Hrdinský boj priniesol len trojminútovú radosť

Hrdinský boj priniesol len trojminútovú radosť

Trnavčania hrali proti Lokomotivu Plovdiv väčšinu zápasu oslabení. Napriek tomu si vybojovali postupový náskok 3:0, ale rýchlo oň prišli.

Futbalisti Spartaka Trnava nepostúpili do 3. kola kvalifikácie Európskej ligy. Po minulotýždňovej prehre 0:2 na ihrisku Lokomotivu Plovdiv síce zverenci Ricarda Cheua vo štvrtkovej odvete na Štadióne Antona Malatinského zvíťazili 3:1, ďalej ich však nepustil inkasovaný gól od Alena Ožbolta z domáceho zápasu.

Spartak nastúpil na svoj 108. zápas v európskych súťažiach s troma zmenami v porovnaní s duelom v Plovdive. V základe sa už objavil kapitán Mitrea, ktorému vypršal dištanc za červenú kartu z odvety 1. kola proti Radniku Bijeljina a okrem neho dostali dôveru trénera Cheua aj Diogo so Sobczykom. Už v 2. minúte musel Rusov zasiahnuť po nepríjemnom priamom kope, loptu pred nabiehajúcim hráčom hostí v poslednej chvíli skrotil. Na opačnej strane ihriska domáci, nevyšiel pokus o prekvapujúci signál, keď Tavares v šestnástke nedočiahol na loptu. Trnavčania sa snažili dostať kombináciami za súperovu defenzívu, ktorá spočiatku stála na pevných nohách. V 16. minúte však kapitulovala, na mäkký center Lovata sa zavesil do vzduchu Dangubič a presnou hlavičkou rozburácal tribúny. Strelený gól dal domácim krídla, pokračovali v aktívnej a priamočiarej hre. V 24. minúte opäť kvalitne odcentroval Lovat na Dangubiča, no v tomto prípade stredopoliar Spartaka hlavičkoval iba do stredu brány, kde bol pripravený Lukov. Škrt cez rozpočet spravilo andelom vylúčenie Záhumenského, ktorý v 35. minúte zatiahol ručnú brzdu a brejk hostí zastavil faulom na prenikajúceho Ožbolta. Trnavu čakalo dlhé oslabenie, napriek tomu zostali jej hráči v hlavách ofenzívne nastavení a tlačili sa dopredu, hoci v menšom počte. V 44. minúte vyskúšal šťastie Halilovič a strelou z diaľky takmer prekvapil brankára Lokomotivu, ktorý s námahou vytlačil loptu na roh.

V 47. minúte sa po centri z pravého krídla dostal do zakončenia Ožbolt, ale zo zblokovanej strely vyťažil len roh. Spartak dostal v 53. minúte šancu kopať jedenástku po tom, ako Malembana stiahol vo vlastnej šestnástke Mitreu a sám faulovaný kapitán domácich ju s prehľadom premenil. Tlak Trnavy pokračoval. Brankára hostí skúšali prekvapiť Halilovič s Lovatom, Tešija z diaľky napálil loptu do brvna. V ďalších minútach hostia čiastočne otupili nápor Spartaka a v 68. minúte zahrozili šancou Ožbolta, ktorý zblízka prekopol bránu. V 71. minúte vložil do priameho kopu Lovata nohu Tavares a Spartak bol na koni - 3:0. Radosť srdnato bojujúceho slovenského zástupcu však trvala len chvíľu, nikým nebránený Ožbolt v strede pokutového územia totiž zužitkoval center z pravej strany a znížil na 3:1. V tej chvíli postupovali Bulhari, pravda, Spartaku ešte ostávalo trochu času na strelenie gólu. Na ihrisko prišli podporiť ofenzívu Kelemen s Jakúbkom, domáci vyžmýkali posledné zvyšky síl, ale postupový osud už ani s brankárom Rusovom na hrote nezmenili.

  

Spartak Trnava - Lokomotiv Plovdiv 3:1 (1:0)

Góly: 16. Dangubič, 53. Mitrea (z 11 m), 71. Tavares - 74. Ožbolt, ŽK: Halilovič, Lovat, Tavares, Mitrea - Eze, Malembana, Tomaševič, Petrovič, G. Iliev, ČK: 35. Záhumenský (Trnava), rozhodovali: Lambrechts - De Rocker, Hillaert (všetci Belg.), 6702 divákov

Spartak: Rusov - Mesík, Mitrea, Záhumenský - Diogo, Dangubič (82. Jakúbek), Halilovič (82. Kelemen), Tešija, Lovat - Sobczyk (72. van Kessel), Tavares

Lokomotiv: Lukov - Tomaševič, Malembana, Eze - Karagaren, Vitanov (57. Umarbajev), Petrovič, Cvetanov - D. Iliev - Ožbolt (89. Gustavo), Aralica (72. G. Iliev)

  

Ricardo Cheu, tréner Spartaka: "Opäť sme ukázali, ako chceme hrať. Predviedli sme kvalitu a bojovný výkon na vysokej úrovni pred výborným publikom. Bolo to niečo neskutočné, celý čas sme bojovali. Zaslúžili sme si viac, pretože sme si vypracovali mnoho príležitostí, aj keď sme hrali iba s desiatimi hráčmi. Som veľmi hrdý na týchto hráčov a som si istý, že takisto aj fanúšikovia. Toto je tá emotívna časť futbalu, dali sme do toho všetko, ale nevyšlo to. Taký je futbal, víťazí tím, ktorý streli viac gólov. Hráči si zaslúžia rešpekt za to, čo spravili pre Trnavu i slovenský futbal."

Filip Dangubič, stredopoliar Spartaka: "Som plný emócií. Odohrali sme skvelý zápas, od 35. minúty sme hrali bez vylúčeného hráča v poli, ale dokázali sme byť aj v oslabení lepší a streliť dva góly. Myslím si, že sme podali výborný výkon, žiaľ, futbal nám ukázal svoju škaredšiu tvár. Veľký kompliment patrí fanúšikom, opäť boli naším dvanástym hráčom. Sme sklamaní aj kvôli nim, že to nevyšlo. Myslím si, že postup sme si prehrali už v Plovdive, nie dnes. Bolo ťažké vrátiť sa do boja o postup, nakoniec sme boli veľmi blízko."

Dobrivoj Rusov, brankár Spartaka: "Myslím si, že je nereálne, aby si súper nevypracoval žiadnu šancu, keď je nás taký dlhý čas o jedného menej. Už pred gólom mal Plovdiv dve šance. Nemáme si však čo vyčítať, podali sme neskutočný výkon. Plovdiv bol hotový, zachránilo ho naše vylúčenie. Keby nás bolo jedenásť, tak by sme ich v závere ešte viac zatlačili a možno aj strelili postupový gól. Pozitívom je, že sme potešili divákov, ktorí chcú vidieť takúto Trnavu."

Ivan Mesík, obranca Spartaka: "Postup sme mali na dosah. Mrzí nás, že sme to nedotiahli do konca, ale ideme ďalej. Vylúčenie nás nepoložilo, zomkli sme sa a stále sme išli za postupom. Mohli sme dať aj viac ako tri góly, šance sme na to mali. Dnes sme hrali dobre a zaslúžili sme si postup. Škoda záveru, keď nás ešte mohol rozhodca nechať zahrať rohový kop, ale odpískal koniec a my už s tým nič neurobíme. Teraz sa pripravíme na Nitru a dúfam, že vyhráme."