Rozhodnutie neľutuje, no chuť zahrať si niekedy má

Rozhodnutie neľutuje, no chuť zahrať si niekedy má

S ambasádorom Fortuna ligy Róbertom Vittekom o jeho novej pozícii, úspechu Slovana Bratislava či aktuálnej náplni života.

Fortuna liga získala do svojich radov cennú posilu. Ambasádorom našej ligy sa stala legenda Slovana Bratislava a historicky druhý najlepší kanonier slovenskej reprezentácie Róbert Vittek, ktorý sa bude starať o propagáciu súťaže medzi fanúšikmi. „Naša liga je zaujímavá a som rád, že môžem v tomto smere pomôcť,“ skonštatoval v rozhovore autor štyroch gólov z majstrovstiev sveta 2010, ktorý v máji ukončil kariéru rozlúčkovým zápasom za Slovan na Tehelnom poli so Sereďou.

   

Na jar ste dali bodku za jednou životnou etapou. Neoľutovali ste tento krok ani raz?
Človek by nemal ľutovať veci, ktoré sa stali a sú už za vami. Samozrejme, keď vidíte dobrý zápas, prípadne ste na plnom štadióne, chuť zahrať si sa okamžite dostaví. Cítil som to na posledných zápasoch Slovana. Rozhodnutie však už padlo a je definitívne.

Keď sedíte na plnom štadióne, je to také silné, že vás doslova svrbia nohy?
Samozrejme, stále je to čerstvé. Je to asi namieste. Chcem sa však už sústrediť na inú etapu života.

Zvykne sa hovoriť, že aktívny životný štýl je droga. Udržujete sa ešte v kondícii.
Snažím sa, ale musím sa priznať, že už mám nejaké kilá navyše. Posledné tri-štyri mesiace som to trochu zanedbal. Futbal si však stále zahrám za starých pánov, venujem sa hokeju a tenisu. Dennodenne však už netrénujem.

Neuvažovali ste nad futbalovou kariérou na amatérskej úrovni? Neláka vás byť trebárs hviezdou tretej ligy?
Musím sa priznať, že som mal pár ponúk z druhej a tretej ligy. Chvíľu som tieto možnosti zvažoval, ale zatiaľ som nereflektoval ani na jednu. Skôr by som si to vedel predstaviť v Rakúsku. Nerád by som zažíval situácie, keď si na vás dokazujú svoju výkonnosť chlapci z nižších súťaží a kto vie, ako by sa k tomu stavali aj diváci na hosťujúcich štadiónoch. Vieme, aké je prostredie na Slovensku.

Čo vám dnes vypĺňa voľný čas?
V prvom rade deti, s ktorými som mal na programe veľa aktivít, keďže len teraz sa skončili prázdniny. Točím sa stále okolo futbalu a športu celkovo. Zapojil som sa do olympijského výboru, kde som sa stal tvárou projektu Športuj Slovensko. Samozrejme, mojou prioritou je futbal. Uvidíme, či dostanem ponuku na klubovej úrovni a teraz som sa stal aj ambasádorom Fortuna ligy. Chodím spolukomentovať zápasy našej najvyššej súťaže, ale aj reprezentácie. Je to pomerne pestré.

Vie už Róbert Vittek, čím chce byť, „keď bude veľký“?
Túto otázku dostávam často. Všetkých zaujíma, či sa zo mňa stane tréner, manažér, prípadne či vôbec v nejakej pozícii budem pokračovať vo futbale. Samozrejme, že by som chcel v ňom zostať a vidím sa skôr v manažérskej, prípadne funkcionárskej pozícii. Trénerstvo ma ťahá menej, aj keď človek nikdy nevie.

     

SKVELÉ NIELEN PRE SLOVAN, ALE CELÝ SLOVENSKÝ FUTBAL

Ako ste prežívali úspešnú konfrontáciu Slovana Bratislava s PAOK-om Solún?
Prvý zápas som sledoval priamo na štadióne. Bol to obrovský zážitok. Atmosféra bola veľmi pekná, vypredaný štadión hnal hráčov vpred. Záver bol skutočne emotívny. Vyhrať takýto zápas s náročným súperom gólom v nadstavenom čase je niečo úžasné. Druhý zápas bol istotne infarktový, ale tento duel som nevidel na vlastné oči, len prostredníctvom internetovej aplikácie. Po postupovom výsledku som však samozrejme bol veľmi šťastný.

Čo hovoríte na to, ako sa Slovan pozbieral po vypadnutí so Sutjeskou v 1. kole kvalifikácie Ligy majstrov?
Myslím si, že to nikto nečakal a to najmä po prvom zápase 2. kola kvalifikácie Európskej ligy s KF Feronikeli (2:1). Veľmi zlá atmosféra vládla na tribúnach a asi aj v klube. Pomohla výmena trénera, urobilo sa pár zmien, nastal poriadok. V tom je futbal pekný. Slovan mal každý tretí deň možnosť zmeniť vývoj a podarilo sa mu to spôsobom, aký väčšinu ľudí totálne šokoval. Je to skvelé nielen pre Slovan, ale pre celý slovenský futbal. Minulý rok sa Trnava dostala do skupinovej fázy, teraz jej úspech zopakoval Slovan. Takéto výsledky potrebujeme.

Súpermi belasých budú Besiktas, Braga a Wolverhampton. Na čo si úradujúci majster môže trúfnuť v tejto konkurencii?
Myslím si, že Slovan má na každého z týchto súperov. Všetci sú hrateľní, aj keď ich kvalita je veľmi, veľmi vysoká. Braga možno nepatrí medzi atraktívnych protivníkov, ale z tejto trojice bude podľa mňa najnáročnejší súper. Je pravidelným účastníkom Európskej ligy. Portugalský futbal je na vysokej technickej úrovni. Besiktas má v mužstve množstvo reprezentantov a legionárov, hrať sa bude v búrlivom prostredí. Tam to ľahké nebude, ale turecká mentalita má svoje úskalia, ktoré sa dajú využiť. Súper z Premier League bude tiež nesmierne náročný. Kto hrá anglickú ligu, musí mať kvalitu. Stále to však nie je Arsenal či Manchester United.

Ste optimista. Spartak získal v minulej sezóne v skupine sedem bodov, čo je slovenské maximum. Zlomí Slovan tento rekord?
Pevne v to verím. Dôležité bude, aby Slovan získal body a pokúsil sa napodobniť vydarenú trnavskú jeseň v Európe. Myslím si, že by sa to mohlo podariť.

Pre slovenské kluby býva náročné zladiť Fortuna ligu s pohárovou Európou. Získa Slovan vzhľadom na šírku svojho kádra titul aj popri jesennej účasti na medzinárodnej scéne?
Myslím si, že áno. Slovan má podstatne širší káder ako Trnava minulý rok. Predpokladám, že v klube nenastane situácia ako v Spartaku v predchádzajúcej sezóne po jesennej časti. Tréner Ján Kozák ml. rotuje zostavu a až do zápasu v Dunajskej Strede mu to vychádzalo. Dovolím si tvrdiť, že Slovan zvládne v tomto trende celú jeseň. Netvrdím, že súťaž ovládne tak suverénnym spôsobom ako v predošlom ročníku, ale titul mu neujde.

   

KOZÁK FUTBALU ROZUMIE

Ako vnímate krok Slovana dať príležitosť začínajúcemu trénerovi Jánovi Kozákovi ml.?
Vieme, že nebol prvá voľba a plné kompetencie dostal až po odchode Vladimira Radenkoviča. Slovan mal na lane mená ako Vladimír Weiss či Karel Jarolím. Tieto alternatívy sa nevydarili a medzitým Jano pracoval s mužstvom a šance sa chytil sám tak, ako si to situácia žiadala. Hráči pod jeho vedením natiahli víťaznú šnúru, vyradili Dundalk a PAOK, na čom má nemalú zásluhu. Svojou trénerskou prácou priniesol nielen úspech, ale aj peniaze do klubu, keďže účasť v skupinovej fáze Európskej ligy znamená pre Slovan benefity. Myslím si, že dlhodobý kontrakt si zaslúžil.

Ján Kozák ml. je váš bývalý spoluhráč z reprezentácie a určite aj kamarát. Teší to o to viac?
Samozrejme. Po každom zápase som sa mu snažil pogratulovať a podporiť ho. Viem, že mal veľmi veľa esemesiek. Jano futbalu rozumie. Má skvelého poradcu a učiteľa v osobe otca, ktorý toho urobil veľmi veľa pre slovenský futbal. Má určite odkiaľ čerpať vedomosti a naberať skúsenosti. V minulosti nebol obľúbený u fanúšikov, teraz je to určité iné a právom.

Už počas hráčskych rokov mu zvyčajne v kabíne patrila pozícia lídra. Napadlo vám v tých časoch, že z neho môže vyrásť zaujímavý tréner?
Jano si vždy povedal svoj názor a bolo mu jedno, komu ho adresuje. Myslím si, že to je správne. Priznám sa však, že vtedy som takýmto spôsobom neuvažoval. Nerozprávali sme sa veľmi o budúcnosti a ani on sám v tom asi ešte nemal jasno.

Môže byť pre Slovan dlhodobým riešením?
Prečo nie? Nevidím jeden dôvod, prečo by si to nezaslúžil. Treba mu dať šancu a podržať ho v ťažších chvíľach, ktoré sú vo futbale úplne bežné a stretávajú sa s nimi aj veľkí tréneri. Myslím si, že sa vie obklopiť správnymi ľuďmi. Prečo by nemohol z neho vyrásť ďalší Kozák st., Weiss či Galis?

Miroslav Karhan si skúsil trénovať Spartak Trnava. Vás nikdy nenapadla myšlienka, že by ste raz mohli viesť Slovan Bratislava?
Samozrejme, že som nad tým veľakrát uvažoval. Nikdy to však nebola moja jasná ambícia a na takéto rozhodnutia treba vždy dvoch. Človek nikdy nevie, čo sa stane. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

   

CHCE PRISPIEŤ K VYLEPŠENIU RENOMÉ LIGY

Prečo ste prikývli na ponuku stať sa ambasádorom Fortuna ligy?
Nebolo to dlhé uvažovanie. V prvom rade som chcel pomôcť k zvýšeniu renomé našej ligy. Myslím si, že v súvislosti s ňou je tu až príliš veľa negativity. Keď je niečo dobré, treba chváliť. Keď je niečo zlé, treba na to poukázať a posunúť sa vpred. Mám čas venovať sa tejto činnosti a spolupracovať s Fortuna ligou. Ak by som dostal zaujímavú ponuku, ktorá by bola náročná na čas, musel by som v tejto pozícii skončiť, ale na tom sme sa s predstaviteľmi Únie ligových klubov jasne dohodli.

Akým spôsobom sa chcete zapájať do propagácie Fortuna ligy?
Budem vystupovať aktívne v kampaniach a zúčastňovať sa na akciách, ktoré Fortuna liga bude pripravovať. Program takýchto podujatí je bohatý, každý rok rastie. Súťaž sa snaží priblížiť fanúšikom, čo je veľmi dôležité. Budem prítomný na takýchto akciách a chcem o Fortuna lige veľa rozprávať.

Kde najmä vidíte priestor na vylepšenie imidžu súťaže?
Najdôležitejšie je, aby sme mali pekné štadióny, na čom sa postupne pracuje. Treba pracovať na kontakte s fanúšikmi, pre ktorých sa futbal hrá. Keď budú mať ľudia dobré podmienky a zaujímavý program, cestu na štadión si určite nájdu. Samozrejme, Únia ligových klubov v tomto smere spolupracuje s klubmi a snaží sa ovplyvniť ich filozofiu. Je veľa vecí, ktoré sa dá zlepšiť, aj keď mnohé kluby sú samozrejme ekonomicky limitované. Niektoré pracujú v náročných podmienkach, podpora štátu by mohla byť podstatne vyššia.

Boli ste osobnosťou ligy. Koho dnes vnímate ako autoritu na fortunaligových trávnikoch?
Kluby poväčšine stavajú na mladých hráčov, z ktorých by som ešte nechcel robiť autority, pretože vo väčšine prípadov to môže uškodiť. Pár mien by sme však našli, hoci napríklad v Slovane pôsobí veľa legionárov. Pozíciu osobnosti si vybudoval Marin Ljubičič a, samozrejme, najlepší príklad je Igor Žofčák. Je to osobnosť slovenského futbalu, a navyše má ľudské kvality. Pokiaľ bude hrávať Viktor Pečovský, určite si tento status zaslúži takisto.

Čím je Fortuna liga zaujímavá?
Hráva v nej množstvo mladých šikovných hráčov a tiež v nej pôsobí niekoľko zaujímavých legionárov, i keď ja by som rád videl na trávnikoch predovšetkým slovenských futbalistov.

   

PÁČI SA MU PRÁCA ŽILINY, UVÍTAL BY NÁVRAT BÁŠT

Róbert Vittek je slovanista telom aj dušou, ale v pozícii ambasádora bude samozrejme propagovať našu ligu ako celok. Zaujímalo nás, ku ktorým ďalším klubom má pozitívny vzťah. „Sympatická je mi Žilina, ktorá dáva veľký priestor mladým hráčom. V MŠK predávajú hráčov a systematickou prácou vychovávajú ďalších. Trenčín tiež obohatil ligu, najmä dva roky dozadu mal v mužstve množstvo talentovaných legionárov. Vždy dokáže niekto prekvapiť. V minulej sezóne to boli najmä Michalovce a Sereď. Bol by som rád, keby sa do Fortuna ligy vrátili bašty ako Košice, Banská Bystrica, Prešov, čo by bolo určite atraktívne pre fanúšikov,“ skonštatoval bývalý 37-ročný útočník, ktorý sa nevyhol ani otázke na vzťah k rivalovi – Spartaku Trnava: „Moja minulosť je jasná a niet pochýb, komu patrí moje srdce. Samozrejme, fanúšikovia Trnavy ma nikdy nemali v láske, pretože si pamätajú najmä tých, ktorí im dávali góly. Mne sa to proti Spartaku darilo dosť často. Rivalita je však dobrá, na prospech futbalu. Vážim si všetkých fanúšikov a aj v Trnave mám známych a kamarátov. Rešpektujem ich vzťah k Spartaku a oni vedia, kde je moje miesto. Nepodlieham emóciám, som nad vecou.“

  

RÓBERT VITTEK – FAKTY

  • Narodil sa 1. apríla 1982 v Bratislave, je ambasádor Fortuna ligy a bývalý útočník.
  • Kariéru odštartoval v Slovane Bratislava, na seniorskej úrovni začal nastupovať ešte ako tínedžer.
  • Už v mladosti sa dostal do pozornosti Realu Madrid a Birminghamu City, no napokon v lete 2003 prestúpil do Norimbergu.
  • Norimbergu pomohol v sezóne 2003/04 k postupu do najvyššej súťaže, v ročníku 2005/06 strelil v 30 zápasoch 16 gólov a stal sa 5. najlepším bundesligovým kanonierom. V nasledujúcom ročníku prispel svojimi výkonmi k zisku Nemeckého pohára.
  • Hoci jeho kariéru sprevádzali vážne zranenia, zahral si vo Francúzsku za OSC Lille, a v Turecku za Ankaragücü, Trabzonspor a Istanbul BB (dnešný Basaksehir).
  • V septembri 2013 sa vrátil do Slovana Bratislava, s ktorým sa v sezóne 2013/14 radoval zo zisku titulu, k víťazstvu v Slovnaft Cupe prispel v ročníkoch 2016/17 a 2017/18.
  • Na jeseň 2016 odišiel nakrátko do maďarského Debrecínu, po polroku sa do Slovana vrátil a v belasom drese ukončil na jar 2019 oficiálne aktívnu kariéru.
  • V našej lige odohral 180 zápasov a strelil v nich 71 gólov, je členom Klubu ligových kanonierov, keďže 26 presných zásahov pridal v nemeckej bundeslige, 8 vo francúzskej Ligue 1, 8 v najvyššej tureckej súťaži a dva v maďarskej lige. Dokopy zaznamenal v najvyšších súťažiach 115 gólov.
  • V drese slovenskej reprezentácie odohral 82 zápasov a strelil 23 gólov, je historicky druhý najúspešnejší kanonier nášho národného tímu po Marekovi Hamšíkovi. Na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike strelil štyri góly, o EURO 2016 ho pripravilo zranenie.
  • V roku 2006 sa stal futbalistom roka na Slovensku, v rokoch 2004 a 2010 obsadil v tejto ankete druhé miesto.
  • Je laureát ceny Krištáľové krídlo v kategórii šport v roku 2010 za jeho výkony na MS v JAR.
  • Jeho obľúbený hráč je Kylian Mbappé z PSG a obľúbený klub Real Madrid.
  • Riadi sa životným mottom „Dopraj a bude ti dopriate“.