Víťazmi Futbalu v meste Atletico Trnava a mladí slovanisti

Víťazmi Futbalu v meste Atletico Trnava a mladí slovanisti

V Bratislave vyvrcholil celosezónny projekt Únie ligových klubov Futbal v meste. V detskom finále zvíťazili mladí futbalisti Slovana Bratislava, v kategórii dospelých sa z víťazstva tešil tím Atletico Trnava.

Námestie pred Euroveou v Bratislave sa v stredu 5. júna zmenilo na dejisko finále Futbalu v meste. Stretli sa tu víťazi kvalifikačných kôl z celého Slovenska a bola to pravá oslava futbalu. Popri zápasoch na dvoch ihriskách si mohli prítomní futbalisti, ich fanúšikovia aj okoloidúci vyskúšať súťaž Superstrelec od partnera projektu i našej ligy Fortuna SK, zahrať si stolný futbal, navštíviť exkluzívny Orange karavan, naučiť sa pravý futbalový freestyle od chalanov z Hands up crew alebo majsterky sveta v tomto športe Lucie Kevickej a mnoho iných aktivít. "Bola to pravá oslava najpopulárnejšieho športu, ktorý nepozná hranice a bariéry. Záverečné finále dokonale zrkadlilo podstatu celého projektu. Vytiahli sme futbal zo štadióna do mesta na frekventovanú plochu pred obchodné centrum," hovorí Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ Únie ligových klubov, ktorá Futbal v meste organizovala.

    

Deti dekoroval ambasádor projektu Stanislav Lobotka

Od rána bolo námestie plné futbalových talentov. Dvanásť detských tímov bolo rozdelených do dvoch skupín po šesť. Do ďalšej fázy turnaja postúpili dvaja najlepší z každej skupiny. Z A-skupiny to boli mladí trenčianski Titáni a futbalisti Michaloviec. V B-skupine sa najviac darilo mladým nádejám Slovana Bratislava a MŠK Žilina. Do finále sa napokon prebojovali futbalisti z hlavného mesta Slovenska a trenčianski Titáni. Vyrovnaný duel sa skončil lepšie pre belasých, ktorí zvíťazili najtesnejším rozdielom 1:0. V tábore slovanistov zavládla nefalšovaná radosť, na tvárach Titánov boli vidieť slzy. Aj duel o bronz bol mimoriadne dramatický. O triumfe Žilinčanov rozhodol až penaltový rozstrel. Trom najlepším družstvám odovzdal ceny ambasádor celého projektu a slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka. Práve s ním je spätá hlavná cena pre víťazný tím. Je ňou zájazd na Lobotkov zápas od partnera projektu Futbaltour.sk. Detský turnaj Futbalu v meste spoluorganizoval Slovenský futbalový zväz v rámci projektu Dajme spolu gól.

    

Po dráme v predĺžení zvíťazilo Atletico Trnava

Finále Futbalu v meste ponúklo aj turnaj štrnástich najlepších tímov dospelých z celého Slovenska. Nasadenie, bojovnosť, ukážková technika. Pouličný futbal, ako má byť. Po približne trojhodinovom futbalovom divadle sa z víťazstva tešili hráči Atletica Trnava, ktorí zdolali Morghan Team až v predĺžení. Aj v tejto kategórii získal víťazný kolektív zájazd za Stanom Lobotkom od Futbaltour.sk, stávkový kredit v hodnote 500 eur od Fortuna SK, auto na víkend od Todos, vecné ceny od Orange Sport a ďalšie ceny.

  

Turnaj osobností pre výber ÚLK + KLK

Bohatý celodenný program finále Futbalu v meste spestril aj turnaj partnerov a osobností. Hviezdny tím zložil organizátor podujatia ÚLK spolu s Klubom ligových kanonierov (KLK). Na súpiske nechýbali mená ako Róbert Vittek, Samo Slovák, Vladimír Kinder, Tomáš Medveď, Andrej Porázik či Štefan Tarkovič. Nehrajúcim kapitánom bol prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák. Úlohu favorita napokon tento tím potvrdil, aj keď vo finále rozhodli až pokutové kopy.

  

O Futbale v meste

Futbal v meste bol celosezónnym projektom ÚLK. Počas fortunaligovej sezóny 2018/19 mal 12 zastávok plus záverečné finále. Začal sa v septembri 2018 v Trnave a končil finálovým podujatím 5. júna 2019 v Bratislave. Futbal v meste bol všade tam, kde sa hrala naša Fortuna liga. Z každého mesta postúpili víťazi do záverečného finále. Najlepšími tímami v street futbale na Slovensku sú Atletico Trnava (dospelí) a ŠK Slovan Bratislava (deti). Podstatou projektu bolo priniesť futbal do centier miest, na námestia a iné frekventované lokality, bližšie k fanúšikom.