Slovan víťazom prvého ročníka Futbalovej finančnej ligy

Slovan víťazom prvého ročníka Futbalovej finančnej ligy

Projekt Futbalová finančná liga spoločnosti Deloitte už aj na Slovensku.

Historicky prvým víťazom rebríčka výnosov slovenských futbalových klubov sa stal Slovan Bratislava. Prvú priečku obsadili „belasí“ vďaka celkovým výnosom na úrovni 9,1 milióna EUR. Na druhom mieste sa umiestnil MŠK Žilina, bronzová pozícia patrí AS Trenčín. Vyplýva to z prvého rebríčka výnosov Futbalovej finančnej ligy (FFL) slovenských tímov, ktorý zostavila spoločnosť Deloitte na základe oficiálnych údajov klubov.

Aby sa klub umiestnil v prvej päťke Futbalovej finančnej ligy 2017/2018, musel vygenerovať výnosy aspoň vo výške 4 mil. EUR. Celkové výnosy všetkých porovnávaných klubov dosiahli viac ako 42 miliónov EUR. To pri 12 hodnotených tímoch predstavuje priemerný výnos 3,5 milióna EUR na klub. Tri kluby Slovan Bratislava, MŠK Žilina a AS Trenčín, spolu dosiahli cez 23 miliónov EUR, čo je viac ako polovica výnosov všetkých porovnávaných klubov.

Výnosy klubov v rebríčku FFL sú rozdelené podľa nasledujúcich kategórií - deň zápasu, vysielacie práva, komerčné zdroje, výnosy z predaja a hosťovania hráčov a ostatné. Podľa zistených výsledkov sú celkové výnosy väčšiny klubov postavené na položke „ostatné“, do ktorej sa radí viacero typov výnosov od predaja majetku až po dotácie. Komerčné zdroje ešte nie sú v slovenskom futbale takou silnou zložkou ako v tradičných európskych tímoch, kde často tvoria základ výnosov.

„Štruktúra výnosov slovenských futbalových klubov je rôznorodá. Pri niekoľkých tímoch už môžeme sledovať moderný trend výchovy kvalitných hráčov v tímových akadémiách. Následný predaj týchto hráčov potom prináša klubom zaujímavé finančné čiastky a pozitívne vplýva na zvyšovanie výnosov,“ konštatoval Vladimír Masár, prezident spoločnosti Deloitte, ktorá rebríček zostavila.

Výrazný vplyv na výnosy klubu má aj účasť a pozitívne výsledky v pohárových súťažiach UEFA. V sledovanej sezóne si žiaden z tímov nepripísal výraznejší úspech a všetci zástupcovia skončili už v kvalifikačnej časti, čím stratili možnosť zvýšiť svoje výnosy o odmeny za štart v skupinovej fáze európskych pohárových súťaží.

Pre zostavenie rebríčka boli použité údaje o celkových výnosoch z hospodárskej činnosti získané zo zverejnených účtovných závierok futbalových klubov za rok končiaci sa 31. decembra 2017. Nefinančné ukazovatele boli použité zo sezóny 2017/2018.

„Sme radi, že financovanie športu, a predovšetkým futbalu, sa stáva spoločenskou témou, keďže celý slovenský šport je dlhodobo finančne poddimenzovaný. Celkové výnosy klubov si nemožno zamieňať s ich hospodárskymi výsledkami. Ak totiž od výnosov klubov odpočítame ich náklady, získame hospodársky výsledok klubu za daný rok a zistíme, či klub skončil v zisku alebo v strate. Údaje ukazujú, že veľká väčšina klubov Fortuna ligy sa správa z pohľadu vyrovnanosti rozpočtov zodpovedne a nejde do výrazne záporných čísel, teda reálne míňa iba toľko, koľko je schopná vygenerovať. Zvyšovanie zadlženosti klubov sa už stáva vážnym problémom aj v silných európskych ligách, preto je toto pozitívna správa o zodpovednosti manažmentov jednotlivých klubov v rámci našej ligy,“ povedal výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

  

Ďalší rok prinesie nárast

„Ak sa na rebríček Futbalovej finančnej ligy pozrieme z dlhodobého hľadiska, jeho zloženie zostáva viac menej nemenné, keďže na prvých piatich priečkach sa posledné roky strieda päť najsilnejších klubov. Toto sa podľa nášho predpokladu nezmení ani v budúcom ročníku FFL, ale rast výnosov je pravdepodobný z viacerých dôvodov,“ predpovedá Peter Hennel, manažér spoločnosti Deloitte.

Podľa očakávaní odborníkov zo športovej skupiny spoločnosti Deloitte by teda ďalší ročník Futbalovej Finančnej ligy mohol priniesť navyšovanie výnosov niektorých klubov. Otázne je, v akej miere, pretože do hry vstupuje niekoľko pozitívnych, ale aj negatívnych faktorov. Na jednej strane sa uskutočnilo niekoľko zaujímavých predajov hráčov, nové štadióny by mohli priniesť zvýšený divácky záujem a ďalším faktorom je účasť Spartaka Trnava v skupinovej fáze Európskej ligy. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa všetky tieto ukazovatele podpíšu na rebríček výnosov pre rok 2018.

    

Futbalová finančná liga 2017/18 spoločnosti Deloitte:

poradieklubvýnosy v sezóne 2017/18 v mil. eur
1.Slovan Bratislava9,12
2.MŠK Žilina8,87
3.AS Trenčín5,12
4.DAC Dunajská Streda4,28
5.Spartak Trnava4,03
6.FK Železiarne Podbrezová2,46
7.FK Senica2,32
8.MFK Ružomberok1,58
9.FC Nitra1,45
10.Zemplín Michalovce1,20
11.Tatran Prešov0,82
12.ViOn Zlaté Moravce0,78

    

Priemerná návštevnosť na zápasoch Fortuna ligy v sezóne 2017/18:

1.DAC Dunajská Streda6918 divákov
2.Spartak Trnava6734
3.MŠK Žilina3052

  

Súvisiace články