Sobota ponúkne súboj dvoch rivalov, nedeľa dva veľké šlágre

Sobota ponúkne súboj dvoch rivalov, nedeľa dva veľké šlágre

Pozvánka na zápasy 5. kola Fortuna ligy.

Nitra - Trnava (sobota, 16.45)
Nitra síce už v minulom kole bodovala a remíza z Pasienkov je veľmi cenná, ale po dvoch prehrách z prvých zápasov je to stále iba na jedenáste miesto v tabuľke. Šanca na úspech prichádza na zrekonštruovanom štadióne pod Zoborom, kde si Nitrania pred dvoma týždňami nechali utiecť medzi prsty víťazstvo nad Dunajskou Stredou. Majster z neďalekej Trnavy je určite atraktívny súper, a tak sa zverenci Ivana Galáda môžu tešiť aj na zaujímavú fanúšikovskú podporu. Hostia počas týždňa vypadli z Ligy majstrov po dráme s Crvenou zvezdou Belehrad, no stále musia myslieť na Európu, v ktorej na nich čakajú kľúčové duely play-off Európskej ligy proti Olimpiji Ľubľana. Znova je preto dôležitou otázkou, akým spôsobom zarotuje hráčov vo svojom kádri tréner Spartaka Radoslav Látal.

Michalovce - Senica (sobota, 19.00)
Po odloženom zápase proti Žiline a troch prehrách v rade s pohárovými zástupcami sú futbalisti Michaloviec stále bez bodového zisku na dne tabuľky. Zemplínčania však veria, že najhoršie majú za sebou, a práve v sobotu sa chcú naštartovať na ceste za priečkami, ktoré im v uplynulých sezónach právom patrili. V domácom zápase so Senicou majú všetky predpoklady uspieť, no súper, ktorého káder je vystužený mnohými juhoamerickými futbalistami, môže poriadne hrýzť. Seničania nazbierali v štyroch zápasoch štyri body a nemajú tak zlý začiatok sezóny, trikrát v sérii však už nevyhrali. V Michalovciach bodovali naplno pri poslednom aprílovom vzájomnom zápase vďaka gólom Práznovského a Castanedu.

Podbrezová - Zlaté Moravce (sobota, 19.00)
Zápas dvoch minulosezónnych účastníkov bojov o udržanie sa, s ktorým však ani jeden z aktérov nemal vážny problém. Železiari začali sezónu štyrmi bodmi zo štyroch zápasov, pričom ich získali v ostatných dvoch dueloch po predošlých dvoch prehrách. Dá sa teda hovoriť, že nachádzajú správnu formu. ViOn naposledy nepresvedčil proti Seredi, ktorej na myjavskom štadióne podľahol 0:2. Až tri z ostatných štyroch vzájomných zápasov sobotňajších súperov sa skončili 1:0, verme však, že tento raz uvidíme efektívnejšie strelecké predstavenie na oboch stranách.

Žilina - Sereď (sobota, 19.00)
Po prehrách s Ružomberkom a Trenčínom musia Žilinčania bodovať naplno. Proti nováčikovi zo Serede, zvlášť v domácom prostredí, ani nemôžu mať žiadny iný cieľ. Ak im nutnosť víťazstva nepridá ťažobu v nohách, svoju úlohu by mohli zvládnuť. Nováčika však neradno podceniť, veď zatiaľ prehral iba raz a nazbieral už pekných sedem bodov. Žilina ich má, pre porovnanie, iba tri. Sereďania však bodovali iba s kvalitatívne vyrovnanejšími súpermi, pretože keď narazili na silnejší Trenčín, podľahli mu vysoko 1:5.

Ružomberok - Slovan (nedeľa, 18.00)
Na jednej strane dosiaľ nezdolaný Ružomberok, schopný prekvapiť úplne každého, na druhej zasa rovnako nezdolaný líder tabuľky a papierovo možno najsilnejší tím Fortuna ligy Slovan. Skutočný boj o čelo tabuľky uvidia diváci pod Čebraťom. Ružomberčania sa pokúsia využiť možno horšie psychické rozpoloženie belasých po vypadnutí z Európskej ligy, no ak chce byť Slovan majstrom, nemôže si dovoliť podceňovať zápasy ani v úvode sezóny. Zatiaľ sa mu to darí, ale takého silného súpera ako v nedeľu ešte nemal. Udrie štvorgólový ružomberský hrdina Tandir, alebo sa presadí hosťujúca hviezda Šporar, ktorý je rovnako so štyrmi gólmi medzi triom najlepších strelcov Fortuna ligy?

Trenčín - Dunajská Streda (nedeľa, 19.00)
Ďalší divácky mimoriadne atraktívny duel ponúkne fortunaligové dianie v Myjave, kde "domáci" AS Trenčín privíta Dunajskú Stredu. DAC by už mal nastúpiť aj s Tomášom Hukom, ktorého tvár zdobia stehy po tréningovom súboji s Marinom Ljubičičom. Chorvát už v kádri Dunajskej Stredy nie je, po viac ako troch rokoch sa musel porúčať. Tréner Hyballa chce v tíme pohyblivejších hráčov, ktorým nie je cudzí atraktívny ofenzívny futbal. Trenčania sa do nedele musia stihnúť vydýchať z náročného duelu na štadióne Feyenoordu Rotterdam, kde remizovali 1:1. DAC už pohárové povinnosti nemá, a preto môže nastúpiť maximálne koncentrovaný a z druhého miesta zabojovať o post na výslní.

  

Šláger kola: Ružomberok - Slovan
Ťažko si vybrať medzi dvoma nedeľňajšími zápasmi, ale keďže v Liptove sa hrá duel dvoch nezdolaných tímov, a zároveň súboj tretieho s prvým, zaslúži si označenie šláger kola.

Otázka kola: Zostane vedúce trio bez prehry?
Okrem Slovana a Ružomberka zatiaľ neprehral ani DAC Dunajská Streda a je celkom možné, že séria týchto tímov sa potiahne ešte ďalší týždeň. Uvidíme teda aj po piatich kolách tri mužstvá s nulou v kolónke prehier?

Očakávanie kola: Prvé víťazstvo Michaloviec
Fanúšikovia v Michalovciach musia byť trpezliví, ťažký žreb v úvode sezóny nedával ich tímu veľa možností na ukoristenie prvého triumfu. Teraz je však situácia odlišná, proti Senici jednoducho musia futbalisti Zemplína zabrať a získať tri body. Ako zvládnu rastúci tlak?