Vyrovnaný zápas rozhodla penalta

Vyrovnaný zápas rozhodla penalta

Slovensko, aj s Ľubomírom Šatkom v základnej zostave, vstúpilo do Ligy národou prehrou 0:1 na Ukrajine.

Futbalisti Slovenska prehrali v nedeľnom stretnutí 1. skupiny B-dívizie Ligy národov na Ukrajine 0:1. Andrij Jarmolenko rozhodol o výsledku v 80. minúte z jedenástky. Premiéra zverencov Jána Kozáka v novej reprezentačnej súťaži sa pre ukrajinský trest od Európskej futbalovej únie (UEFA) odohrala vo Ľvove za zatvorenými dverami. Ukrajina je na čele tabuľky so šiestimi bodmi, Slovensko a Česko sú po prehrách s týmto súperom bez bodu.

Ukrajinci boli spočiatku strelecky aktívnejší, pokusy Konopľanku ani Stepanenka však nesmerovali na slovenskú bránu. Slováci, najmä Hamšík s Weissom, sa snažili o kombináciu, no príliš nezamestnávali domácu defenzívu. Prvá vážna šanca prišla v 23. minúte, keď odcentroval Šatka a Nemec hlavičkoval vedľa ukrajinskej brány. Neskôr sa po rohovom kope dostal ku strele Rakickij, Slováci zblokovali loptu a zabránili nebezpečenstvu pred Dúbravkom, ktorý si potom poradil so zakončením Jaremčuka. Malinovskij sa z veľkej diaľky prezentoval priamym kopom nad brvno, to bola záverečná príležitosť úvodného dejstva.

Taktický zápas pokračoval aj po zmene strán. Škrtel odvrátil Malinovského strieľaný center z priameho kopu na roh, na opačnej strane zasiahol brankár Pjatov pred nabiehajúcim Makom. Dúbravka nepripustil komplikácie po priamom kope Rakického a zneškodnil center Matvijenka aj pokus Stepanenka z druhej vlny. Slováci vystriedali po viac než hodine hry, keď Duda nahradil hrotového útočníka Nemca. Nový muž na ihrisku bol na svojej pozícii aktívny a vybojoval niekoľko súbojov, oživenie mal priniesť aj Rusnák, ktorý onedlho vystriedal Weissa. Slováci sa v ďalšej fáze museli brániť centrom domácich, čo sa im podarilo, ale v ofenzíve si nevypracovali šancu na zmenu stavu. Tú dostali Ukrajinci v 80. minúte po zákroku Škriniara na striedajúceho Cygankova v šestnástke. Jarmolenko jedenástku premenil, hoci si Dúbravka siahol na loptu. Slováci boli najbližšie k vyrovnaniu v 89. minúte po rohovom kope, ale domáci v závere ubránili náskok a pripísali si druhé víťazstvo v Lige národov.      

  

Ukrajina - Slovensko 1:0 (0:0)

Gól: 80. Jarmolenko (z 11 m), ŽK: Konopľanka, Sydorčuk - Hubočan, Duda, rozhodovali: Sidiropoulos - Kostaras, Dimitriadis (všetci Gréc.), bez divákov

Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Rakickij, Burda, Matvijenko - Stepanenko (86. Sydorčuk) - Jarmolenko, Marlos, Malinovskij (71. Zinčenko), Konopľanka (78. Cygankov) - Jaremčuk

Slovensko: Dúbravka - Šatka, Škrtel, Škriniar, Hubočan - Lobotka - Mak, Kucka (78. Greguš), Hamšík, Weiss (70. Rusnák) - Nemec (64. Duda)

  

Ján Kozák, tréner Slovenska: "Stretli sa dve kvalitné mužstvá. Chlapcom nemôžem nič vyčítať, akurát škoda, že sme niektoré veci v prvom polčase nedotiahli vo finálnej fáze do gólu. V úseku hry, keď sme chceli dominovať, prišla penalta, ktorou sme prehrali. Bol to remízový zápas, skončil sa našou prehrou, sme nešťastní a sklamaní."

Andrij Ševčenko, tréner Ukrajiny: "Vedeli sme, že to bude zložité, nastúpili dva vyrovnané tímy. Veľmi nám pomohla trpezlivosť, chlapci plnili pokyny. Mali za úlohu neotvárať priestory. Jedenástku nechcem komentovať, rozhodnutie je na arbitrovi. Využili sme momenty, ktoré sa nám naskytli."

Martin Dúbravka, brankár Slovenska: "Kvalitný súboj vyrovnaných mužstiev by si zaslúžil plný štadión. Striedalo sa to, v niektorých momentoch bola lepšia Ukrajina, v iných my. Veľmi nás mrzí tá smolná penalta, takýchto súbojov je veľa. Chýbalo mi trošku šťastia, bolo to pre mňa zložité, kopol to hore. Brankára štve, keď má blízko k chyteniu penalty."

Róbert Mak, stredopoliar Slovenska: "Pre mňa to bolo od začiatku 50 na 50. Bol to veľmi vyrovnaný zápas, zaslúžili sme si aspoň remízu, ani oni nemali vyložené šance. Pre žiadneho hráča to bez divákov nie je pravá futbalová atmosféra. Snažili sme sa bojovať na ihrisku, mrzí nás jedine, že sme nezískali minimálne bod."

Marek Hamšík, stredopoliar Slovenska: "Bol to zápas na čistú remízu 0:0. Žiaľ, rozhodca v závere odpískal penaltu a tá rozhodla. Odohrali sme vyrovnaný a kvalitný zápas, len škoda, že sa hralo bez divákov. Oba tímy mali pred sebou rešpekt, ťažko sa presadzovalo v ofenzíve."

Milan Škriniar, obranca Slovenska: "Podľa mňa to na penaltu nebolo. Hráč si posunul loptu a dostával sa predo mňa, ja som iba roztiahol ruky a on cezo mňa prepadol. Je to škoda, pretože sme celý zápas dobre bránili. Mali sme tam aj nejaké šance a pološance, žiaľ, nepadlo to tam. Nebol to z našej strany zlý výkon. Teraz nám nezostáva nič iné, iba vyhrať zostávajúce zápasy v našej skupine a o to sa budeme snažiť."

   

Tabuľka 1. skupiny:

1.  Ukrajina2  203:1  6
2.Česko10011:20
3.Slovensko10010:10