Slovan po obrate s tesným náskokom

Slovan po obrate s tesným náskokom

Slovanisti v dramatickom zápase zdolali Rapid Viedeň 2:1, keď otočili nepriaznivý stav.

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili vo štvrtok v prvom zápase 3. kola kvalifikácie Európskej ligy nad Rapidom Viedeň 2:1.

Na zaplnených Pasienkoch sa hral od úvodných sekúnd dobrý európsky futbal. Rapid nemal žiadny rešpekt a začal veľmi aktívne, už v tretej minúte vystrelil nebezpečne útočník Alar, ale Greif vyrazil loptu na roh. Ten istý hráč ešte nebezpečnejšie vypálil v 7. minúte, ale tesne minul. Domáci boli zatiahnutí a Rapid išiel zaslúžene do vedenia v 12. minúte, keď sa po rohu dostala lopta k nepokrytému Schwabovi a ten už Greifa prekonal. Hostia mali lepšiu ponukovú činnosť, ich obrana pracovala spoľahlivo. V 27. minúte predviedol Murg krásnu akciu, všimol si, že Greif je vysoko a z dobrých 45 metrov ho preloboval, našťastie pre Slovan lopta trafila brvno. Už o dve minúty však bolo vyrovnané, keď po rohu Holmana kapitán Božikov preskočil súperových hráčov a "koníčkom" hlavou nezadržateľne skóroval. V prvom polčase sa mnoho šancí nezrodilo, Rapid mal opticky viac z hry, domáci sa nevedeli cez súpera pretlačiť do nebezpečných akcií.

V 48. minúte sa po chybe v domácej šestnástke dostal do dobrej palebnej pozície Berisha, jeho bombu Greif výborným zákrokom vyrazil na roh. Vzápätí domáci rýchlo zaútočili, Čavrič nacentroval z pravej strany a hosťujúci stopér Barač si loptu nešťastne zrazil do vlastnej brány. Rapid, hnaný dopredu do posledného miestečka zaplneným sektorom fanúšikov hostí, sa pustil do snahy vyrovnať. Domácim sa otváral priestor na brejky. Gól mohli dať v 55. minúte po rohu, keď sa lopta dostala až k Šporarovi, ten však tesne minul pravú tyč. Slovan si dobre strážil náskok a vedel aj zahroziť, ako napríklad v 74. minúte po akcii agilného Mohu, ktorý prihral na päťku Čavričovi, ktorý minul. Viedenčanov mohla postaviť na nohy prísna penalta v 81. minúte, ktorú poľský rozhodca Raczkowski nariadil po zákroku Savičeviča na Alara. Sám faulovaný ju nepremenil, keď ju skvele zlikvidoval Greif a do siete neprenikla ani následná dorážka hostí. V závere si domáci náskok ustrážili a o týždeň pôjdu na odvetu do Viedne v lepšej pozícii.

Úspešnejší z konfrontácie Slovan - Rapid narazí v play-off o skupinovú fátu na postupujúceho z dvojice Hajduk Split (Chorv.) - FCSB (Rum.).

    

Slovan Bratislava - Rapid Viedeň 2:1 (1:1)

Góly: 29. Božikov, 49. Barač (vlastný) - 12. Schwab, ŽK: Moha, Nono, Saláta, Hološko (na striedačke) - Murg, Potzmann, Bolingoli, rozhodovali: Raczkowski - Obukowicz, Siejka (všetci Poľ.), 9563 divákov

Slovan: Greif - Apau, Saláta, Bajrič, Božikov - Nono (86. Rabiu) - Dražič (90. Laczkó), Holman (46. Savičevič), Moha - Čavrič, Šporar

Rapid: Strebinger - Potzmann, Sonnleitner, Barač, Bolingoli - Ljubicic, Schwab - Murg (77. Guillemenot), Knasmüllner (68. Ivan), Berisha - Alar

  

Martin Ševela, tréner Slovana: "Dosiahli sme víťazstvo, po ktorom sme túžili. Prvý polčas nebol podľa našich predstáv. Mali sme na začiatku zo súpera rešpekt. Hráči Rapidu boli silní na lopte. Dostali sme gól zo štandardky, ale naša reakcia bola výborná a vyrovnali sme po krásnom góle kapitána Božikova. V druhom polčase sme si vytvorili tlak a viaceré šance. Súper si dal vlastný gól. Penalta bola z môjho pohľadu kontroverzná, Domino ju však chytil famózne. Do Viedne sa pôjdeme pobiť o postup. Milo ma prekvapili diváci, išla z nich obrovská energia, bola to lavína pozitívnej energie a aj oni nás dotlačili k víťazstvu. Hráči ukázali mentálnu silu."

Goran Djuricin, tréner Rapidu: "Gratulujem Slovanu k víťazstvu. My sme si v prvom polčase vypracovali dosť šancí, ale premenili sme len jednu. Boli sme prvých 25 minút lepší, potom sa hra obrátila a Slovan bol v tlaku. Mali sme smolu, keď sme nastrelili brvno. Druhý polčas bol Slovan o kúsok pred nami, vypracoval si dve či tri čisté šance. Výsledok je teda v poriadku, prehru akceptujeme. Pred nami je však odveta. Šance na postup sú 50:50. je to otvorené."

Kornel Saláta, obranca Slovana: "Naším cieľom bolo nedostať gól, bohužiaľ, inkasovali sme už na začiatku. Rapid hral dobre, vedeli sme, že budú silní na lopte. Šance pred odvetou sú stále vyrovnané, je to otvorené."

Moha, stredopoliar Slovana: "Mrzí inkasovaný gól, pripísal by som ho nekoncentrovanosti. Bol to ťažký zápas proti silnému súperovi. Ešte nič nie je rozhodnuté, je to stále vyrovnané a postúpiť môžu obaja."