Desiati o prvý triumf, jeden so šancou na hetrik

Desiati o prvý triumf, jeden so šancou na hetrik

Rozhodnite, kto bol prvým Hráčom mesiaca vo fortunaligovej sezóne 2019/20.

Prázdninové obdobie bolo vo Fortuna lige tradične rušné. Júlové a augustové kolá priniesli veľa výborných zápasov, v ktorých vynikli aj mnohí jednotlivci. V niektorých prípadoch to boli staré známe mená, ale na našej scéne sa objavili aj noví hráči, ktorí o sebe dali okamžite vedieť. Jedenásti z tých najlepších sa tradične uchádzajú o titul Hráč mesiaca.

Najpočetnejšie, štvornásobné, zastúpenie v ankete má aktuálny líder tabuľky MŠK Žilina. Najlepšie štatistické ukazovatele posunuli do nominácie dvoch zástupcov najlepšej defenzívy v úvode novej sezóny – brankára Dominika Holeca a stopéra Martina Králika, ako aj Miroslava Káčera, ktorý po odchode Michala Škvarku prevzal kapitánsku pásku i úlohu kľúčového muža v strede žilinskej zálohy a v siedmich kolách tri góly strelil a na ďalšie tri prihral. Dopĺňa ich 18-ročný Ján Bernát, ktorý príjemne šokoval svojou streleckou potenciou a momentálne je s piatimi gólmi jedným z lídrov rebríčka kanonierov Fortuna ligy. Do hlasovania ho vybral Milan Lešický spolu so stopérom Slovana Bratislava Myentym Abenom. „Divokú kartu za mesiace júl a august v sezóne 2019/20 dávam len 18-ročnému Jánovi Bernátovi zo Žiliny. Bol najvýraznejším prekvapením v začiatku ligovej sezóny. Jeho 5 gólov z postu stredopoliara naštartovalo Žilinu do najvyšších pozícií. Dlho by sme v ligovej histórii hľadali podobného mladého hráča. Druhú divokú kartu dávam Myentymu Abenovi zo Slovana. Výbušný rýchly stopér, ktorý vyriešil minuloročné problémy Slovana v strede obrany. Okrem defenzívy je na čele štatistiky ako najúspešnejší prihrávač z celého ligového peletónu. Bol jedným z najdôležitejších hráčov Slovana v začiatku sezóny,“ pochválil skúsený tréner „svojich“ dvoch finalistov. Ani Abena nie je v ankete osamotený, o priazeň fanúšikov a odbornej poroty sa uchádzajú aj jeho spoluhráči. Ľavý obranca Artem Suchockij podporil dobré defenzívne čísla aj produktivitou (2+1). Najlepší hráč uplynulej fortunaligovej sezóny Andraž Šporar nastúpil len na tri duely, ale v nich skóroval štyrikrát. Slovinský reprezentant, ktorému sa v posledných týždňoch darilo aj v európskych pohároch i v drese národného tímu môže titul Hráč mesiaca získať už po tretí raz. Ak sa mu to nepodarí, niekto z jeho desiatich konkurentov sa bude tešiť z premiérového triumfu. Popri už spomenutých hráčoch majú šancu ešte kapitán Spartaka Trnava Bogdan Mitrea, ktorý rovnako ako Bernát nastrieľal v prvých siedmich kolách Fortuna ligy päť gólov, jeden z dvojice najproduktívnejších hráčov Trenčína Osman Bukari (1+3) a najlepší kanonieri Dunajskej Stredy a Senice Kristopher Vida resp. Frank Castaneda.

Svojho favorita v ankete Hráč mesiaca môžete podporiť na stránke https://hracmesiaca.zoznam.sk/ až do utorka 24. septembra. Na základe výsledkov hlasovania fanúšikov získajú hráči od 11 po 1 bod. Súbežne s týmto hlasovaním sa k slovu dostane aj odborná porota. Každý z jej členov má pre svoju najlepšiu trojicu k dispozícii päť, tri a jeden bod. Po sčítaní bodov od fanúšikov a odbornej poroty spoznáme Hráča mesiaca.