štadión bude plný detí, bude tam hluk, z tohto pohľadu to pomôže atmosfére. Nespĺňa to definíciu hrania za zatvorenými dverami, ale musíme sa s tým vyrovnať a rešpektovať to. Na ihrisku bojujeme ako tím a musíme to zvládnuť." Rovnaký názor zastáva aj tréner Nuno Espirito Santo: "Máme pred sebou ďalšiu náročnú skúšku, žiaľ, bez našich fanúšikov. Nechápem prečo, no musíme sa zomknúť napriek týmto skutočnostiam. UEFA rozhodla, klub to musel akceptovať. Som si istý, že ani Slovan nie je nadšený touto situáciou. Možno to pomôže mladým ľuďom, keď im niekto vysvetlí, prečo sú na štadióne, aby pochopili, že rasizmus je jedna z najabsurdnejších vecí v živote."