Prvá európska prehra v najnevhodnejšom momente

Prvá európska prehra v najnevhodnejšom momente

Trenčania zostali tesne pred bránami Európskej ligy, v Larnake už podobný zvrat ako v nedeľu v Bratislave nepredviedli.

Futbalisti AS Trenčín sa neprebojovali do skupinovej fázy Európskej ligy. Vo štvrtkovej odvete play-off prehrali na ihrisku cyperského klubu AEK Larnaka 0:3 po tom, ako v domácom úvodnom stretnutí remizovali 1:1.

Larnaka otvorila skóre už v úvodnej minúte. Trenčín nastúpil s duom stopérov Paur, Šulek a obrana hneď pri prvej akcii nepokryla útočníka Giannoua, ktorý po prihrávke Acorana prekonal brankára Šemrinca. Domáci ťažili pred gólom z okamžitého vysokého napádania, to uplatňovali aj v nasledujúcich minútach. Darilo sa im zachytávať rozohrávku hostí. Tričkovski potiahol z pravej strany ďalší nebezpečný útok AEK, prihrávkou cez šestnástku nenašiel žiadneho spoluhráča. Tete poslal prízemný center z ľavého krídla, Tričkovski prepustil loptu nabiehajúcemu Acoranovi, ktorému zabránil v zakončení dôležitým zákrokom v pokutovom území El Mahdioui. Trenčania sa postupne začali osmeľovať, prvou lastovičkou bol Azangov center, po ktorom si domáca defenzíva nerozumela a odvrátila loptu iba na roh. Po ňom hlavičkoval Paur, brankár Ramirez kryl. Ubbink odzbrojil Hevela a vznikla z toho veľká možnosť AS, Čatakovič po individuálnom prieniku tesne minul bránu. Potom z odrazenej lopty zakončil Mance, Truyols sa vrhol do dráhy strely a zblokoval ju. Domáci to skúšali spoza šestnástky, Larena ani Tričkovski ešte nepochodili, no Acoran v 36. minúte trafil ideálne a zvýšil na 2:0. Tesne pred prestávkou nezužitkoval šancu na zveľadenie náskoku Tričkovski, na opačnom konci neznížil Sleegers.

Trenčín musel streliť minimálne dva góly a snažil sa určovať vývoj hry. Dôrazný Mance narobil po centri problémy zadákom Larnaky, ktorým sa podarilo ubrániť ho. Hostia si po zmene strán vypracovali viacero streleckých pokusov, ale Ubbink, Sleegers ani Mance neohrozili Ramireza. Domáci boli efektívnejší a skórovali hneď pri prvej väčšej príležitosti v druhom polčase. V 65. minúte Tričkovski sklepol center z pravej strany a hosťujúci stopéri si nedali pozor na Giannoua, ktorý v bezprostrednej blízkosti hlavičkou pridal svoj druhý zásah v zápase a výrazne priblížil AEK k skupinovej fáze. Po prihrávke Giannoua mohol pridať ďalší gól Tričkovski, jeho zakončenie vyrazil Šemrinec. Brankár AS zachránil svoj tím aj pri šanci Floriana, náhradník Giannoua sa do nej dostal po zaváhaní obrancov. Trenčínu sa neujal oblúčik Čatakoviča a jeho defenzíva už bola veľmi otvorená, čo mohol opäť potrestať Florian, v samostatnom úniku však neprihral voľnému Tričkovskému a netrafil bránu. Larnaka napriek nevyužitým príležitostiam nedovolila v závere hosťom myšlienky na obrat, hoci Čatakovič v nadstavenom čase trafil brvno.

Trenčín utrpel vôbec prvú prehru v štyroch kolách kvalifikácie a nestal sa po MŠK Žilina (2008/2009) a Slovane Bratislava (2011/2012, 2014/2015) tretím slovenským klubom s účasťou v skupinovej fáze Pohára UEFA alebo Európskej ligy. Larnaka si skupinu Európskej ligy zahrá druhýkrát po sezóne 2011/2012. 

    

AEK Larnaka - AS Trenčín 3:0 (2:0)

Góly: 1. a 65. Giannou, 36. Acoran, ŽK: Larena, Cases, Garcia - Mance, Čatakovič, El Mahdioui, Paur, rozhodovali: Karasev - Demeško, Lunev (všetci Rus.)

Larnaka: Ramirez - Silva, Mojsov, Gonzalez, Truyols - Larena (84. Garcia) - Acoran, Hevel, Tričkovski, Tete (62. Cases) - Giannou (74. Florian)

Trenčín: Šemrinec - Yem, Paur, Šulek, Julien - Ubbink (73. Kleščík), El Mahdioui, Čatakovič - Sleegers (62. Bukari), Mance (73. Umeh), Azango

  

Ricardo Moniz, tréner Trenčína: "Nesmieme zahadzovať gólové šance, aké sme mali k dispozícii. Bol to zápas nášho života a mali sme zužitkovať príležitosti. Aj za stavu 0:2 sme hrali o postup. Cez prestávku sme si povedali, že pokiaľ strelíme dva góly, postúpime. Stratili sme životnú možnosť, ktorú sme si vybojovali postupom cez Feyenoord. Bola to šanca a my sme ju nevyužili."

Jakub Paur, obranca Trenčína: "Larnaka nás zdolala futbalovosťou. Na začiatku zápasu do nás búšili, nehrali sme organizovane a neplnili sme, čo sme si povedali v kabíne. To je problém. Som vďačný, že som mohol odohrať ďalší duel v Európskej lige, žiaľ, dnes sa nám to nepodarilo. V šatni sa nabudzujete, týždeň hovoríte o stretnutí vášho života, potom príde 30. sekunda a dostanete gól. Ťažko sa to opisuje."

Igor Šemrinec, brankár Trenčína: "Rýchly gól nás určite prekvapil, mohlo nás to nejako vykoľajiť z toho, čo sme tu chceli dokázať. Už pred zápasom sme však vedeli, že aj keby nastala takáto situácia, nič sa nedeje. Stále to bolo o jednom góle, ktorý sme tu museli streliť, aby sme sa dostali ďalej. V tom vidím základ, že sa nám nepodarilo streliť ho."

Peter Kleščík, obranca Trenčína: "Boli sme blízko niečoho, na čo chalani dreli tri mesiace. Stratili sme to v tomto súboji. Pozitívne aspoň je, že som fit a dostal som sa na trávnik. Opäť treba tvrdo pracovať. Vedeli sme, že si musíme postrážiť úvod, lebo na nás vybehnú a oni skórovali hneď pri prvom okamihu. Na lavičke som veril za stavu 0:1 aj 0:2, že dokážeme dať dva góly. Nepodarilo sa nám streliť gól po dlhom čase Teraz, keď sme ich potrebovali, góly neprišli."