Najmladší hráč mesiaca: Mám hlad po góloch

Najmladší hráč mesiaca: Mám hlad po góloch

So stredopoliarom Jánom Bernátom o jeho streleckej produktivite, víťazstve v ankete Hráč mesiaca a tiež o tom, že prevzal úlohy po kapitánovi Michalovi Škvarkovi.

Prvé štarty vo Fortuna lige si pripísal už v minulej sezóne, do nového ročníka však vtrhol ako víchor. V úvode sezóny napol siete za súperovými brankármi päťkrát, a to nie je útočník. Reč je o 18-ročnom stredopoliarovi MŠK Žilina Jánovi Bernátovi, ktorý si svojimi výkonmi vyslúžil nielen ocenenie Hráč mesiaca júl/august 2019, ale aj pozvánku do reprezentácie do 21 rokov. „Všetko je o tvrdej práci, chcem sa stále zlepšovať,“ povedal v našom rozhovore tvorca hry MŠK, ktorého sme oslovili po prvej prehre Žiliny v aktuálnej sezóne Fortuna ligy. Tá prišla až v 10. kole po tom, ako žlto-zelení v nedeľu podľahli domácej Dunajskej Strede 0:1 a vedúcu priečku prepustili úradujúcemu majstrovi Slovanu Bratislava.

    

Zavládlo po prvej prehre v sezóne veľké sklamanie?
Samozrejme, boli sme sklamaní, pretože to bol dôležitý zápas, ktorý sme chceli zvládnuť. Bohužiaľ, neuspeli sme, ale prvá prehra raz musela prísť. Najdôležitejšia bude naša reakcia nasledujúci víkend. Zodpovedne sa už pripravujeme na domáci zápas so Sereďou.

Čo vám chýbalo k tomu, aby ste dosiahli lepší výsledok?
Nevytvorili sme si až toľko šancí ako v predošlých zápasoch, navyše sa nám nepodarilo premeniť ani jednu z tých, ktoré sme si vypracovali. Na začiatku sme mali solídnu príležitosť. Keby sme skórovali, možno by sa zápas vyvíjal úplne inak. Taký je futbal. V druhom polčase bol už zápas vyrovnaný. Musíme pracovať na tom, aby sme sa aj proti náročnejším súperom dostávali do väčšieho počtu šancí a aby sme ich využívali.

Tréner vás stiahol z ihriska po prvom polčase. Čo za tým treba hľadať?
Rozhodnutie vyplynulo z taktických zámerov. Tréner poslal na trávnik Filipa Balaja, keďže sme lopty často nakopávali a on je v týchto situáciách veľmi dobrý. Ja toto rozhodnutie plne rešpektujem.

Keby vám pred začiatkom sezóny niekto povedal, že prvá prehra príde až v 10. kole, brali by ste to?
Niektorí dôležití hráči nám v lete odišli, a tak sme do novej sezóny nešli s veľkými vyhláseniami. Určite sme si však verili. V prvých deviatich kolách sme nepoznali pocit prehry, a tak štart do súťaže môžeme hodnotiť len pozitívne. Určite to máme dobre rozbehnuté.

Slovan vám dýchal na chrbát a už prvá prehra v súťaži znamenala váš posun nadol v tabuľke. Veľmi vás to škrie?
Stále je za nami len desať kôl. Byť na prvom mieste bolo úžasné, ale sezóna je ešte dlhá. Budeme mať veľa príležitostí ukázať, že sme dobrý tím. Chceme naďalej dosahovať dobré výsledky, a teda víťaziť.

Veríte, že sa môžete popasovať o titul so Slovanom aj v kontexte jeho európskej vyťaženosti?
Uvidíme, ako sa bude sezóna vyvíjať. Veľké slová od nás nečakajte. Znie to ako klišé, ale my naozaj ideme od zápasu k zápasu. Slovan má veľkú individuálnu kvalitu a široký káder. Nemá problém nahradiť žiadneho hráča základnej zostavy. My však do každého stretnutia vstupujeme s tým, že chceme vyhrať. Je jedno, či hráme proti Slovanu, Dunajskej Strede alebo ostatným tímom.

   

NAJMLADŠÍ HRÁČ MESIACA

Vyhlásili vás za najlepšieho hráča za obdobie júla a augusta. Čakali ste to vzhľadom na to, že ste počas krátkeho sledu strelili päť gólov?
Úvod sezóny sme mali vydarený po tímovej stránke a mne osobne sa darilo herne aj strelecky. Tajne som začal veriť, keď som uvidel nominácie. Veľkú váhu som však tomu neprikladal, rozhodnutie bolo najmä v rukách poroty. Keď napokon odborníci ukázali na mňa, veľmi ma to potešilo.

Vo veku 18 rokov a 7 mesiacov ste sa stali najmladším víťazom tejto ankety. Primát ste zobrali spoluhráčovi Róbertovi Boženíkovi. Teší to o to viac?
Tento rekord je len čerešnička na torte. Nemôžem však povedať, že by som mal práve preto väčšiu radosť. Som rád, že som získal toto ocenenie, ale boli tam aj ďalší ašpiranti, ktorí by si ho takisto zaslúžili. Beriem to ako odmenu za tvrdú prácu.

Na čelo vás vyniesli góly. Hoci nie ste útočník, v úvode sezóny ste kraľovali poradiu kanonierov. Čo hovoríte na vašu bilanciu?
Mám výborných spoluhráčov, ktorí ma vedeli nájsť v gólových situáciách. Dôležité je, že máme zažitý herný systém, takže viem, kde sa mám pohybovať a ako mám spolupracovať s útočníkmi. Góly strieľam najmä vďaka tomu. Chcem sa poďakovať trénerom za dôveru a spoluhráčom za to, ako mi pomáhajú na ihrisku i mimo neho.

Keď 18-ročný hráč strelí v prvých siedmich zápasoch päť gólov, nie je to len o servise spoluhráčov, ale zrejme aj o jeho talente…
Je to najmä o tvrdej práci. Snažím sa v každom tréningu pracovať na tom, pretože hráč na mojej pozícii má veľkú šancu pravidelne strieľať góly. Špeciálne sa venujem zakončeniu, čo mi určite pomohlo. Mám hlad po góloch a chcem ich dávať.

Čakali ste, že môžete niečo podobné „vyviesť“ v úvode fortunaligovej sezóny?
Na nový ročník som sa zodpovedne pripravoval. Fyzicky aj psychicky som sa cítil v dobrej forme, tešil som sa na štart Fortuna ligy. Keď som sa dozvedel, že budem v základnej zostave v prvom zápase, mal som veľkú radosť a chcel som sa odvďačiť trénerovi. Presadil som sa hneď úvodnom kole v Michalovciach, čo ma potešilo a pozitívne naladilo na ďalšie stretnutia. Mám za sebou vynikajúci štart, čo je naozaj super.

Dali ste si gólové ciele na túto sezónu?
To nie. Myslel som len na to, že sa chcem začať presadzovať. Samozrejme, nečakal som, že takto rýchlo strelím päť gólov. Sústredil som sa predovšetkým na to, aby som podával čo najlepšie výkony a bol v plánoch trénera.

   

MICHAL ŠKVARKA AKO VZOR

Miesto v základnej zostave ste zaujali po kapitánovi Michalovi Škvarkovi, ktorý zamieril do maďarského Ferencvárosu. Je to veľká zodpovednosť?
Určite. Tú však pociťujú všetci chalani, ktorí nastupujú v žilinskom drese. Michal je vynikajúci hráč, v Žiline toho dosiahol nesmierne veľa. Dostával som veľa otázok, či ho môžem nahradiť. Nie je to však o tom, že chcete po niekom zaplniť dieru. Snažím sa sústrediť len na seba a podávať čo najlepšie výkony.

V minulej sezóne ste s Michalom boli ešte spoluhráči. Snažil sa vám v tréningovom procese radiť ako svojmu nástupcovi?
Áno. Nielen on, ale aj Viktor Pečovský a ďalší skúsenejší spoluhráči mi v mnohom pomohli. Majú na konte veľmi veľa ťažkých zápasov. Snažil som sa využiť to a pýtal som sa ich na mnohé veci. Dalo mi to veľmi veľa.

V čom najmä bol Michal Škvarka pre vás inšpiratívny?
Je výnimočný vo finálnej fáze. Góly strieľa, ale aj pripravuje. Bol režisérom našej hry, veľmi veľa toho bral na seba. Vysokú výkonnosť si dokázal udržať počas celej sezóny.

Čo sa týka gólov, veľmi rýchlo ste ho dokázali nahradiť. Nemáte pocit, že pomaly na neho nechávate v Žiline aj zabudnúť?
Veľmi ma to teší, keďže góly sú dôležité, ale určite to nie je tak, že by sa na Michala zabudlo. Chcel by som sa zlepšiť v pripravovaní šancí, vo finálnych prihrávkach. V tom bol on naozaj vynikajúci. Mal veľké množstvo asistencií a predfinálnych prihrávok. Vzhliadal som k nemu, keď som začínal v prvom tíme.

Je vaším snom stať sa raz takisto kapitánom Žiliny?
Je to beh na dlhú trať a otázka ďalekej budúcnosti. Sústredím sa na najbližšie zápasy. Musím toho odohrať veľmi veľa, aby som nazbieral potrebné skúsenosti. Budem robiť všetko pre to, aby som sa stal kľúčovým hráčom mužstva a udržal si vysokú a stabilnú výkonnosť.

Michal Škvarka prestúpil do Ferencvárosu, okúsil kvalifikáciu Ligy majstrov a Európsku ligu. Je to niečo, po čom túžite?
Samozrejme. Pre každého hráča je cieľ posunúť sa do zahraničia. V tomto smere nie som výnimka. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať moja kariéra. Robím všetko pre to, aby som sa každý deň mohol zlepšovať. Chcem si raz vyskúšať silnejšiu súťaž.

   

INŠPIRATÍVNY PRÍBEH BOŽENÍKA

Výkony v Žiline vám v septembri vyniesli prvú pozvánku do reprezentácie do 21 rokov. Je to ďalší krok k splneniu futbalových snov?
Samozrejme. Pozvánka do národného tímu ma veľmi potešila. Škoda, že sme si nepripísali dobrý štart do kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021, keďže sme prehrali v Azerbajdžane. Získal som však veľa skúseností. Verím, že príde ďalšia pozvánka. Na tejto úrovni už ide o veľa. Veľmi rád by som sa dostal v reprezentácii do základnej zostavy. Chcem ďalej napredovať.

Očakávali ste pozvánku vzhľadom na to, že vám vo Fortuna lige postupne pribúdali góly?
Nebol som si istý, ale dúfal som, že pozvánka príde. Som veľmi vďačný za túto šancu.

Prehra na úvod kvalifikácie vás motivuje k tomu, aby ste v októbri lepšie obstáli v Lichtenštajnsku a doma proti Francúzom?
Určite. Potrebujeme víťaziť a zbierať body, lebo náš štart skutočne nebol dobrý. Teraz je na nás väčší tlak, ale ak podáme kvalitné výkony, body by sme mohli získať.

Aký dojem na vás urobil tréner národného tímu do 21 rokov Adrián Guľa, ktorý v minulosti pracoval práve v Žiline?
V tom čase som ešte nebol v prvom tíme, ale poznám jeho prácu. Je to vynikajúci tréner, ktorý mi aj počas krátkeho reprezentačného zrazu toho veľa veľa odovzdal. Komunikácia s ním je výborná. Takých trénerov je podľa mňa veľmi málo.

Je pre vás motiváciou príbeh Róberta Boženíka, ktorý rovnako ako vy výborne vhupol do minulej sezóny a dnes je už súčasťou seniorskej reprezentácie?
Určite, je to inšpirácia pre každého hráča. Reprezentácia je najväčšia priorita a odmalička môj obrovský sen. Bolo by to úžasné, keby sa niečo podobné podarilo aj mne. Musím však na sebe ďalej pracovať a zlepšovať sa, aby sa mi to raz podarilo.

   

HRDÝ, ŽE VYRASTAL V ŽILINSKEJ AKADÉMII

Ján Bernát prišiel do Žiliny ešte ako dorastenec (do kategórie U16). Ako mnoho hráčov, ktorí vyrastali pod Dubňom, si prešiel všetkými mládežníckymi reprezentačnými kategóriami. „Žilinská akadémia vychovala veľmi veľa hráčov, čo nie je určite náhoda. Mladí futbalisti MŠK majú vynikajúce podmienky a pracujú s nimi výborní tréneri. Pre rozvoj hráča je to určite najlepšia adresa na Slovensku. Aj v mládežníckych reprezentačných kategóriách cítim snahu aplikovať do mužstva prvky žilinskej filozofie, čo súvisí s tým, že veľa hráčov prichádza do reprezentácií práve z nášho klubu. Som rád, že som mohol dôležité mládežnícke roky stráviť v Žiline,“ povedal Ján Bernát.

   

JÁN BERNÁT – FAKTY

  • Narodil sa 10. januára 2001 v Prešove, hráva na pozícii stredopoliara za MŠK Žilina.
  • S futbalom začínal v Tatrane Prešov. Keď patril do kategórie U16, presunul sa do Žiliny.
  • Debut v prvom tíme Žiliny zažil v minulej sezóne 2. marca 2019 proti Zlatým Moravciam (2:1).
  • Vo Fortuna lige zasiahol v uplynulom ročníku do siedmich zápasov, nepripísal si žiadny gól ani asistenciu. V aktuálnom ročníku má na konte deväť štartov, strelecky sa presadil päťkrát a pridal aj jednu prihrávku na gól.
  • Stal sa Hráčom mesiaca Fortuna ligy za obdobie júla a augusta 2019. Vo veku 18 rokov a 7 mesiacov je najmladším výhercom tejto ankety, tento honor zobral svojmu spoluhráčovi Róbertovi Boženíkovi.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách a v septembri sa premiérovo ocitol aj v národnom tíme do 21 rokov.
  • Jeho obľúbeným zahraničným klubom je Real Madrid a obdivuje majstrovstvo Cristiana Ronalda.
  • Je veriaci a aj preto sa riadi životným mottom: „S pomocou Boha je možné všetko.“