Premiéry sa už nevedia dočkať

Premiéry sa už nevedia dočkať

Nováčik Fortuna ligy vstupuje do premiérovej sezóny medzi našou elitou s tradičným nováčikovským cieľom.

Nováčik Fortuna ligy FK Pohronie vstupuje do novej sezóny so skromnými ambíciami. S rozpočtom na úrovni 700-tisíc eur má ambíciu zachrániť sa medzi slovenskou elitou a predvádzať atraktívny futbal, ktorý by prilákal ľudí na tribúny.

Z Pohronia odišlo sedem futbalistov, ktorí nepatrili do stabilnej základnej zostavy vlaňajšieho kádra. Počas leta prišlo teda k posilneniu, pretože príchody Mareka Kristiana Bartoša (Podbrezová), Michala Kleca (Žilina), Andrása Mészárosa (Komárno), Petra Mazana (Radom, Poľ.) a zahraničných hráčov Poliaka Mateusza Zacharu (Czestochowa) i Cedrica Badola z Burkiny Faso (Salitas) sú z hľadiska kvality cennejšie. „Prípravu na sezónu sme viedli tak, aby sme boli zdatným súperom pre mužstvá Fortuna ligy. Väčšina kádra zostala z minulého roka a nových hráčov sme postupne zapracovávali do systému, ktorý nechceme meniť. Máme v pláne hrať atraktívny futbal, ktorý pritiahne ľudí do hľadiska, hlavne v domácom prostredí. Veríme, že sme sa posilnili. Noví futbalisti by nám mali skvalitniť káder. Som presvedčený o tom, že budú posilami. Vlani sme boli štatisticky trináste najlepšie mužstvo na Slovensku, radi by sme sa pohli ďalej o pár priečok nahor,“ vyhlásil na stredajšej tlačovej konferencii hlavný tréner FK Pohronie Milan Nemec. K dvom zahraničným posilám sa osobitne vyjadril ďalší z dvojice trénerov nováčika Rastislav Urgela: "Cedric Badolo sa ukazuje sľubne. Je tu trošku rečová bariéra, hovorí iba po francúzsky, ale futbalovej reči rozumie a má veľký potenciál. Je silný na lopte, ale aj fyzicky zdatný. V úvodných zápasoch sezóny určite nastúpi v základnej zostave. Útočník Poliak Zachara sa ukazuje tiež veľmi dobre, ale na hrote má konkurenciu v podobe Abraháma a Kondrlíka."

Pohronie odohralo v príprave päť stretnutí, dve boli víťazné (v Podbrezovej 5:2 a doma s B. Bystricou 4:1) a v troch zápasoch zaznamenalo prehru (v Dubnici 0:1, v Karvinej 0:2 a v maďarskom Budafoki 1:2). S bilanciou 2-0-3 dosiahli zverenci trénerov Nemca a Urgelu priaznivé skóre 10:8, najlepším strelcom bol Zachara so štyrmi gólmi. "Som rád, že v príprave neprišlo k žiadnym zraneniam a všetci odtrénovali a odohrali prípravné zápasy zdraví. Dúfam, že sa nám budú zranenia vyhýbať aj počas sezóny. Káder je už takmer kompletný, no keďže sme sa nedohodli na zmluve s brankárom Drobnjakom, ktorý pôsobil v Podbrezovej, hľadáme nového, ktorý by mohol byť Jenčovi konkurenciou. Verím, že sme ho už našli a príde vo štvrtok na tréning. Jeho meno zatiaľ neprezradíme,“ ozrejmil situáciu nový športový riaditeľ FK Pohronie Róbert Jež, ktorý je v štruktúrach klubu len niečo vyše mesiaca. "Učím sa, spoznávam ľudí. Snáď ma tréner zoberie na kávu, aby som aj mesto spoznal. Dúfam, že spolupráca bude pozitívna, no nie je to iba o mne, ale aj o hráčoch ako sa budú prezentovať na ihrisku,“ dodal Jež.

"V kabíne je dobrá atmosféra, už sa nevieme dočkať, kedy vybehneme na trávnik. Sami nevieme, čo nás v najvyššej súťaži čaká, pre nás všetkých je účinkovanie v nej veľká odmena. V kádri sú mladí aj skúsení hráči. Verím, že my skúsenejší si užijeme ligu a mladí využijú šancu sa ďalej posunúť. Veľmi im v tom fandím a som rád, že môžem byť súčasťou tohto projektu," vyjadril sa za kabínu kapitán FK Pohronie Lukáš Pellegrini.

Pohronie zdvojnásobilo rozpočet na sezónu 2019/20 z vlaňajších 350-tisíc eur na 700-tisíc eur. Reklamní partneri však ešte pribúdajú, takže rozpočet sa môže v priebehu ďalších mesiacov navýšiť a šplhať k miliónu eur. Počas zimnej prestávky sa na štadióne s kapacitou 2309 divákov plánujú práce na vyhrievaní trávnika. Hotové by mali byť do začiatku jarnej časti Fortuna ligy. 

  

Káder FK Pohronie na jesennú časť sezóny 2018/19:

brankári: Jenčo, Packo

obrancovia: Nosko, Bartoš, M. Jacko, P. Jacko, Hatok, Župa

stredopoliari: Tesák, Sojka, Dzurík, Pellegrini, Klec, D. Hrnčár, Mészáros, Sedláček, Blahút, Mazan, Badolo

útočníci: Abrahám, Kondrlík, Zachara

  

Príchody: Marek Kristian Bartoš (Podbrezová), Michal Klec (Žilina), András Mészáros (Komárno), Peter Mazan (Radom, Poľ.), Mateusz Zachara (Czestochowa, Poľ.), Cedric Badolo (Salitas, Burkina Faso)

Odchody: Pidrušnyj (Šamorín), Košuda, Voško (obaja Bardejov), Vondryska (Podbrezová), Antošík, Višič, Repiský (ukončenie spolupráce)