Najväčšie víťazstvo v klubovej histórii AS

Najväčšie víťazstvo v klubovej histórii AS

Trenčania rozstrieľali Feyenoord Rotterdam 4:0 a sú blízko k postupu do play-off Európskej ligy.

Futbalisti AS Trenčín triumfovali vo štvrtkovom úvodnom stretnutí 3. kola kvalifikácie Európskej ligy v Žiline nad Feyenoordom Rotterdam 4:0. Chorvátsky útočník Antonio Mance dosiahol hetrik, nigérijský krídelník Philip Azango strelil jeden gól.

AS skóroval hneď z úvodnej akcie, pri bleskovej kombinácii putovala lopta od Lawrenca k Čatakovičovi a naspäť, Lawrence na útočnom výlete pomedzi nohy protihráča našiel voľného Manceho a ten prekonal Bijlowa v bránke Feyenoordu. Mance o tri minúty neskôr takmer pridal druhý zásah po centri Azanga, tento raz Bijlow zachránil. Po rohovom kope bránu tesne minula tečovaná strela Sleegersa. Po ďalšom rohu a hlavičke Manceho lopta skončila v sieti, ale rozhodcovia videli porušenie pravidiel a neuznali gól. Feyenoord si s Trenčínom nevedel rady, jedine Larsson si zabehol za vysunutú defenzívnu líniu a obhodil si Šemrinca, ale jeho prihrávku do pokutového územia odvrátili obrancovia. Domáci sa neuspokojili a naďalej chceli zvýšiť skóre. Strela Manceho, rýchly brejk Sleegersa, spolupráca Azanga s Mancem ani pokus Čatakoviča sa ešte neujali. V 37. minúte však Čatakovič vydoloval loptu v šestnástke a prihral Mancemu, ktorý si počkal a druhýkrát prekonal Bijlowa. Hosťujúca defenzíva zabudla krátko pred prestávkou po centri Sleegersa na osamoteného Azanga, ten poľahky upravil už na 3:0.

Po zmene strán to nebol príliš odlišný výkon Feyenoordu. Príležitosť mal v 53. minúte z priameho kopu, Berghuis nenašiel žiadneho spoluhráča a lopta skončila mimo hry. Na opačnom konci sa uvoľnil Sleegers, nebezpečnejší bol onedlho prienik Čatakoviča, no ani on netrafil priestor troch žrdí. Obrat v podaní hostí sa nekonal, naopak, AS pridal po vyše hodine hry štvrtý gól, keď Čatakovič poslal z ľavého krídla prízemný center, Mance sa presadil cez brániaceho Van der Heijdena a skompletizoval hetrik. Až potom mali hostia prvú vyloženú šancu, Šemrinec pokryl loptu po zakončení Venteho z bezprostrednej blízkosti. Podobne si poradil so strelou striedajúceho Boetiusa, hlavička Venteho nešla na bránu. V trenčianskej obrane sa v závere vyskytlo zopár dier, ale Šemrinec vyrazil aj druhý nebezpečný pokus Boetiusa, jeho ďalšia strela preletela tesne vedľa. Domáci vďaka tomu podporili štyri strelené góly cenným čistým kontom.

Zverenci Ricarda Moniza si tak vypracovali mimoriadne sľubnú východiskovú pozíciu do odvety, ktorá sa odohrá o týždeň 16. augusta o 20.30 v Rotterdame. Postupujúci sa v play-off stretne s víťazom dvojzápasu Sturm Graz - AEK Larnaka.

  

AS Trenčín - Feyenoord Rotterdam 4:0 (3:0)

Góly: 6., 37. a 63. Mance, 44. Azango, ŽK: Sleegers, Zubairu, Mance - Amrabat, Clasie, rozhodovali: Schörgenhofer - Gutschi, Staudinger (všetci Rak.), 6817 divákov

Trenčín: Šemrinec - Yem, Šulek, Lawrence, Skovajsa - Čatakovič, EL Mahdioui, Zubairu (84. Ubbink) - Sleegers (85. Bukari), Mance, Azango

Feyenoord: Bijlow - Nieuwkoop (90. Geertruida), Van der Heijden, Van Beek, Verdonk - Amrabat, Clasie, Toornstra - Berghuis, Vente, Larsson (61. Boetius)

  

Ricardo Moniz, tréner Trenčína: "Ešte sme neprešli do nasledujúceho kola. Máme hráčov, ktorí sú hladní po úspechu a chcú preraziť v Európe. Nanešťastie nepadol ďalší gól, ktorý by nás k nej ešte viac priblížil. Nie je to len o mne, je to skvelá skúsenosť pre celý Trenčín."

Giovanni van Bronckhorst, tréner Feyenoordu: "Nehrali sme, ako sme chceli a ako dokážeme. Trenčín hral veľmi dobre, agresívne. Prehrávať po prvom polčase 0:3 je nemysliteľné. V druhom polčase sme chceli streliť gól na súperovom ihrisku, trikrát alebo štyrikrát sme boli blízko. Takto sa však nehrá v európskych súťažiach, od hráčov budem žiadať odpovede. Trenčín si zaslúžil zvíťaziť. Pripravíme sa na holandskú ligu a na budúcotýždňovú odvetu."

Igor Šemrinec, brankár Trenčína: "Pozerá sa na to fantasticky, keď vidíte, ako chlapci pred vami dajú štyri góly Feyenoordu. Na konci sa pozriete na tabuľu a je to fantázia. Myslím si, že to bol veľmi dobrý zážitok pre chalanov aj pre ľudí. Mali sme ich dobre rozobratých, je to holandská škola. My sa snažíme hrať podobne, trpeli sme na to v našej lige, ale teraz sme z toho ťažili."

Antonio Mance, útočník Trenčína a autor hetriku: "S hetrikom som spokojný, no všetko je zásluha tímu. Ja som len jeden článok, futbal je kolektívny šport. Všetci hráči odovzdali maximum a výsledkom je výborný zápas. Myslím si, že pozícia do odvety je super, ale musíme sa na ňu pripraviť."

Martin Šulek, obranca Trenčína: "Aj do druhého zápasu pôjdeme s pokorou. Každý deň sa nevíťazí nad Feyenoordom 4:0. Pre nás bolo lepšie, že sme boli outsider. Tlak ležal na Feyenoorde, myslím si, že v zápase to podľa toho aj vyzeralo. Pred duelom sme si povedali, aby sme udržali vzadu nulu. Je to ešte krajšie, ako sme očakávali na začiatku."

Lukáš Skovajsa, obranca Trenčína: "Veľmi si vážime tento výsledok. Vypracovali sme si šesť, sedem čistých šancí. Škoda, že sme nepremenili aj ďalšie, ale sme vďační za štyri góly. V Európe sa ráta, keď doma neinkasujete, je to krásny rezultát. Tréneri nás dobre nachystali, dobre sme plnili ich pokyny."