Šporar: Pozornosť chcem pútať výkonmi na ihrisku

Šporar: Pozornosť chcem pútať výkonmi na ihrisku

Andraž Šporar o ambíciách Slovana Bratislava, cieľoch v belasom drese, ale aj o svojej minulosti.

Prišiel s nálepkou obrovského talentu i drahej akvizície. Reč je o útočníkovi Andražovi Šporarovi (24), ktorý potvrdzuje v drese Slovana Bratislava vysoké renomé. So šiestimi gólmi aktuálne kraľuje poradiu fortunaligových kanonierov, no jeho túžby primárne smerujú k tímovým úspechom. „Cieľ pre túto sezónu je jasný – vyhrať titul,“ povedal v našom rozhovore talentovaný kanonier po návrate z národného tímu. Jeho reprezentácii štart do Ligy národov nevyšiel, keďže Slovinci najskôr podľahli Bulharsku 1:2 a tým istým výsledkom prehrali aj na Cypre.

   

Ako hodnotíte posledné reprezentačné zápasy?
Nedopadli dobre, keďže sme oba zápasy prehrali. V prvom zápase sme boli lepší, hrali sme dobre, no urobili sme chybu, súper strelil druhý gól a už bolo ťažké zvrátiť vývoj stretnutia. V druhom dueli to bolo z našej strany veľmi, veľmi zlé. Cyprus bol lepší, zaslúžil si tri body. Štart do Ligy národov bol teda skutočne nevydarený.

V prvom zápase ste hrali v základnej zostave, druhý ste začali na lavičke. Je pre vás náročné vybudovať si v reprezentáciu takú pozíciu ako v Slovane Bratislava?
Samozrejme, máme viacero dobrých útočníkov. Matavž hrá v Holandsku, Berič vo Francúzsku a je tam aj Zahovič z Mariboru. Som rád, že som hral v obidvoch zápasoch. Mojou úlohou je pokračovať v dobrých výkonoch v Slovane, vrátiť sa v dobrej forme na októbrový reprezentačný zraz a prispieť v Lige národov k lepším výsledkom.

Ako v Slovinsku vnímajú vaše aktuálne výkony v Slovane?
Vedia, že sa mi darí strelecky. Médiá u nás informujú tak, ako je to bežné aj tu. V poslednom období sa teda píše najmä o tom, že strieľam góly.

Vzrástol kredit slovenského futbalu u vás po tom, ako Spartak Trnava vyradil Olimpiju Ľubľana v Európskej lige?
Myslím si, že áno, keďže slovenským tímom sa darilo v kvalifikácii európskych súťaží. Fortuna liga zažila úspešnejšiu jeseň v porovnaní s predchádzajúcimi. Náš konkurent z Trnavy sa prepracoval do skupinovej fázy. Slovenská liga je kvalitná, čo sa ukázalo aj v Európe.

Aká je podľa vás naša liga v porovnaní so slovinskou?
Na Slovensku je vyššie tempo a je tu aj širšia špička. V Slovinsku sú tri kvalitné tímy, tu ich je päť – šesť. Zápasy s Trenčínom, Dunajskou Stredou, Žilinou či Trnavou sú veľmi náročné. Nechcem však zatracovať ani slovinskú ligu, tiež sú v nej kvalitné zápasy. Rozdiely nie sú obrovské, no slovenská súťaž je podľa mňa o kúsok vpredu. Ľudia by si to mali vážiť. Často čítam, že tunajšia liga nie je dobrá, to určite nie je pravda.

Slovan bol šampiónom naposledy v roku 2014. Prečo je podľa vás pre najslávnejší a najbohatší klub také náročné získať titul?
Nie je to úplne otázka pre mňa. Som tu ani nie rok. Nemôžem hovoriť, prečo to nevyšlo v minulých sezónach. Nie je ľahké vyhrať ligu na Slovensku, spomínal som širšiu špičku a to znamená, že o titul môže bojovať viacero tímov. Viem, že Slovanu sa dlhšie nedarilo uspieť. Som si istý, že tento raz to vyjde, hoci to nebude jednoduché. Máme najlepšie mužstvo a chceme to potvrdiť na ihrisku. Teraz je ten správny čas a my urobíme všetko pre úspech. Chceme sa v kvalifikácii pobiť o Ligu majstrov na novom štadióne.

    

RECEPT NA GÓLY? PODPORA OKOLIA

V Slovane ste sa ťažšie rozbiehali, čím to primárne bolo?
V novom klube jednoducho potrebujete čas. Občas sa stane, že sa útočník presadí ihneď po príchode, ale zvyčajne sa musíte adaptovať na herný štýl. Na to potrebujete možno polrok, aby ste získali určité návyky na ihrisku. Keď ich nadobudnete, góly prichádzajú ľahšie. Som rád, že prezident klubu, športový riaditeľ a aj tréner mi verili a nepochybovali o mojich kvalitách. To mi pomohlo a dnes sa snažím dôveru splácať gólmi.

Dnes dávate gól za gólom, cítite sa v ideálnej forme?
Áno, ale zároveň viem, že sa môžem vždy zlepšovať. Pre útočníka je veľmi dôležité cítiť podporu. Potom získa aj sebavedomie. S gólmi to prichádza automaticky. Keď máte problém v hlave, ťažko sa môžete presadzovať. V Slovane som šťastný, a preto sa mi darí aj strelecky.

Budete najlepším strelcom?
Na to je ťažké odpovedať. Videl som tabuľku strelcov a teší ma, že aktuálne som prvý. Bolo by krásne zostať na čele. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Na Slovensku je veľa hráčov, ktorých cieľom je strieľať góly. Samozrejme, rád by som bol najlepším kanonierom. Je však podstatne ľahšie to povedať, ako to dosiahnuť.

Mnohí čakajú, že práve vy by ste mohli vystrieľať Slovanu vytúžený titul. Cítite tlak okolia?
Cítime ho všetci. Vieme, že nehráme za klub, ktorého cieľom je skončiť na siedmej, deviatej alebo desiatej priečke. Som rád, že som súčasťou tímu, kde je tlak prítomný. Chceme vyhrať ligu a to prináša so sebou nároky. Určite to pre nás nie je žiadny problém.

Takže tlak prijímate s úsmevom?
Samozrejme. Každý, kto prichádza do tohto mužstva, musí s tlakom počítať. Posledné sezóny neboli dobré, a tak je tlak samozrejme o čosi vyšší. Koho by však bavilo hrať bez toho, že sa od neho očakáva veľa? Chceme vyhrať všetky zápasy, takéto ambície mám rád. Budeme bojovať.

   

VERÍ V ÚSPECH A VYSOKÉ NÁVŠTEVY NA NOVOM ŠTADIÓNE

Zatiaľ vám patrí prvá priečka, môžete byť spokojní s priebehom súťaže?
Sme veľmi spokojní. Škoda, že sme neudržali vedenie v zápase s Trenčínom. Naopak, veľmi si vážime víťazstvo v Žiline. Bolo to dôležité víťazstvo. Chceme si udržať prvé miesto, preto musíme takéto duely zvládať. Verím, že sa nám bude dariť takýmto spôsobom na ihriskách našich súperov ako sú aj Trnava či Dunajská Streda.

V Európskej lige ste zlyhali na ihrisku Rapidu Viedeň. Ako sa spätne pozeráte na konfrontáciu s týmto súperom? Prečo vám to nevyšlo?
Dosiahli sme solídny výsledok v prvom zápase, ktorý sme chceli potvrdiť v odvete. Škoda, že sme veľmi rýchlo inkasovali. Potom to už bolo pre nás ťažšie. Prvý polčas vo Viedni sme nezvládli, ale po zmene strán sme súpera pritlačili. Mali sme dve stopercentné šance, ktoré v Európskej lige jednoducho musíte premeniť. My sme to nedokázali a naopak, dostali sme druhý gól. Mali sme smolu, ale treba oceniť aj kvality súpera.

Čoskoro budete mať k dispozícii nový štadión na Tehelnom poli. Tešíte sa, že opustíte staručké Pasienky, ktorých história je previazaná s Interom Bratislava?
Úprimne, neviem sa dočkať. Nie som sám, všetci v klube sa už pozeráme do budúcnosti. Nech už je tu ten čas, keď prvýkrát zažijeme zápas v novom prostredí. Treba priznať, že nás súčasný štadión je naozaj zlý. Je starý, Slovan si zaslúži nový stánok. Verím, že práve prostredie je hlavným dôvodom, prečo nemáme veľké návštevy. Sme prví, hráme solídny futbal. Nemôžete každý zápas vyhrať 5:0, stále sa zlepšujeme. Všetci sa snažíme potešiť našich fanúšikov, a to v každom zápase. Som presvedčený, že otvorenie nového štadióna nám v tomto smere pomôže a bude to celkovo dôležitým míľnikom v histórii Slovana.

Klub na novom štadióne oslávi storočnicu svojej existencie. Ako vnímate, že ste v Slovane práve počas tejto éry?
Veľmi ma to teší. Je úžasné byť pri niečom, čo sa udeje raz za sto rokov. Skutočnosť, že výročie bude navždy spojené s novým štadiónom, je naozaj skvelá.

Máte rád Bratislavu?
Áno, veľmi sa mi páči. Najviac asi centrum, ktoré je veľmi pekné. Najmä v lete to tam žije, prichádza aj veľa turistov. Mám rád aj miesto, kde bývam. Je tam veľa domov a pokoj. Mám psa a na ulici rozhodne nie som jediný. Je to príjemné a užívam si to. V globále, Bratislava je veľmi pekná. Má svoje historické jadro aj množstvo moderných a pekných budov. Veľmi pekné je okolie Dunaja.

   

SLEDOVAL HO LIVERPOOL, PRIBRZDILO HO ZRANENIE

Olimpiju Ľubľana ste opúšťali ako kapitán vo veku 21 rokov, na konte ste už mali 46 gólov. Nemáte pocit, že ste dnes mali byť už ďalej ako v Slovane?
Ťažko na túto otázku odpovedať. Všetko, čo sa v živote stane, má svoj dôvod. Išiel som do Bazileja, čo bol naozaj veľký krok v mojej kariére. Mal som smolu. Po troch týždňoch som utrpel veľmi vážne zranenie, ktoré ma vyradilo z ihriska na sedem mesiacov. V klube ako Bazilej je ťažké dostať sa potom do zostavy. Pribudla konkurencia, moja situácia bola naozaj náročná. Neutápam sa v minulosti. Dnes som v Slovane, som tu šťastný, strieľam góly, chcem sa stať slovenským majstrom, tešiť sa na novom štadióne a zabojovať v kvalifikácii o skupinovú fázu Ligy majstrov. Verte mi, že po športovej stránke nie je až taký rozdiel medzi švajčiarskou súťažou, druhou bundesligou v Nemecku či poprednými mužstvami na Slovensku. Dnes si užívam futbal, v minulosti to tak vždy nebolo.

Z Bazileja ste odišli hosťovať do nemeckej Arminie Bielefeld. Prečo vám to tam nevyšlo?
Nerád sa vraciam k tejto téme. Hovoril som o tom mnohokrát a každý si môže pozrieť staršie články. Bolo to skutočne veľmi zlé obdobie mojej kariéry. Dnes sa snažím uchovať si v hlave najmä príjemnejšie spomienky, ktoré sa viažu k angažmánu v Nemecku. Skóroval som proti silnému Norimbergu, presadil som sa aj hneď vo svojom prvom zápase za Bielefeld, na štadióne bolo dvadsaťpäťtisíc fanúšikov. Rád spomínam na šialených divákov v bundeslige. Takmer na každom zápase je vypredané, ľudia sú naozaj hluční. Dúfam, že niečo podobné zažijem aj v Slovane.

Vraj vás ešte pred odchodom do Bazileja sledoval FC Liverpool. Je pravda, že to tak bolo a že tomuto klubu odmalička držíte palce?
Obe tvrdenia sú pravdivé. Boli sa na mňa pozrieť, ešte keď som hral za reprezentáciu do 21 rokov. Uvedomoval som si, že potrebujem určitý medzistupeň. Je veľmi ťažké odísť zo Slovinska priamo do Liverpoolu. The Reds fandím asi od šiestich rokov. Máme to v rodine, môj otec im takisto drží palce.

Keby vás v Bazileji netrápili zdravotné problémy, boli by ste dnes členom kádra Jürgena Kloppa?
Ťažko povedať (úsmev, pozn. red.). Každopádne, mnoho mojich bývalých spoluhráčov z Bazileja odišlo do veľmi silných klubov ako Borussia Dortmund, Southampton a podobne. Z Bazileja môžete prestúpiť naozaj hocikam. Ja som to šťastie nemal, no v Slovane som spokojný a budem na sebe ďalej pracovať.

Na Slovensku vás poznáme ako kanoniera a večne usmiateho sympaťáka. V zahraničných médiách sme si však o vás prečítali aj to, že strhávate na seba pozornosť a ste egocentrik. Je pravdou, že okrem zranení vás pribrzdili na vašej ceste aj povahové črty?
Nemyslím si to. Nikdy som nemal problém so spoluhráčmi. Keby som bol egocentrický a potrpel by som si na status hviezdy, nevyhol by som sa problémom v kabíne. Tie som nikdy nemal. Možno som urobil pár hlúpostí mimo ihriska, o čom médiá písali, ale určite som sa nedostal do konfliktov v tíme na základe mojej povahy. Ak by ste sa ma spýtali, či chcem byť stredobodom pozornosti na trávniku, pripúšťam že by som odpovedal kladne. Chcem totiž strieľať góly a týmto spôsobom pomôcť mužstvu. Určite si však nemyslím, že by som bol egoistom.

Po čom túžite vo vašej futbalovej kariére?
Chcem byť najmä zdravý a pomôcť svojimi výkonmi Slovanu k úspechom. Chceli sme slovenské double, čo sa nám už bohužiaľ vzhľadom na známe skutočnosti nepodarí. Musíme to rešpektovať a sústrediť sa na ligu, ktorá je dôležitejšia ako pohár. Dúfam, že pritiahneme fanúšikov. Aký však mám najväčší futbalový sen? Na to je ťažké odpovedať. V prvom rade si chcem futbal užívať, byť zdravý a mať radosť zo svojich výkonov a z výkonov celého tímu. Uvedomujem si to o to viac, že som v kariére zažil aj ťažšie obdobia a depresívnejšie situácie.

Na záver máme ešte jednu otázku. Máte radi Slovan, Bratislavu a Slovensko. Kedy sa od vás dočkáme prvého rozhovoru v slovenčine?
Súhlasím, že je dôležité učiť sa jazyk krajiny, v ktorej hráte. Priznávam, že v súčasnosti to ide o čosi ťažšie, pretože v našej šatni je prvým jazykom angličtina, keďže máme hráčov z mnohých krajín. Navyše, v mužstve máme viacerých futbalistov z Balkánu a ja viem plynule po srbsky, chorvátsky či bosniansky. So slovenčinou sa teda stretávam o čosi menej. V budúcnosti to môžeme skúsiť. Zopár slov a viet už poznám.

  

ANDRAŽ ŠPORAR – FAKTY

  • Narodil sa 27. februára 1994 v slovinskej Ľubľane.
  • Je odchovancom Olimpije Ľubľana, no do profesionálneho futbalu vhupol v klube NK Interblock.
  • V roku 2012 prestúpil do Olimpije. Odohral za ňu 95 ligových zápasov, v ktorých strelil 46 gólov, stal sa kapitánom tímu.
  • Ako jeden z najväčších talentov slovinského futbalu prestúpil do najúspešnejšieho švajčiarskeho klubu posledných rokov FC Bazilej, kde ho však pribrzdilo zranenie a nevydarilo sa mu ani hosťovanie v druholigovom nemeckom klube Arminia Bielefeld.
  • V zime prestúpil do Slovana, v jarnej časti minulej fortunaligovej sezóny strelil tri góly a na ďalšie tri prihral. Prispel k víťazstvu v Slovnaft Cupe, vo finále proti Ružomberku v Trnave skóroval pri víťazstve 3:1.
  • V aktuálnom ročníku má na konte po siedmich kolách šesť presných zásahov a jednu asistenciu, drží si priemer jeden gól na jeden zápas. Presadil sa aj v kvalifikácii Európskej ligy proti moldavskému Milsami Orhei a maltskému Balzan FC.
  • Je fanúšikom FC Liverpool.