Ivan Kozák: Sezóna je už teraz zaujímavá

Ivan Kozák: Sezóna je už teraz zaujímavá

Rozhovor s prezidentom Únie ligových klubov Ivanom Kozákom po polovici základnej časti Fortuna ligy 2018/19.

Máme za sebou prvú polovicu základnej časti fortunaligovej sezóny. Ako ju hodnotíte?
Po minulej veľmi zaujímavej sezóne sa ukazuje, že táto za ňou v ničom nebude zaostávať. Veľmi sa teším, že nový model súťaže prináša to, čo sme si pri jeho zavedení sľubovali. Opäť sa rozpútal dramatický boj o prvú šestku, tabuľka je veľmi vyrovnaná na špici, v strede i na spodku. Je veľmi pozitívne, že kluby sa snažia hrať na víťazstvo, padá veľa gólov, čo robí našu ligu atraktívnejšou.

výbornej štatistike gólov ste už fanúšikov informovali, môžete prezradiť ďalšie zaujímavé čísla?
Potvrdzuje sa, že naša liga je nielen ofenzívne ladená, ale aj mladá, dravá a ambiciózna. Aj preto, že práve takí sú hráči, ktorí v nej pôsobia. Z 264 futbalistov, ktorí zasiahli do doterajšieho diania, bolo až 101 narodených v roku 1996 a mladších, teda vo veku, keď ešte môžu nastúpiť za reprezentáciu do 21 rokov. Je to viac ako 38 %, a to ešte máme vo Fortuna lige ďalšiu početnú skupinu ročníkov 1994 a 1995. Viacerí už v tomto veku patria k ťahúňom svojich mužstiev a o pár rokov ich určite uvidíme v tých najlepších európskych súťažiach tak, ako sa to naposledy podarilo napríklad čerstvým seniorským reprezentantom Samuelovi Mrázovi a Dávidovi Hanckovi. Mladí chlapci však podávajú kvalitné výkony už dnes a oplatí sa vidieť ich už teraz na našich trávnikoch.

Prekvapilo vás niečo v doterajších jedenástich kolách Fortuna ligy?
Videli sme aj prekvapujúce výsledky, ale tabuľka viac-menej potvrdzuje to, čo jednotlivé tímy deklarovali pred sezónou. Slovan má vždy len najvyššie ambície a zatiaľ ich napĺňa. Určite aj pre celú Fortuna ligu bude veľmi pozitívne, že klub sa už čoskoro vráti na Tehelné pole. Druhé miesto Dunajskej Stredy tiež nie je žiadnym prekvapením. DAC má veľkú výhodu vo fantastickom domácom prostredí a atmosfére, ktorá ženie hráčov dopredu. Aj mužstvo je vyskladané tak, aby predvádzalo ofenzívny futbal a nie náhodou nastrieľalo v prvej polovici základnej časti najviac gólov. Dlhodobú príslušnosť k čoraz širšej slovenskej špičke potvrdzujú aj po zmene na trénerskom poste Žilina s Ružomberkom a napriek negatívnej výsledkovej sérii pred reprezentačnou prestávkou aj Trenčín. To, že karty v prvej polovici tabuľky mieša Podbrezová, nie je žiadnou novinkou, veď železiari to dokázali už pred dvoma rokmi. Samozrejme, asi každý čakal, že viac bodov bude mať na konte Trnava. Obhajca titulu to však pri boji na dvoch frontoch nemá jednoduché. Všetci sa tešíme z úspechu Spartaka v Európskej lige a držíme mu palce, aby k doterajším dobrým výsledkom ešte nejaké pridal. Treba dodať, že tento rok solídne obstáli aj ďalší naši pohároví zástupcovia. Trenčín sa postaral o senzáciu, keď vyradil slávny Feyenoord a k postupu do skupinovej fázy mu chýbal už len posledný krok. Veríme, že táto úspešná európska sezóna je potvrdením rastúcej kvality našej ligy a v ďalších rokoch sa našim klubom podarí nadviazať na ňu.

Čo hovoríte na výkony nováčika zo Serede?
Sereď dokazuje, že II. ligu nevyhrala náhodou. Potrápila nejedného súpera vo Fortuna lige, nazbierala už dosť bodov a svojimi výkonmi si veľmi rýchlo získala rešpekt. Má ťažšiu situáciu, keďže domáce zápasy nehrá na svojom štadióne. V klube dobre vedia, že okrem športovej stránky musia ďalej veľmi intenzívne pracovať aj v oblasti infraštruktúry či marketingu, ak sa chcú dlhodobo etablovať medzi elitou.

Čo očakávate od siedmich kôl, ktoré ešte zostáva odohrať v tomto kalendárnom roku?
Model súťaže nedovoľuje mužstvám poľaviť ani na chvíľu. Na jar sa pred rozdelením tabuľky na dve skupiny budú hrať už len štyri kolá, takže práve zvyšné zápasy v tomto roku budú kľúčové pre to, aby si tímy vytvorili čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Máme sa teda na čo tešiť aj počas jesene.

Pomaly sa končí jesenná časť projektu Futbal v meste. Čo priniesol?
Priniesol futbal priamo do ulíc, k fanúšikom. Futbal v meste je v prvom rade o zábave pre deti i dospelých. Účastníci však zároveň majú možnosť vyhrať mimoriadne atraktívne ceny. Aj touto cestou chcem pozvať každého, kto rád hrá futbal, aby si zostavil svoj tím a prišiel si zahrať. Určite neoľutuje. To isté platí o Dni otvorených dverí, ktorý v týchto týždňoch organizovali či ešte zorganizujú naše kluby pre fanúšikov v rámci projektu Futbalmania. Tieto aktivity v miestnych komunitách sú pre nás veľmi dôležité, aj ony sú pevnou súčasťou našej ligy.