Aby futbal nebol iba dierou, do ktorej sa hádžu peniaze

Aby futbal nebol iba dierou, do ktorej sa hádžu peniaze

S novým športovým riaditeľom Podbrezovej Miroslavom Poliačekom o klubových víziách, náplni jeho práce i Fortuna lige.

Zimná prestávka vo Fortuna lige poskytuje svojou dĺžkou priestor na zmeny. Spomedzi fortunaligistov sa počas aktuálneho obdobia deje najväčšia reforma v Podbrezovej. Týka sa nielen hráčskeho kádra, ale aj manažmentu a klubovej filozofie FK Železiarne. Zmeny v športovej oblasti Horehroncov má na starosti nový športový riaditeľ a bývalý šikovný stredopoliar Miroslav Poliaček (35), ktorý má za sebou poldruharočnú skúsenosť na tejto pozícii v druholigovom klube FK Pohronie. V našom rozhovore objasnil novú stratégiu Podbrezovčanov.

   

Ako ste sa stali športovým riaditeľom Podbrezovej?
Dostal som v priebehu jesene ponuku. Stretol som sa s majiteľmi klubu, ktorí mi naznačili, akým spôsobom by chceli robiť futbal. Pozdávala sa mi ich vízia. Bol som súčasťou Pohronia, a tak sme sa dohodli na mojom presune. Ruky sme si podali ešte počas jesene, no mal som rozrobenú robotu v Pohroní. Navyše, v Podbrezovej mali vyskladaný káder a trénerov. Mojou úlohou bolo z diaľky sledovať vývoj, aby sme v zime už vedeli urobiť kroky, do ktorých sme sa teraz pustili.

Začali ste s omladzovaním kádra, skúste teda poodhaliť novú filozofiu.
Podbrezová je malé mesto, ktoré však už pomerne dlho patrí na fortunaligovú mapu. Majitelia chcú chystať mladých hráčov pre veľký futbal. Ich ambíciou je nájsť talenty v menších kluboch, dať im šancu a posunúť ich ešte ďalej. Nežiadajú finančnú sebestačnosť, ale ich predstavou je, aby si klub vedel na seba zarobiť viac ako teraz a aby teda získal predajom futbalistov značnú časť prostriedkov do rozpočtu. Všade naokolo to tak funguje a aj na Slovensku sú niektoré kluby, ktorým sa to darí. Nechceme, aby bol futbal dierou, do ktorej sa len hádžu peniaze. Vychováte hráča, on sa posunie, vy zarobíte na jeho predaji a na základe získaných prostriedkov viete vychovať ďalších zaujímavých futbalistov. Tento kolobeh je vo futbalovom svete normálny.

Reformu klubu ste odštartovali rázne. Rozlúčili ste sa s dlhoročnými oporami ako Kuciak či Turňa, pritiahli ste viacero talentovaných mladíkov. Nemáte obavy, že by taká veľká zmena mohla vyústiť až do problémov so záchranou?
Sme si vedomí toho, že sa posilňujú aj iní a chalani nemajú toľko skúseností. Tým však nechcem povedať, že ak by sme vypadli, nič sa nedeje. My si myslíme, že sme doniesli mladíkov, ktorí majú aj niečo odohrané. Veríme v ich kvalitu, pritiahli sme dokonca aj reprezentantov. Ja osobne sa vypadnutia nebojím, ale pripúšťam, stať sa môže hocičo. Nezabúdajme, že sme pritiahli aj skúsených hráčov a veľa kvalitných chalanov tu zostalo z pôvodného mužstva. Stačí menovať futbalistov ako Breznaník, Mikuš, Obročník, Leško, Viazanko... To je zdravé slovenské jadro, o ktorom sme presvedčení, že dokáže vytvoriť kabínu. Keď k tomu pridáme talentovaných mladíkov, mohol by z toho byť zaujímavý mix.

Získali ste bývalých hráčov Trnavy – brankára Vantrubu a obrancu Oravca. Obe tieto mená majú určitý cveng. Očakávate práve od nich, že zaujmú pozíciu ťahúňov?
Určite. Vantrubu sme brali na to, aby pravidelne chytával. Vedeli sme, že je možnosť získať ho a sme radi, že sa nám to podarilo. Je to mladý gólman, ale nezabúdajme, že už má na konte titul s Trnavou a skúsenosť z pôsobenia v Slavii Praha. Práve preto odišiel Kuciak, čo bola citlivá téma. Nebol brankárom, ktorý by mal plniť funkciu náhradníka. V Oravcovi sme takisto získali talentovaného hráča, no zároveň už aj skúseného futbalistu. Počas jesene zažil európske poháre a určite sa budeme na neho spoliehať.

Aké sú teda vaše krátkodobé a dlhodobé ambície?
Nechceme robiť futbal len na úrovni prvého mužstva. Chceme, aby prišli aj do mládeže kvalitní slovenskí hráči, ktorí by časom mohli dostať príležitosť aj v áčku. Výsledkom by malo byť vytvorenie mužstva, ktoré bude zložené zo skúsených lídrov kabíny a talentovaných chlapcov. Ak toto dokážeme, s výsledkami by sme nemali mať problémy. Nechceme hovoriť, že ideme hrať o titul, prípadne o európske poháre. Radi by sme sa vyhli záchranárskych prácam. Veríme, že náš projekt bude fungovať a posunie nás to vyššie.

     

UVEDOMUJE SI, ŽE NIEKEDY NEGATÍVNE OVPLYVŇUJE ŽIVOTY

Väčšina futbalistov chce po skončení kariéry trénovať. Vy osobne ste vždy túžili po funkcionárskej práci?
Ešte pred dvoma rokmi som hral futbal. Mal som však problémy s kolenami a bolo to ku koncu viac-menej trápenie. Rozhodol som sa ukončiť kariéru a už v priebehu jedného mesiaca som dostal ponuku z Pohronia. Práca ma chytila, bol som šťastný, že som dostal takúto príležitosť. Nikdy som nerozmýšľal nad trénerskou dráhou, skôr ma lákala takáto pozícia. Teší ma, že skúsenosti z Pohronia môžem teraz zužitkovať v Podbrezovej.

Vážnej funkcie ste sa ujali veľmi skoro, boli ste pred takouto výzvou nervózny?
Určite. Mal som však výhodu, že som ešte poznal veľa chalanov, ktorí hrali aj so mnou. Mal som presnú predstavu, aké charaktery potrebujeme do tímu. V priebehu roka sme vymenili približne dvadsať hráčov a posunuli sme sa vpred. To mi asi aj dopomohlo k angažmánu v Podbrezovej, kde by som rád dokázal niečo podobné. Fortuna liga je však náročnejšia, konkurencia je väčšia. Teším sa na túto výzvu. Šancu si vážim a pokúsim sa nesklamať.

Angažmán v Pohroní vám dodal dôležité skúsenosti?
Áno. Ako hráč som mal svoj názor na to, ako by mal klub fungovať. Zažil som mnoho funkcionárov aj trénerov. Na základe svojich skúseností som si vybudoval predstavu, ktorú som si otestoval naostro. Dodalo mi to odvahu do zmien a v niektorých svojich názoroch som sa utvrdil. Vždy som bol zástancom toho, že slovenské kluby nemôžu byť úspešné, pokiaľ nie je v kabíne vytvorená skvelá partia. Nie sme Nemci, prípadne Angličania. Tí fungujú spôsobom, že prídu na tréning, odvedú maximum a idú domov. U nás je mentalita iná. Chalani sa musia tešiť na tréningy a zápasy. To sa nám v Pohroní podarilo.

Kto zo športových riaditeľov počas vašej hráčskej kariéry je pre vás vzorom?
Nemám vyslovený vzor. Skôr som sledoval trénerov a hráčskych lídrov v kabínach. Ťažko by som ukázal na športového riaditeľa, ktorý ma významne ovplyvnil.

V čom vás práca športového riaditeľa prekvapila?
Stále sa učím, že životy ľudí ovplyvňujem aj negatívne. Musel som sa rozlúčiť s niektorými chalanmi aj s trénermi. Na tom pracujem dodnes a myslím si, že sa to nikdy stopercentne nenaučím. Človeku príde často ľúto. Ľudia, ktorí odchádzajú, majú futbal veľmi radi a veľa mu v živote obetovali. Bez takýchto rozhodnutí to však bohužiaľ nejde. Tieto veci sú mi stále rovnako nepríjemné.

Máte v tejto pozícii svoje sny a túžby?
Nemám konkrétne ambície. Chcel by som v malej Podbrezovej pomôcť k vytvoreniu klubu, ktorý si bude sám vychovávať hráčov. Radi by sme mali mužstvo, ktoré bude nepríjemným súperom pre všetkých veľkých, kde hráči silných klubov nebudú radi hrávať. Takisto by som chcel prispieť k tomu, aby hráči raz hovorili: „Bol som v Podbrezovej a vďaka tomuto klubu som sa stal lepším hráčom a človekom. Navyše, v klube mi otvorili dvere do veľkého futbalu.“

   

V TYKANÍ PROBLÉM NEVIDÍ

V klube máte futbalistov, s ktorými ste hrávali, prípadne proti ktorým ste hrávali. Aké je byť dnes ich nadriadeným?
Niekedy sa človek nad tým na chvíľu pozastaví, ale beriem to normálne. Zatiaľ som nemal problém so žiadnym hráčom. Ako futbalista som nemával konflikty, tým pádom nie je dôvod na to, aby som ich mal ako funkcionár.

V kádri máte aj starších hráčov ako vy, napríklad Miroslava Viazanka. Akým spôsobom prebieha komunikácia?
Tykám si so všetkými, vykajú mi asi len tí najmladší chalani v kabíne. Možno príde vhodná chvíľa na to, aby som im povedal, aby mi tykali aj oni. S Mirom si samozrejme tykáme. Mali sme už aj osobný rozhovor. Bol by som rád, aby aj s ďalšími skúsenejšími hráčmi ako Breznaník, Leško či Štefánik tvoril spojenie medzi vedením klubu a kabínou. Povedal som im, že moje dvere sú vždy otvorené. Ak vznikne problém, neexistuje dôvod, prečo by som ich nevypočul. Myslím si, že aj pre nich bude komunikácia s mladším športovým riaditeľom jednoduchšia.

  

POSUN VIDÍ PREDOVŠETKÝM V ŠTADIÓNOCH

Miroslav Poliaček bol súčasťou najvyššej slovenskej súťaže naposledy ešte na jar 2013, keď hrával za Tatran Prešov. Zeleno-bieli vtedy po boji so Spartakom Trnava zostúpili do druhej ligy. Teraz sa bojnický rodák medzi elitu vracia v novej pozícii a má radosť z toho, že Fortuna liga urobila progres: „Tešia ma štadióny. Infraštruktúra sa veľmi zlepšila. Trnava, Dunajská Streda a Žilina majú krásne stánky, teraz sa pridáva Slovan Bratislava. Je len otázkou času, kedy sa do ligy vrátia Košice. Naša súťaž vie vychovávať hráčov. Pozrite sa, akých futbalistov máme v zahraničí a väčšina z nich prešla Fortuna ligou. Úroveň stále rastie, čo ide ruka v ruke aj so spomínaným zlepšovaním infraštruktúry. Verím, že sa progres nezastaví. Mladí hráči dostávajú priestor a pre nich je to ideálna súťaž.“

Fortuna liga teda napreduje, no stále nie je ideálna. Miesto na zlepšovanie vidí aj športový riaditeľ Podbrezovej, ale zároveň ho mrzí, že ľudia vnímajú progres len pomaly. „Stále sú kluby, ktoré by mali popracovať na infraštruktúre, aby sa fanúšikovia cítili dobre. Problém v návštevnosti vidím najmä v konkurencii silných európskych súťaží. Diváci vidia v televíznych obrazovkách dennodenne zápasy najsilnejších líg sveta a cez víkend to očakávajú aj na našich štadiónoch. Prostriedky na futbal u nás a v zahraničí sú pritom odlišné. Mrzí ma, že sa trochu vytratil klubizmus. Každý je náročný, vyberá si a cez víkend sa radšej mnohí pozrú na FC Liverpool, prípadne Manchester United a nejdú sa pozrieť na svoj klub. Je to škoda. Kedysi sa ľudia tešili na víkendové zápasy mužstva zo svojho mesta,“ myslí si Miroslav Poliaček.

   

MIROSLAV POLIAČEK – FAKTY

  • Narodil sa 13. júla 1983 v Bojniciach, s partnerkou Simonou má dcéru Lauru (9) a syna Samuela (3).
  • Je športovým riaditeľom Podbrezovej, počas aktívnej kariéry hrával na pozícii stredopoliara.
  • S futbalom začínal počas detských rokov v dedinskom tíme Baník Sebedražie, neskôr sa presunul do neďalekej Prievidze, kde vhupol do veľkého futbalu.
  • Počas svojej kariéry pôsobil len v stredoeurópskom regióne, postupne hral za Prievidzu, Hradec Králové, Slovan Bratislava, Tatran Prešov, FK Senica, 1. FC Slovácko, MFK Ružomberok, Limanovia Limanowa, FK Pohronie a FK Poprad.
  • Profesionálnu kariéru ukončil pre pretrvávajúce problémami s kolenami, na sklonku aktívnej činnosti hral za provinčný tím FK Široké.
  • Krátko po skončení kariéry sa ujal pozície športového riaditeľa v druholigovom Pohroní, od začiatku roka 2019 zastáva túto pozíciu vo fortunaligovej Podbrezovej.
  • Jeho obľúbeným hráčom bol Zinedine Zidane, klubom FC Barcelona.