Durkáč o Bernátovi: Zbiera ovocie tvrdej práce

Durkáč o Bernátovi: Zbiera ovocie tvrdej práce

S asistentom trénera FK Senica Patrikom Durkáčom sme sa zhovárali o jeho angažmáne, ale aj o lídrovi poradia strelcov Fortuna ligy Jánovi Bernátovi, ktorého ako talentovaného mládežníka viedol v jeho začiatkoch v Prešove.

Ako vnímate aktuálnu formu Jána Bernáta, ktorý je momentálne najlepším strelcom Fortuna ligy?
V prvom rade chcem podotknúť, že ma to veľmi teší a úspech mu prajem. To, čo sa práve deje, ma vôbec neprekvapuje, pretože už v mladom veku bol lídrom vo svojich tímoch a viem, koľko obetoval futbalu. Má tiež obrovskú podporu v rodine a odmalička si ide za svojím cieľom.

Aký je to typ hráča, bol vždy gólový?
Vždy patril k tým, na ktorých bol vyvíjaný najväčší tlak, čo sa týka skórovania. Aj na tréningoch tomu obetoval veľa času a teraz zbiera prvé ovocie tvrdej práce.

V akom období kariéry ste ho viedli?
Ja som ho mal v mládeži, v mojich trénerských začiatkoch v kategórii U9 a neskôr v U13 a U14. Venoval som sa mu tri roky a bola radosť ho trénovať.

Tatran vychoval veľa hviezd slovenského futbalu. Ako ste v klube prijali fakt, že jeden z najväčších talentov odišiel do žilinskej akadémie?
Ako každý tréner som bol smutný, keď z Prešova odchádzal, ale nakoniec to bolo reálne vyústenie toho, že dosiahol maximum, čo sme mu my v Prešove v tej dobe mohli ponúknuť. Myslím si, že sa posunul do jednej z najlepších akadémií na Slovensku s prepracovaným systémom. Janko je príklad toho, že vedia veľmi dobre premostiť prechod dorastencov k mužom. Nečudujem sa prestupu a držím mu v Žiline palce.

Dá sa už dnes vytušiť potenciál tohto hráča?
Myslím si, že pracuje na sebe tvrdo, v akadémii mu venujú dostatok času. Jeho slabinou bola niekedy mentalita, ale teraz je vidieť, že zapracoval aj na tejto stránke a ešte stále sa môže zlepšovať.

      

SENICA S POTENCIÁLOM ZLEPŠENIA

Prelaďme teraz na vašu nôtu, v Senici ste asistentom trénera Ščasného. Aký je prvý trénerský angažmán mimo Prešova?
Ja som rád, že ma Mišo oslovil, keďže sa poznáme už dlhšie, ešte z trénovania v prešovskej akadémii. Je to pre mňa obrovská výzva. Zatiaľ si prácu užívam a veľmi ma baví, lebo v Senici na ňu máme vytvorené veľmi dobré podmienky. Momentálne stále formujeme káder, ale je tam obrovský potenciál.

Museli ste poriadne cibriť angličtinu či iné jazyky v internacionálnej kabíne?
Je to pravda, ale do takej španielčiny som nezabŕdol, to by bol veľký problém. Angličtina je v kabíne v pohode.

Ako hodnotíte vstup do sezóny, keď máte po piatich kolách jedno víťazstvo a jednu remízu?
Začali sme dobre, potom prišiel trošku útlm, ale stále sa len formujeme a neukázali sme všetko, čo v nás je. S Mišom Ščasným sme pri mužstve ešte krátko na to, aby sme hráčom vštepili všetko, čo chceme hrať. Konečne sme zastavili sériu prehier, aj keď škoda, že len remízou proti Ružomberku. Ukázali sme však dobrý futbal a budeme sa zlepšovať.

Vieme, že Senica má svoj biznis model, ale napriek tomu, nechceli by ste podchytiť viac hráčov napríklad aj z Tatrana, ktorých dokonale poznáte?
Musím sa priznať, že sme otvorení myšlienke hrať s domácimi hráčmi, ale pravda je taká, že aktuálne osemnásť- či devätnásťroční domáci hráči nemajú takú kvalitu, aby sa presadili vo Fortuna lige. V Senici sme však nastúpili s tromi devätnásťročnými chalanmi, Marko Totka je dokonca odchovancom klubu, takže nie je to o tom, že musí hrať cudzinec, lenže nemáme viac tínedžerov, ktorí by mohli hrať v našej lige.