Holec: Nesústredíme sa na výsledok, ale na cestu

Holec: Nesústredíme sa na výsledok, ale na cestu

S brankárom Dominikom Holecom o aktuálnej fazóne Žiliny, ktorá strávi reprezentačnú prestávku v pozícii lídra fortunaligovej tabuľky.

Na jar boli Žilinčania v kŕči. O pohárovú Európu prišli cez Fortuna ligu, v ktorej tretiu priečku prepustili Ružomberku, aj cez Slovenský pohár, kde vo finále nestačili v penaltovom rozstrele na Spartak Trnava. O to prekvapujúcejšie je, že žlto-zelení sú v novej sezóne lídrom fortunaligového pelotónu. Po siedmich zápasoch majú na konte šesť víťazstiev a jednu remízu z ihriska Slovana Bratislava, tabuľku vedú pred belasými s trojbodovým náskokom, navyše strelili najviac a inkasovali najmenej gólov spomedzi všetkých účastníkov našej ligy. „Zdobí nás tímovosť, makáme ako jeden chlap,“ hľadal dôvody súčasného pozitívneho stavu v našom rozhovore brankár Žiliny Dominik Holec, ktorý má nemalú zásluhu na aktuálnej pohode v MŠK.

  

Čo lepšie sa môže stať mužstvu ako streliť päť gólov pred reprezentačnou prestávkou?
Samozrejme, veľmi nás to teší. Odohrali sme veľmi kvalitný zápas, a hoci to tak zo začiatku nevyzeralo, dosiahli sme jednoznačné víťazstvo.

Dal by sa váš štart do sezóny prirovnať k rozprávke?
Je to samozrejme veľmi dobré, ale Žilina patrí na vrchné priečky tabuľky. Každý jeden hráč v mužstve je kvalitný, čo sa odzrkadľuje v zápasoch. Musíme ísť pokorne do ďalších súbojov a musíme byť vždy na sto percent pripravení. Nemôžeme nič vypustiť.

Čo hovoríte na progres tímu v porovnaní s jarnou časťou sezóny?
Mužstvo sa možno viac zohralo. Jarnú časť ovplyvnilo viacero faktorov, ktoré sa prejavili na postavení v tabuľke. K tomu by som sa už nerád vracal, beriem to ako minulosť. Som vďačný za súčasnú situáciu a za to, ako chalani pracujú. Na ihrisku makajú, bojujú jeden za druhého a pokiaľ to tak pôjde aj naďalej, môžeme sa hore udržať. Musíme však pracovať skromne a do každého zápasu ísť s pokorou a rešpektom k súperovi. Proti každému protivníkovi chceme podať stopercentný výkon.

Počas leta vás opustil kapitán Michal Škvarka. Ján Bernát ho dokázal zastúpiť gólmi, Miroslav Káčer osobnostným vkladom. Chýba vám vôbec?
Nie som na to, aby som porovnával hráčov. Môžem zopakovať len to, že každý hráč, ktorý tu je, si svoje miesto zastane. Všetci robia maximum pre úspech. Keď sa darí kolektívu, individuality vždy vyskočia. Mišo Škvarka je skvelý futbalista a bol osobnosťou kabíny. Potreboval sa však posunúť, čo je prirodzené. Je super, že sme našli adekvátne náhrady. Máme to však postavené na tímovosti, a nie individualitách. Ak by niekto chcel hrať na seba, nešlo by to. Hráme ako jeden chlap a to sa ukazuje na ihrisku. Vieme sa zastúpiť, zamakať jeden za druhého. Pokiaľ to takto bude pokračovať, nemám obavy.

Neškrie vás, že vašu fazónu prerušila reprezentačná prestávka?
Vždy nás chytí v dobrej forme. Verím tomu, že sa svedomito pripravíme aj na ďalšie zápasy. Oddych nám možno padne aj vhod, keďže zápasy pomaly začnú pribúdať. Navyše, vstúpi do toho aj pohár. Načerpáme nové sily, aby sme boli pripravení na ďalšie zápasy.

Aj s vaším prispením Žilina inkasovala najmenej gólov v sezóne. Čo vidíte za výrazným zlepšením v tomto štatistickom ukazovateli v porovnaní s minulou sezónou?
Každodennú prácu. Ani v predchádzajúcom ročníku to však nebolo z našej strany také zlé. Vstup do súťaže sme mali dobrý a zlomilo sa to až na jar. Dôvodov bolo viac, každý musel začať od seba. Myslím si, že kolektív tu funguje, sme kompaktní a snáď to tak pôjde aj ďalej.

Budete túto sezónu hlavným vyzývateľom Slovana v boji o titul?
My sa pozeráme na seba a snažíme sa postupne zlepšovať. Hlavný favorit na zisk titulu je Slovan, čo manažment belasých aj verejne deklaruje. Ich jedinou ambíciou je úspešná obhajoba. Naším cieľom je napredovať. Nesústredíme sa na výsledok, ale na cestu, ktorá k nemu vedie. Chceme podávať čo najlepšie výkony, aby sa mladí chalani zlepšovali. Uvidíme, ako to pôjde ďalej. Všetko je len na nás.

   

VEĽMI DOBRÝ BRANKÁR

Hoci Dominik Holec dlho čakal na svoju šancu v bráne seniorského tímu Žiliny a musel sa do nej predrať cez hosťovania, vypracoval sa na oporu mužstva. „Je to veľmi dobrý brankár. Výkonnosť si drží celých sedem kôl. Teší ma, že sa mu darí a verím, že sa bude ešte zlepšovať,“ uznal tréner Jaroslav Kentoš.