Stávka na mladosť a dravosť

Stávka na mladosť a dravosť

Po období veľkých zmien sú v Podbrezovej presvedčení, že nový káder má na stred fortunaligovej tabuľky.

Po jeseni desiate mužstvo Fortuna ligy FK Železiarne Podbrezová sa pred štartom jari spolieha na skúsenosť i mlaď. Vedenie sa snažilo skĺbiť hráčov tak, aby mladí popri starších získavali prax a skúsených hráčov, tvoriacich kostru mužstva, mladí obohacovali v dynamike, dravosti a pohybe.

Nový, 42-ročný tréner Vladimír Veselý našiel v tíme kvalitných hráčov, aspoň takto vníma celé mužstvo: "Skĺbila sa mlaď so staršími a to je dobre, som spokojný. Našli sme aj nedostatky, zmenili sme štýl hry, chceme hrať útočnejšie, odvážnejšie, kombinačnejšie. Už zápasy v Turecku ukázali, že sme na správnej ceste. Vieme, koľko máme bodov, naivní byť nechceme, tomuto výberu však verím. Mladí nasávajú všetky poznatky, v kabíne sa vytvorila perfektná klíma, všetci ťahajú za jeden povraz. V Turecku sme mali veľmi dobré podmienky na tréningy, so super plochami, všetko plánované sme do bodky splnili."

Prezident klubu Július Kriváň je pred druhou časťou sezóny optimista: "Verím, že chlapcov neľahkí súperi dostatočne motivujú a dostaneme sa na vzostupnú vlnu. Stred tabuľky sme predtým najčastejšie skloňovali a aj teraz si myslím, že máme na túto pozíciu dostatočne silný káder. Prípravné zápasy boli kvalitné. Na hernom sústredení v Turecku sme mohli odohrať všetky zápasy na výborných terénoch a s kvalitnými súpermi, aj keď nám v úvode počasie neprialo. Podľa mňa máme za sebou veľmi dobrú prípravu." Od mladých hráčov si vedenie klubu sľubuje všetky vlastnosti, ktoré ich zvyknú charakterizovať. "Hlavne pohyb. Od toho sa bude odvíjať celý systém hry. Už prvý zápas v Turecku s Radnički Niš ukázal, že ak je pohyb dostatočný, dostávame sa do šancí a vieme ich premeniť. Vyhrali sme 2:0. Druhý zápas s Vardarom Skopje s výsledkom 1:1 bol najmä o taktike, tretí zápas s kórejským tímom Daejeon Citizen s prehrou 0:2 bol vyslovene behavý. Kórejci boli ako motorové myši na kľúčik, my sme niekedy nestíhali. Ak viete o sebe a dokážete rozbehať súpera, tak dáte futbalu aj nejakú fazónu, to si musíme osvojiť," doplnil J. Kriváň.

Jedným z kľúčových pilierov budúceho smerovania železiarov by mala byť výchova mladých futbalistov. "Podmienky máme, pracuje nám aj útvar talentovanej mládeže od prípraviek až po juniorku a vidíme v tomto veľkú perspektívu. Takých hráčov ako Kiwjor alebo Pastorek sme nevedeli predtým zohnať a ak sa u nás rozohrajú, môžu skončiť v poprednejších mužstvách," myslí si prezident Podbrezovej.

Kapitán mužstva Miroslav Viazanko je pre mladíkov prirodzeným lídrom. "Spočiatku bola vo mne zvedavosť ako si sadneme, no po týždňoch tréningov sme sa tak zoznámili, že začíname mať svoju tvár aj herne. Verím tomu, že mlaď bude na prospech našej hry a klubu, tvrdo na sebe pracuje a je dosť ctižiadostivá. V Turecku sme v niektorých zápasoch alebo ich fázach hrali naozaj dobre a niektoré myšlienky trénera sme už aj realizovali. Chce to len viac času, no náznaky už vidieť. Vynikajúci zápas sme odohrali proti Kórejčanom a mladí zistili, aké je hrať proti špičkovým hráčom," vyhlásil už 37-ročný stredopoliar.

Novú filozofiu klubu predstavil generálny manažér Miroslav Poliaček: "Spočíva v mladých. Sme si vedomí tabuľkovej situácie, no obavy nemáme. V lige sa bude hrať pod iným tlakom, v najbližšom zápase v Nitre dostanú viacerí mladí šancu, nie sú to úplní ucháni, majú v nohách aj ťažké zápasy. Šikovných hráčov máme aj v doraste, podobných sme vyberali z iných klubov a stavali sme na talente, pracovitosti a mentálnom nastavení. Uvidíme, ako sa presadia v lige. Zo starších sa spoliehame najmä na Viazanka, Leška, veľa za sebou má Štefánik, aj Obročník, či Paraj, ktorý v druhej lige niečo odohral. Máme zhruba sedem-osem hráčov, ktorých spája hlavne ostrieľanosť. Čo sa týka gólov, mali by ich dávať najmä Leško, Breznaník, po doliečení Mikuš a aj niekto z mladých. Ešte jeden príchod riešime, bude to útočník, nie je to jednoduché finančne, ale je to skúsený Slovák."

V príprave odohrala Podbrezová 10 zápasov s bilanciou 3-4-3 a so skóre 13:12.

     

Káder Podbrezovej pre jarnú časť Fortuna ligy:      

brankári: Vantruba, Ludha, Rehák

obrancovia: Kiwior (Poľ.), Oravec, Podstavek, Mojžiš, Obročník, Bartoš

stredopoliari: Viazanko, Breznaník, Mejri, Pastorek, Štefánik, Paraj, Leško, Urbanič, Špyrka

útočníci: Mikuš, Pavúk, Galčík, Olatunji (Nig.), Voško

prišli: Vantruba, Oravec, Rehák, Paraj, Pavúk, Špyrka, Pastorek, Kiwior, Štefánik, Urbanič, Olatunji (v štádiu riešenia), Galčík, Voško

odišli: Kuciak, Turňa, Kopičár, Magda, Tereščenko, Edge, Baran, Njire