V znamení premiéry i rozlúčok

V znamení premiéry i rozlúčok

Slovenská reprezentácia odohrá v nedeľu večer proti Paraguaju prvý zápas na novom Tehelnom poli, pre trio hráčov bude v národnom tíme posledný.

Lúčiaci sa obranca Martin Škrtel privedie s kapitánskou páskou slovenskú reprezentáciu prvýkrát na nové Tehelné pole v nedeľu v prípravnom zápase s Paraguajom (20.45 h). Tréner Pavel Hapal síce deň pred duelom presne neprezradil, aký priestor dostanú aj ďalší lúčiaci sa hráči Tomáš Hubočan a Adam Nemec, očakáva sa však, že aj oni absolvujú dostatočnú minutáž.

Tri dni po kvalifikačnej remíze 1:1 s Walesom v Trnave chcú Slováci proti juhoamerickému súperovi podať kvalitný výkon a pokrstiť štadión víťazstvom. Hoci u Pavla Hapala stále pretrváva pocit sklamania zo zisku len jedného bodu v piatok, už sa naplno koncentruje na Paraguaj. "Pocit je rovnaký, chceli sme zvíťaziť, sklamanie prevláda. Od dobrého výkonu sa však dá odraziť do novembrového kvalifikačného vyvrcholenia. Paraguaj je dobrý súper, som rád, že môžem byť aj pri rozlúčke s chlapcami, je to česť. Je to dôležitý zápas, chceme skúšať a vymeníme nejakých hráčov. Verím, že vo finále bude výsledok dobrý," povedal kouč Slovákov na sobotňajšej predzápasovej tlačovej konferencii. O zostave sa ešte nechcel zoširoka vyjadrovať: "Nechám všetkých prekvapiť. Plán je, aby nastúpili od začiatku, ale ešte si počkáme na predzápasový tréning. Hráčov, ktorí sú v kluboch veľmi vyťažení, nechceme preťažovať a riskovať zranenia. Ešte ich budeme potrebovať v novembri. Voľno nedostane nik, hráči už dnes trénovali a ešte aj zajtra ostro budú. Tí, ktorí mali zdravotné problémy, ešte budú pracovať na regenerácii. Menovať ich nebudem, uvidíte všetko zajtra." Pavel Hapal však potvrdil, že s páskou od začiatku nastúpi bývalý dlhoročný kapitán: "Bude to určite Martin Škrtel, ak sa na tréningu nič nezmení."

Tridsaťštyriročný Škrtel si v nedeľu pripíše 104. a posledný štart za národný tím. "Pocity sú ako vždy pred reprezentačným zápasom, Teším sa. Ako sa to bude blížiť, možno príde aj nejaká nervozita. Nie je to však len o našej rozlúčke, zmeriame si sily s kvalitným Paraguajom. Urobíme všetko pre to, aby výsledok aj výkon boli také, aby sme boli spokojní. Som rád, že som nové Tehelné pole ešte stihol. Som tiež rád, že sa bude hrať na krásnom štadióne a verím, že bude aj zaplnený divákmi," povedal stopér tureckého Basaksehiru, ktorý bude v nedeľu plný emócií. S reprezentáciou zažil mnoho - MS 2010 v JAR i EURO 2016 vo Francúzsku. Žiadny výnimočný moment počas dlhoročnej kariéry však nechcel vyzdvihovať: "Takých okamihov bolo viac, niektoré sa dajú publikovať iné nie. Som rád, že som tak dlho mohol hrať v reprezentácii a vždy to bola pre mňa česť. Je to vrchol kariéry obliekať si tento dres."

Slovo dostal aj súčasný kapitán Marek Hamšík. Na rozdiel od Škrtela predsa len jeden z výnimočných momentov, ktorý s lúčiacimi sa spoluhráčmi zažil vypichol: "Luxembursko a postup na majstrovstvá Európy. Je škoda, že sa mužstvo lúči s takýmito chalanmi, ktorí urobili pre slovenský futbal veľa." Tridsaťdvaročný špílmacher s úsmevom tiež médiám potvrdil, že kapitánsku pásku bude mať na rukáve Škrtel: "Určite, ak bude hrať."

Aj podľa Hamšíka je príprava s Paraguajom dôležitá a tak k tomu reprezentanti chcú pristúpiť. "Chceme si vyskúšať nové veci a príležitosť ukázať sa dostanú aj hráči, ktorí hrajú menej. Výsledok ide do sveta, chcem odohrať zápas s dobrým výsledkom a po dobrom výkone," vyhlásil stredopoliar čínskeho klubu Ta-lien I-fang, ktorý duel nevníma ako šancu revanšovať sa najbližšiemu súperovi za prehru v skupine na MS v JAR: "MS v Afrike sú dávno preč. Myslím si, že Paraguaj už nemá z toho kádra žiadneho hráča. Očakávame kvalitu, sú nepríjemní a behaví, určite to bude náročný zápas."

Marek Hamšík na starom Tehelnom poli zažil pekné časy, hoci za prvý tím Slovana Bratislava odohral len niekoľko zápasov. "Mám krásne spomienky na staré Tehelné pole. Ako mladý futbalista som tu aj býval. Čas sa posúva, som rád, že máme nový štadión a treba si to užiť. Teším sa, že naň vybehnem. Nie je dôležité, kto tu strelí prvý gól, dôležitý bude výsledok," dodal historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie.