Zaberú nové posily? Zostane vedúca trojica stopercentná?

Zaberú nové posily? Zostane vedúca trojica stopercentná?

Pozvánka na zápasy 3. kola Fortuna ligy.

Senica - Slovan (sobota, 18.00)
Po výhre nad Trenčínom Seničania pustili perie v zápase proti Seredi, čo pred duelom so Slovanom nie je dobré znamenie. Záhoráci však vyskladali skutočne ambiciózny tím, ktorý aspoň v domácom prostredí môže prekvapiť kohokoľvek. Belasí bojujú na dvoch frontoch, v pohárovej Európe zostali ako jediný slovenský zástupca. Pred duelmi 3. kola kvalifikácie Európskej ligy s Dundalkom si opäť môže oddýchnuť niekoľko opôr, no nech nastúpi ktokoľvek z lavičky, Slovan bude stále favoritom.

Žilina - Trenčín (sobota, 19.00)
Veľmi kuriózny bude zápas pre Jakuba Paura, odchovanca žilinského futbalu a bývalého kapitána klubu, ktorý v lete 2016 vymenil žlto-zelený dres za trenčiansky. Dnes, po troch sezónach pod Čákovým hradom, je späť v materskom klube a pripravený vrátiť Žilinu na výslnie. Žeby jeho obnovený debut v žilinskom drese prišiel práve proti Trenčínu? Podľa vlastných slov ešte nie je na sto percent pripravený, no bola by to rozhodne zaujímavosť. V žilinskom kádri nastali ešte ďalšie dve zmeny, stredopoliar Martin Gamboš posilnil trnavský Spartak a pod Dubeň zasa prišiel talentovaný Poliak Jakub Kiwior z Podbrezovej. Hostia prežili náročný úvod sezóny a po dvoch kolách majú na konte jediný bod. Neľahkú úlohu budú mať aj v sobotu, veď Žilina naposledy nastrieľala doma štyri góly Trnave a predtým v Michalovciach tri.

Zlaté Moravce - Michalovce (sobota, 19.00)
Po úvodných dvoch prehrách zazvonil v Michalovciach alarm a vedenie klubu reagovalo na dávnejšie volania trénera Antona Šoltisa po nových posilách. Počas týždňa Zemplínčania angažovali hneď štyroch legionárov - ukrajinského stopéra Vadyma Červaka zo Sparty Praha, ľavého obrancu Emera Bekira z tureckého Alanyasporu, gréckeho krídelníka Dimitriosa Popovitsa aj mladého Brazílčana Gabriela, ktorý bol v klube v lete na skúške. „Z posíl je pripravený nastúpiť Popovits, takisto sa po uplynutí disciplinárneho trestu vracia do zostavy Llazaros Rota a teší ma aj zdravotný stav Petra Kolesára, ktorý rovnako môže hrať. Naopak, zranená je dvojica opôr Igor Žofčák a Jozef-Šimon Turík,“ povedal nám tréner MFK Zemplín Anton Šoltis. Domáci ViOn naposledy vyhral derby v Nitre 1:0, proti Michalovciam sa mu však dlhodobo nedarí. Z dvanástich vzájomných zápasov vo Fortuna lige uspel v jedinom, pred rokom v auguste vyhral doma 2:0.

Ružomberok - Pohronie (sobota, 19.00)
Štyri body po dvoch kolách a predovšetkým tradičná štvrtá priečka, na ktorej sú Liptáci už od úvodu sezóny. Silná trojka je zatiaľ stopercentná a mužstvo Jána Haspru ju naháňa z bezprostrednej blízkosti. Doma proti Pohroniu bude favoritom. Nováčik v ťažkom úvode sezóny túži po prvých bodoch, v príprave na ďalší náročný duel sa však musel vyrovnať s nepríjemnou správou - abdikáciou trénera Milana Nemca zo zdravotných dôvodov. Z hostí však nepochybne posrší nováčikovský elán a pokúsia sa bronzový tím z uplynulej sezóny potrápiť.

Trnava - Nitra (nedeľa, 18.00)
Po pyrrhovom víťazstve v Európskej lige, ktoré napokon znamenalo vypadnutie, sa Trnavčania preorientujú na fortunaligové dianie. Musia v sebe nájsť novú motiváciu bojovať, čo po štvrtku určite nebude ľahké. Proti Lokomotivu Plovdiv však hrali výborný futbal a ak by podobný výkon zopakovali aj s Nitrou, nebudú mať problém uspieť. Hostia v prvých dvoch stretnutiach neskórovali a s nulou aj na konte bodov sú na desiatom mieste, iba o skóre pred Pohroním a Michalovcami. Nitra však prehrala dvakrát iba tesne 0:1 a do tretice jej šťastena už môže aj zapriať.

Sereď - Dunajská Streda (nedeľa, 19.00)
DAC sa rovnako ako Spartak potrebuje spamätať z nepríjemného európskeho vypadnutia, keď jeden dobre odohraný polčas v dvojzápase s gréckym Atromitosom na postup stačiť nemohol. V Myjave proti Seredi bude hosťujúci tím favoritom, v minulej sezóne nováčika dvakrát zdolal vonku 1:0 a 5:0, ale v máji doma šokujúco prehral v prestrelke 3:4. Sereď je o rok skúsenejšia, naopak, zmeny v dunajskostredskom kádri boli skôr smerom k omladeniu, a preto prekvapenie nie je vylúčené ani tentoraz.

  

Šláger kola: Žilina - Trenčín
Súboj mužstiev, ktoré majú veľa spoločného a množstvo hráčov aj trénerov si v posledných rokoch medzi sebou vymenili. Obaja hrajú ofenzívny futbal plný gólov, o čom svedčí aj história vzájomných zápasov. Ideálne by bolo, keby sa zopakovali prestrelky v období august 2017 až marec 2018, keď Žilina vyhrala nad Trenčínom 5:1 a potom Trenčín doma 5:2 a vonku 5:1.

Otázka kola: Zostanú lídri stopercentní?
Slovan, DAC aj Žilina majú na konte po dvoch kolách šesť bodov a všetci traja budú favoritom aj počas víkendu. Je teda možné, že po troch zápasoch budú mať na konte deväťbodové zisky. Podarí sa im naplniť tento cieľ a ukážu, že boj o titul bude od samého úvodu sezóny bláznivou naháňačkou?

Očakávanie kola: Ako sa ukážu nové posily?
Veľa čakajú od nových tvárí v Michalovciach, Spartak môže dať šancu reprezentantovi do 21 rokov Gambošovi, Žilina zas privítala v tíme Paura aj Kiwiora. Dostane niektorá z nových tvárí šancu hneď počas tohto víkendu a zaujme od prvého momentu? Držíme palce!