Zástupcovia našich klubov na stáži v Manchestri

Zástupcovia našich klubov na stáži v Manchestri

Účastníci projektu Futbalmania na príklade United of Manchester FC videli, čo všetko môže znamenať futbalový klub pre svoju miestnu komunitu.

Počas uplynulého víkendu sa uskutočnila ďalšia stáž v rámci projektu Futbalmania, tentokrát v anglickom Manchestri. Hostiteľom bol futbalový klub FC United of Manchester a účastníkmi boli kluboví koordinátori projektu z klubov Fortuna ligy, hlavný projektový tím a všetci zahraniční projektoví partneri. Cieľom stáže bola prezentácia vzniku, filozofie či súčasných aktivít futbalového klubu FC United of Manchester, ktorý vznikol v roku 2005. Je to najväčší klub, ktorý vlastnia výhradne fanúšikovia a je najznámejším demokratickým a komunitným klubom na svete.

Na úvod stáže absolvovali účastníci prednášku s prehľadom základných informácií o klube, aktuálnych projektoch či cieľoch do budúcna. Zaujímavým bodom bol práve vznik klubu v roku 2005, keď sa skupina sedemnástich fanúšikov slávneho klubu Manchester United FC rozhodla pre vytvorenie nového klubu s alternatívnym prístupom. Na rozdiel od fungovania drvivej väčšiny profesionálnych klubov, v ktorých rozhodujúce slovo zohráva finančná stránka, marketing či komercializácia, sa v United of Manchester  venujú primárne lokálnej komunite na všetkých úrovniach - od športovej výchovy mladých futbalistov, cez vzdelávacie aktivity, charitatívne projekty až po prácu so sociálne slabšími či hendikepovanými.

Súčasťou odborných prednášok bolo aj hĺbkové predstavenie financovania klubu, jeho príjmov aj výdavkov. Zaujímavou časťou bol nový futbalový štadión klubu, ktorý má v súčasnosti kapacitu 4500 miest. Tento štadión bol financovaný z dotácie mesta, grantov z futbalového zväzu, ale rozhodne najzaujímavejšou časťou bola dobrovoľnícka časť procesu stavby. Klub funguje do významnej miery na dobrovoľníckej báze, čo sa výrazne prejavilo aj pri stavbe štadióna. Klub v rámci svojej komunity zabezpečil viaceré stavebné práce, spriaznené firmy darovali nemalú časť vybavenia štadiónu a bezodplatne pracovali priaznivci aj pri rôznych administratívnych procesoch. Zaujímavosťou taktiež je, že jednou z podmienok dotácií a grantov je komunitný a otvorený rozmer štadióna – aj preto je štadión voľne dostupný na diskusie, prednášky, stretávky, ale napríklad aj pre bezdomovcov počas Vianoc.

Ďalším z inšpiratívnych bodov je spojenie klubu s iniciatívou Sporting Memories Foundation. Spoločne vytvárajú každý týždeň priestor – najmä, ale nielen – pre starších a osamelejších ľudí, kde bojujú proti ich sociálnemu vylúčeniu či demencii prostredníctvom voľných diskusií o historických športových momentoch. Či už z futbalu, kriketu, basketbalu a mnohých ďalších športov.

Účastníci stáže mali možnosť navštíviť duel medzi domácim FC United of Manchester a hosťujúcim klubom Altrincham FC (1:2) a sledovať v praxi mnoho inšpiratívnych riešení organizácie zápasu. Aj v tomto ohľade funguje klub inak, ako sme v našich končinách zvyknutí – každý zápas pripravuje približne 100 dobrovoľníkov na všetkých úrovniach (predaj lístkov či občerstvenia, usporiadatelia atď.), hráči po zápase vždy navštevujú štadiónový bar, kde majú pripravené občerstvenie, a zároveň diskutujú s fanúšikmi, fanúšikovia majú trvalo umiestnené vlajky na tribúnach.

   

Projekt Futbalmania prebieha od januára 2017 a má dve hlavné línie – vzdelávanie klubových koordinátorov a vytváranie aktivít pre verejnosť priamo v kluboch. Cieľom je inšpirovať, vzdelávať a preniesť tie najlepšie príklady v oblasti práce s fanúšikmi zo zahraničia do slovenských klubov. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej Únie Erasmus+ ako jeden z prvých, a zároveň najväčších slovenských projektov. Všetky informácie o projekte, kontakty a aktuality je možné nájsť na oficiálnej stránke www.futbalmania.sk.