Už niekoľko mesiacov nepozná tlak

Už niekoľko mesiacov nepozná tlak

S generálnym manažérom FC ViOn Zlaté Moravce Marekom Ondrejkom o aktuálnej fazóne mužstva aj trnavskej minulosti.

Sedem a pol roka pôsobil v trnavskom klube. Začínal ako PR a event manažér červeno-čiernych, posledný polrok bol dokonca riaditeľom Spartaka. Po konci v „slovenskom Ríme“ Marek Ondrejka (44) prekvapil mnohých, keď zamieril do Zlatých Moraviec, kde od 15. júla zastáva pozíciu generálneho manažéra. Zaujímavé je, že rozšíril rady klubu, o ktorý sa stará rodina Ondrejkovcov na čele s majiteľom Viliamom. Nie je však s nimi v rodinnom zväzku, rovnaké priezvisko je v tomto prípade iba náhoda. „Vo ViOne pracujú úžasní, úprimní a pozitívni ľudia,“ povedal v našom rozhovore Marek Ondrejka. Možno aj pod vplyvom rodinnej atmosféry v klube sa Zlatomoravčanom na jeseň vcelku darí, aktuálne patrí mužstvu od Žitavy v tabuľke Fortuna ligy solídne piate miesto.

    

V poslednom kole ste siahali na historicky prvé víťazstvo na trávniku Trenčína. Zápas sa skončil výsledkom 2:2. Ako ste videli tento duel?
Priznám sa, že tento typ štatistík príliš nesledujem. Sú veľmi skreslené, nakoľko sú v tímoch značné fluktuácie. Raz je väčšia kvalita na jednej, potom zas na druhej strane. Nerád by som porovnával minulé roky so súčasnosťou. Bolo by to neobjektívne. Kvalita nášho tímu a Trenčína je momentálne podľa môjho názoru vzácne vyrovnaná. Zrodila sa remíza, ktorú rešpektujeme.

Po výbornom vstupe do Fortuna ligy ťaháte momentálne päťzápasovú šnúru bez víťazstva. Veľmi vás to škrie?
Taká je realita. Máme veľmi veľa remíz, čo som aj očakával. Treba rešpektovať kvalitu súperov. Tento rok je súťaž veľmi vyrovnaná. Očakávam, že to tak bude až do konca ligy. Treba sa tešiť z každého bodu, z troch dvojnásobne. Sme radi, že sme v tejto spoločnosti klubov.

Ako ste spokojný s herným prejavom mužstva?
Hru zbytočne nekomplikujeme. Hovorí sa, že v jednoduchosti spočíva úspech. To nás úplne vystihuje.

V porovnaní s minulou sezónou má ViOn po polovici základnej časti o deväť bodov viac. Čím si vysvetľujete príčiny značného progresu?
Serióznou, svedomitou robotou a tým, že nikto na nikoho nevyvíja tlaky a to na všetkých úrovniach nášho rodinného klubu. Samozrejme, dôležité bolo aj to, že klub udržal takmer kompletnú základnú zostavu z jarnej časti, ktorá mala svoju kvalitu. Navyše, mužstvo sme posilnili o skúsených a výborných futbalistov. Všetci v klube pracujú na maximum, za čo každému patrí veľká vďaka. Som vo ViOne tri mesiace a spoločne sme si nastavili ciele a naštartovali veľa vecí. Máme pred sebou stále veľa práce, ale cítim, že niečo už máme aj za sebou. Podarilo sa rozbehnúť aj niektoré veci z mimošportovej oblasti. Stále však chceme ísť ďalej, s pokorou a krok za krokom. Máme radosť, že sa nám podarilo posunúť sa v tabuľke v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom o šesť priečok vyššie a že sme získali viac ako dvojnásobok bodov. Stále sme v hre o Slovnaft Cup. Sú pred nami ďalšie výzvy.

Vzrástol aj počet divákov na vašich domácich zápasoch. Cítite, že ľudia reagujú pozitívne práve na výsledky?
Hlavným meradlom sú body a postavenie v tabuľke. To zaujíma najviac aj fanúšikov. Myslím si, že sme veľmi slušne rozbehli aj propagáciu klubu. Cítim, že ľudia v meste a regióne ožívajú. Máme divácky potenciál. Musíme však ísť ďalej naproti fanúšikom. Keď budú vidieť, že všetci v klube robíme maximum, cestu na štadión si nájdu. Vlani bol po 11. kole priemer návštevnosti 1544 divákov, teraz máme 2456. Nárast o dve tretiny je priam úžasný, zároveň nás to aj zaväzuje k ďalšej práci.

Kam až by to mohol podľa vás ViOn dotiahnuť v tejto sezóne?
Vždy som bol a vždy aj budem maximalista. Nemám rád uspokojenie a nemám rád, ak sa hladkáme a utešujeme sa, že všetko je dobré. Tento spôsob práce by nás zakopal. Áno, treba si vážiť súčasné postavenie, mať rešpekt ku kvalite súperov, dôležitá je pokora. Zároveň však chceme mať hlavu hore a pozerať sa dopredu na ďalšie výzvy. Tie sú v rámci klubu známe, no nemyslím si, že je potrebné baviť sa o cieľoch prostredníctvom médií či verejne. Platí, že ideme od zápasu k zápasu. Máme konkurencieschopný tím, ktorý je dobre vyvážený, v kádri sú starší aj mladší hráči. Disponujeme skúsenosťami i mladíckou dravosťou. Máme dokonca troch reprezentantov v kategórii do 21 rokov – Kovaľa, Šveca a Grozdanovského, ktorý reprezentuje Severné Macedónsko. Môžeme byť optimistickí.

   

NEEXISTUJÚ INTRIGY, NIKTO NIKOMU NEZÁVIDÍ

Do ViOnu ste prišli po úspešnom pôsobení v Trnave. Ako vás prijali ľudia?
O nejakom prijatí by som ani nehovoril. S ľuďmi zo Zlatých Moraviec sa poznám veľmi dobre niekoľko rokov. Skôr by som povedal, že mnohí ani nechceli veriť, že som do klubu skutočne prišiel. Obe strany vedeli, čo majú od seba očakávať. O to bol môj príchod ľahší. Vo ViOne sú úžasní, úprimní a pozitívni ľudia. Nikto nikomu nič nezávidí, nikto nerobí intrigy, nikto nikomu nehádže polená pod nohy. Neprišiel som do Zlatých Moraviec mudrovať, riadiť a rozkazovať. Chcem odovzdať svoje skúsenosti, priniesť nové veci a pomôcť utvoriť partiu. Bez nej to v malom klube fungovať nemôže. Sme jeden tím a o to je všetko ľahšie.

Trnava počas výstavby štadióna hrávala v Zlatých Moravciach. Zázemie klubu ste teda poznali, no predsa len, neprekvapilo vás niečo?
Nie. Všetko je presne tak, ako som predpokladal a očakával.

Pracujete pod menším tlakom ako v Trnave?
Už niekoľko mesiacov nepoznám slovíčko tlak, takže tým je povedané asi všetko. V Zlatých Moravciach si futbal a robotu v prvom rade užívame. Samozrejme, pri všetkej zodpovednosti, víziách a cieľoch.

Do Zlatých Moraviec ste pritiahli troch bývalých hráčov Spartaka – Tótha, Slobodu a Jaroviča. Neobávali ste sa, že ich tým dostanete pod tlak?
Nie. Sami si vybrali, že pôjdu so mnou, čo ma veľmi teší. Pre mňa je to len tá najlepšia spätná väzba.

Stali ste sa novým generálnym manažérom klubu, no rozhodli ste sa nezmeniť po vašom príchode realizačný tím. Ako ste spokojný s jeho prácou?
Na zmenu nebol dôvod. Podľa informácií, ktoré som čerpal z prostredia klubu, odviedol realizačný tím v jarnej časti skvelú robotu. Dala sa dohromady výborná partia v kabíne a všetci spoločne zachránili pre ViOn najvyššiu súťaž. Majiteľ klubu bol od tohto momentu rozhodnutý predĺžiť kontrakt celému realizačnému tímu o ďalší rok. Doterajšie postavenie v tabuľke jasne dokumentuje, že sa rozhodol správne. Navyše, každý máme svoje úlohy a kompetencie. Ja mám svoju zodpovednosť a tréneri zas svoju. Komunikujeme, rozprávame sa spolu o všetkom, ale vzájomne si do práce nezasahujeme. Nestojím trénerom ani mužstvu za chrbtom. Každý vie, čo má robiť a za čo nesie zodpovednosť.

Ako po prvej polovici základnej časti vnímate svoje rozhodnutie prísť do Zlatých Moraviec?
Len a len pozitívne. Nemám jediný dôvod na to, aby som si teraz povedal, že som urobil zlé rozhodnutie.

    

POCITY ZO ZÁPASU S TRNAVOU SI NECHÁ PRE SEBA

Trnavu po rokoch práce v Spartaku určite sledujete. Čo hovoríte na to, ako noví majitelia poskladali mužstvo a ako sa mu darí?
Sledujem to zvonku ako fanúšik. Videl som niekoľko zápasov naživo. Trnave držím palce. Necítim sa však na to, aby som hovoril o ďalších detailoch. Nie som blízko pri klube, bol by to neseriózny a subjektívny pohľad.

V Spartaku ste zažil titul po 45 rokoch čakania a jazdu na medzinárodnej scéne, ktorá vyvrcholila ziskom siedmich bodov v Európskej lige. Na čo ste najviac hrdý z pôsobenia v Spartaku?
Spomienky na majstrovský titul, skupinu Európskej ligy, víťazstvo v Slovnaft Cupe, búranie a stavanie nového štadióna mi až do smrti zostanú v pamäti, rovnako ako zážitky z pravých futbalových atmosfér, ktoré vytvárali fanúšikovia. Keď sa k tomu kedykoľvek v mysli vrátim, vždy mám zimomriavky. V priebehu sedem a pol roka som toho zažil naozaj veľmi veľa. Boli aj smutné veci, ale prevažovali tie radostnejšie. Zažili sme vážne udalosti, ale aj množstvo zábavy. Spoznal som veľmi veľa nových ľudí, videl som, ako sa pracuje v európskych kluboch. Som šťastný, že som mohol byť súčasťou klubu, dovolím si povedať, pri historických míľnikoch.

Zlaté Moravce nedávno hostili Spartak na svojom štadióne. Bolo zvláštne držať palce ViOnu?
Bol to pre mňa extrémne špecifický zápas. Chcel by som si nechať len pre seba, ako som to všetko vo svojom vnútri prežíval. Verím, že to každý pochopí.

Stretávate sa stále s kolegami z trnavského prostredia?
Veľmi málo, nakoľko do Spartaka prišli takmer všetci noví ľudia. Určite ma však teší, že so skutočnými priateľmi, ktorí v klube ostali alebo aj odišli, a to vrátane mnohých hráčov, s ktorými sme spoločne písali klubovú históriu, sme zostali v kontakte a komunikujeme spolu dennodenne. Akonáhle sa naskytne možnosť, vždy sa radi stretneme. Jednoducho, vzťahy zostali veľmi silné. Platí to o drvivej väčšine prípadov. Žiaľ, sú aj takí, ktorí sa počas môjho pôsobenia v klube tvárili, že sú priatelia, no po mojom odchode v podstate zabudli, že existujem. Až teraz vidím, že to boli len falošné a zištné kamarátstva. Našťastie, takých spočítam na prstoch jednej ruky a títo ľudia sú mi úplne ukradnutí. Vážim si množstvo skutočných priateľstiev, ktoré stále pokračujú.

Kam to môže podľa vás dotiahnuť súčasný Spartak a trúfate si v Zlatých Moravciach skončiť vyššie v tabuľke?
Nechcem špekulovať. Spartaku ďalej držím palce, ale netrúfam si povedať, ktorý klub sa umiestni lepšie. Pozerám sa iba na našu spoločnú robotu a cestu vo ViOne. Ostatné ma nezaujíma.

Viete si predstaviť, že by ste sa do Trnavy jedného dňa vrátili?
Nikdy nehovor nikdy, ale teraz je to absolútne neaktuálna téma.

    

STABILIZOVAŤ MUŽSTVO

Zlaté Moravce sa dlhoročnou svedomitou prácou zaradili medzi už tradičných účastníkov Fortuna ligy. Nič na tom nemení fakt, že patria medzi menšie kluby na mape najvyššej súťaže a v posledných rokoch sa nachádzali skôr na spodných priečkach tabuľky. „Naším dlhodobým zámerom je stabilizovanie tímu a minimalizovanie hráčskej fluktuácie. Chceme ukázať, že vieme robiť futbal aj s maximálne polovičným rozpočtom v porovnaní s klubmi, ktoré sa nachádzajú na podobných pozíciách v tabuľke ako my. Takisto by sme radi ukázali, že vieme pritiahnuť kvalitných hráčov bez toho, aby sme navyšovali klubový rozpočet. Veríme, že sa to dá. Chce to len serióznosť. Našou ambíciou je hrať futbal, ktorý sa bude páčiť divákom. Založený by mal byť na jednoduchosti, efektivite a bojovnosti. Chceme sa v tabuľke pohybovať na priečkach, ktoré potešia našich fanúšikov. Našou ambíciou je pripraviť im ešte väčší komfort, rôzne benefity a dopriať im príjemné športové zážitky. Všetci spoločne si želáme to, aby sme majiteľovi ViOnu dožičili úspech,“ povedal na margo dlhodobých cieľov Marek Ondrejka.

    

KLAN ONDREJKOVCOV

Každý, kto sa pohybuje v slovenskom futbale, dobre vie, že majiteľom Zlatých Moraviec je podnikateľ Viliam Ondrejka a v klubových štruktúrach pôsobí aj jeho syn Martin, ktorý za ViOn minulosti hrával. Nedalo nám neopýtať sa, či Mareka Ondrejku posunulo do funkcie jeho priezvisko. „Prvé, čo mi Martin Ondrejka povedal, bolo, že mám dobré meno. Snáď budem mať u majiteľa očko,“ so smiechom okomentoval túto kuriozitu generálny manažér Zlatých Moraviec.

    

MAREK ONDREJKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. mája 1975 v Trnave. Je ženatý, s manželkou Alexandrou má dcéru Viktóriu Michaelu (14) a syna Filipa (11).
  • Vyštudoval andragogiku na Univerzite Komenského v Prahe, psychológiu na Trnavskej univerzite v Trnave a momentálne sa vzdeláva v rámci doktorandského štúdia v odbore verejná politika a verejná správa na UCM v Trnave.
  • Pred prácou vo futbalovom prostredí sa živil v médiách, neskôr vo finančníctve a bankovníctve, potom sa opäť vrátil k žurnalistike.
  • Do Spartaka Trnava prišiel 1. februára 2012. Sedem a pol roka pôsobil v pozícii PR a eventový manažér, posledný polrok až do 30. júna 2019 bol riaditeľom klubu. Po konci v Trnave sa 15. júla 2019 stal generálnym manažérom FC ViOn Zlaté Moravce.
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid, spomedzi hráčov obdivuje Cristiana Ronalda.
  • Riadi sa životným mottom: „Po všetkom zlom príde niečo dobré.“