Divoký záver s gólovým hrdinom Rodákom

Divoký záver s gólovým hrdinom Rodákom

Slovenská dvadsaťjednotka vyhrala na Islande 3:2 a drží si šancu postúpiť na záverečný turnaj majstrovstiev Európy.

Slovenská reprezentácia do 21 rokov zvíťazila v utorňajšom stretnutí 2. skupiny kvalifikácie ME 2019 na pôde islandských rovesníkov 3:2. Brankár Marek Rodák dosiahol rozhodujúci gól v nadstavenom čase hlavičkou po rohovom kope.

Slováci sa pri úvodných akciách nedostali do zakončenia, no podarilo sa to domácim. V 9. minúte musel brankár Rodák zasiahnuť po hlavičke Karlssona. Prvú vyloženú príležitosť mali Slováci z jedenástky, ktorú hlavný rozhodca odpískal po zákroku Thorsteinssona na Haraslína. Kapitán Vavro ju však v 13. minúte nepremenil, brankár A. Fridriksson vystihol jeho pokus. Na opačnej strane len tesne minul slovenskú bránku Anderson, ktorý z pravého krídla unikol obrancom. A. Fridrikssona zamestnal na konci protiútoku Mráz, ktorý neskôr trafil po prihrávke Jirku bočnú sieť. Rovnako ako Anderson mal po vyše polhodine hry veľa priestoru aj Gudmundsson a nedôraznú defenzívu hostí využil na otvárací zásah. Islandský kapitán rozbehol aj ďalší útok, F. Fridriksson poslal z ľavej strany nebezpečný center do pokutového územia SR. Domáci ponúkli súperovi šancu na vyrovnanie nepresnou rozohrávkou, zachytil ju Jirka, s jeho tečovaným pokusom si poradil A. Fridriksson. Pred prestávkou Mráz nezužitkoval center do tesnej blízkosti bránky, opäť zakročil A. Fridriksson.

Tím SR 21 sa ihneď po zmene strán snažil o vyrovnanie, no zároveň otvoril súperovi priestor na protiútok. Kadlec zastavil zabiehajúceho Gudmundssona iba faulom, vyviazol so žltou kartou. Mráz sa v 54. minúte po ďalšom centri ešte nepresadil, ale o štyri minúty neskôr vyrovnal Bénes, keď sa individuálne uvoľnil a strelou ľavačkou prekonal islandského brankára - 1:1. Ani jedno z mužstiev nedohrávalo na remízu, dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času boli k zmene stavu bližšie domáci, Karlsson po prihrávke sprava neusmernil loptu na bránku. V 79. minúte pustili Slováci ku strele Gudmundssona, Rodák s námahou zabránil gólu. Živelné záverečné minúty dopriali príležitosť tiež Slovákom, Mráz hlavičkoval do žrde. A. Fridriksson zlikvidoval ďalší Mrázov pokus aj hlavičku striedajúceho Špaleka. V 90. minúte vyšla spolupráca striedajúcich Fábryho s Vestenickým, druhý menovaný poslal hlavou SR do vedenia. V nadstavenom čase fauloval Sipľak v šestnástke, Gudmundsson premenil jedenástku a svojím druhým gólom v zápase vyrovnal. Ani to však nebolo všetko, Fábryho pokus vyškriabal A. Fridriksson. Slováci získali roh, na ktorý prišiel aj brankár Rodák a práve on hlavičkou rozhodol o výsledku.

Zverenci Adriána Guľu si víťazstvom udržali druhú priečku, z ktorej je šanca prebojovať sa do baráže. Na konte majú pätnásť bodov, o jeden viac než Severné Írsko, ktoré uspelo v Španielsku 2:1. Španieli už majú istotu prvenstva v skupine a priameho postupu na šampionát. Slovensko sa 12. októbra stretne v Dunajskej Strede s Estónskom, o štyri dni neskôr odohrá záverečný duel kvalifikácie na trávniku Severného Írska v Belfaste.

  

Island - Slovensko 2:3 (1:0)

Góly: 33. a 90. Gudmundsson - 58. Bénes, 90. Vestenický, 90. Rodák, ŽK: Thorsteinsson - Kadlec, Vestenický, rozhodovali: Harkam - Witschnigg, Steinacher (všetci Rak.)

Island: A. Fridriksson - Sampsted, Andresson, Gunnarsson, F. Fridriksson - Thorsteinsson (58. Hauksson), Fridjónsson, Anderson (76. Haraldsson), Sigurdsson - Gudmundsson, Karlsson

Slovensko: Rodák - Kadlec, Vavro, Hancko, Sipľak - Herc (83. Vestenický), Káčer (78. Fábry), Bénes - Jirka (83. Špalek), Mráz, Haraslín

   

Adrián Guľa, tréner Slovenska: "Bol to úžasný zápas. Futbal môžete robiť, ako dlho chcete, ale zažijete to možno raz. Úžasný výkon chalanov, nezlomná vôľa, nepoložili ich všetky negatívne veci, ktoré sa udiali v stretnutí. Fantastické striedanie Vestenického, Fábryho, takto by malo fungovať mužstvo. Chlapcom ďakujem za takýto zážitok, bol to neskutočný zážitok. Zostali sme v hre."

Marek Rodák, brankár a autor víťazného gólu Slovenska: "Bol to ťažký a otvorený zápas, hralo sa hore-dole. Určite sme radi, že sme to zvládli. Pri rohu som videl, že všetci idú na prvú žrď, počkal som si, lopta prišla ku mne a umiestnil som ju. Dúfam, že tri budú pre nás prospešné. Ešte máme pred sebou dva zápasy, pokúsime sa v nich zvíťaziť."

László Bénes, stredopoliar a autor gólu Slovenska: "Odohrali sme výborný duel, oplatilo sa bojovať do poslednej minúty. Emócie sa nedajú opísať, kto videl zápas, určite naň nikdy nezabudne. Najmä záverečných dvadsať minút sme dreli pre víťazstvo, lebo sme vedeli, že nič iné nám nezostáva. Som rád, že sme to zvládli, ideme ďalej."

Tomáš Vestenický, útočník a autor gólu Slovenska: "Súboj bol veľmi náročný, Islanďania sa fyzicky pripravili veľmi dobre. Myslím si, že sme lepšie mužstvo, tiež sme sa nachystali dobre. Tréner ma poslal na ihrisko za stavu 1:1, aby som rozhodol. V neuveriteľnom závere rozhodol brankár. Sú to dôležité body, potrebujeme zvíťaziť v každom zápase, ak chceme postúpiť do baráže."

  

Tabuľka 2. skupiny:

1.  Španielsko   8  701  23:821
2.Slovensko850315:17  15
3.Sev. Írsko842213:1114
4.Island832314:1111
5.Albánsko81347:146
6.Estónsko80179:201