Užíva si nový štadión, chcel by si zahrať na Reale

Užíva si nový štadión, chcel by si zahrať na Reale

Tomáš Vestenický potvrdil pri premiére nového nitrianskeho štadióna povesť výborného strelca.

Futbalisti Nitry zažili sviatok s trpkou príchuťou. Mužstvo spod Zobora sa po ôsmich mesiacoch vrátilo domov, no krst nového štadióna v 3. kole Fortuna ligy sa skončil prehrou 2:3 s Dunajskou Stredou. Výsledok bol pre exnováčika o to nepríjemnejší, že po hodine hry viedol 2:0. Druhý gól v zápase dal útočník Tomáš Vestenický (22), ktorý už počas svojej kariéry zažil angažmány v Poľsku a v Taliansku a hral tak na mnohých pekných štadiónoch. My sme zisťovali, ako sa mu páči nový stánok jeho klubu, s ktorým sa v lete dohodol na predĺžení hosťovania z Cracovie Krakov o ďalšiu sezónu.

  

Odzneli už negatívne emócie, ktoré ste pocítili po prehre s Dunajskou Stredou?
Zatiaľ ešte nie. Potrebujeme trochu času. Každého mrzí, že to dopadlo práve takto. Všetko sme mali vo vlastných rukách. Prehrali sme si to jednoducho sami. Musíme si zhodnotiť tento duel a pozornosť nasmerovať na Slovan.

Rozhodujúci gól ste inkasovali z poslednej akcie zápasu. Bol to jeden z najbolestivejších okamihov vašej kariéry?
Bolo toho na nás naozaj dosť. Navyše, loptu tečoval do brány jeden z našich hráčov. Veľmi ma mrzelo, že sme inkasovali práve v 94. minúte.

Viedli ste 2:0. Čo z vášho pohľadu rozhodlo o tom, že nemáte ani bod?
Neviem. V zápase sme mali slabú desaťminútovku, ktorá možno zavážila natoľko, že sme zápas napokon prehrali. Práve vtedy sme dostali dva góly. Práve som si pozeral, ako sme inkasovali rozhodujúci gól. Veľmi ma to mrzí. Strata koncentrácie v závere zápasu nás zrejme stála aspoň ten jeden bod.

Na nový štadión prišlo šesťtisíc fanúšikov. Ako ste si užívali zápas v takejto atmosfére?
Samozrejme, bolo to krásne. Hrali sme na novom štadióne, ktorý je na slovenské pomery veľmi pekný. Prišlo vedľa divákov. Z toho sme sa veľmi tešili, keďže v porovnaní s jarnou časťou to bol naozaj obrovský nárast. V Nitre ľudia chodia skôr na hokej. Dúfam, že naše zápasy budú navštevovať aj naďalej.

Tréner Ivan Galád vyhlásil, že ak budete hrať dobre, ľudí na štadióne by ste si mohli udržať. Stotožňujete sa s týmto tvrdením?
Pevne veríme, že to tak naozaj aj bude. Nie je na Slovensku zvykom, aby na každý zápas prišlo šesťtisíc fanúšikov, možno s výnimkou Dunajskej Stredy. Veľa divákov bolo určite zvedavých na nový štadión. Teší ma, že sa snažili podporovať nás celý zápas. Snáď to bude takýmto spôsobom pokračovať aj naďalej.

Skórovali ste hneď vo svojom prvom zápase na novom štadióne. Gól síce nepriniesol žiadny bod, no je pre vašu psychiku dôležité presadiť sa okamžite v novom prostredí?
Samozrejme, pre mňa ako útočníka je dôležité strieľať góly. Dúfam, že tento moment pomôže mojej psychike a budem v tomto duchu pokračovať aj v ďalších zápasoch.

     

ZLEPŠIL SA KOMFORT DIVÁKOV AJ HRÁČOV

Aké pocity máte z nového štadióna?
Len príjemné. Na Slovensku nie je veľa takýchto štadiónov. Všetka česť, ako rýchlo ho dokázali postaviť. Zostáva ešte dokončiť nejaké práce v jeho vnútri. Keď bude kompletne hotový, bude to podľa mňa perfektné.

Vnímali ste počas zápasu, že tribúny sú podstatne bližšie k ihrisku?
Samozrejme. Pre nás je to veľmi dôležité. Cítili sme divácku podporu. Myslím si, že tribúny, ktoré boli ďalej od ihriska, odrádzali fanúšikov od cesty na štadión. Verím, že teraz si ľudia futbal zblízka užijú podstatne lepšie a že kvôli tomu a aj kvôli našej hre budú naďalej navštevovať zápasy.

Divácky komfort sa teda zlepšil. Platí to aj o vašom zázemí?
Určite. Počas prestavby sme boli v unimobunkách, čo nebolo pre nás práve ideálne. Teraz je to oveľa lepšie. Každý z nás môže pracovať priamo na štadióne. Máme všetko potrebné k tréningu a to je veľmi dôležité.

Čo najviac vám chýbalo počas prestavby?
Priestor, v ktorom by sme si mohli zacvičiť pred tréningom. Museli sme chodiť na zimný štadión, čo bolo trochu odruky. Teraz nám stačí prejsť pár metrov a sme v posilňovni. Na štadióne bude k dispozícii regenerácia, ktorá nám takisto veľmi chýbala. Určite aj tieto veci nám pomôžu k lepším výkonom a výsledkom.

Hovorí sa, že provizórne podmienky utužia partiu. Bolo to tak aj v Nitre?
Odkedy som v Nitre, je tu skvelá partia. Káder prešiel aj v lete minimálnou obmenou. Myslím si, že kabína funguje výborne. Pokiaľ budeme naďalej na sebe takto pracovať, výsledky sa určite otočia a začneme vyhrávať.

   

NAJVIAC SI UŽIL OLYMPIJSKÝ ŠTADIÓN V RÍME, ĎAKUJE AJ ZLATÝM MORAVCIAM

Ako ste sa cítili v prechodnom pobyte v Zlatých Moravciach?
Hralo sa nám tam dobre. Aj ViOn má pekný, hoci útulnejší štadión. Len na nás nechodilo veľa ľudí a už vôbec nie toľko, ako prišlo teraz na Dunajskú Stredu. Väčšinu zápasov sme však zvládli, čo je určite pozitívum.

V lete sa riešila vaša budúcnosť, bol aj nový štadión impulzom k tomu, aby ste zotrvali v Nitre?
V tomto prípade hralo väčšiu rolu to, aby som pravidelne hrával. Čím viac ľudí však bude chodiť, tým lepšie pre mňa. Futbal hráme predsa pre fanúšikov.

Ktorý štadión sa vám počas vašej kariéry páčil najviac?
Najkrajší bol Olympijský štadión v Ríme. Keď som hral ešte v AS Rím a išiel som prvýkrát na lavičku ako striedajúci hráč, bolo to naozaj nádherné. Je to obrovský a krásny štadión a pre mňa to bol jeden z najväčších zážitkov.

Aký štadión by ste chceli navštíviť počas kariéry?
Jednoznačne štadión Realu Madrid. Je to môj obľúbený klub a rád by som si na ňom niekedy zahral proti Realu.

  

K VÝKONOM TREBA AJ VÝSLEDKY

Na konte máte prehru v Žiline a s Dunajskou Stredou, zápas s Trenčínom vám odložili. Nepodali ste zlé výkony, no nemáte body. Čím to je?
Nehrá sa na výkony, hrá sa na body. Keď chceme začať bodovať, musíme našu hru trochu zmeniť. Zrejme musíme ísť viac za výsledkom, teraz sme sa v posledných zápasoch snažili hrať najmä pre fanúšikov. Dúfam, že v budúcich zápasoch nám to vyjde.

Aj vzhľadom na letnú prípravu cítite, že sa to už čoskoro zlomí?
V príprave sa nám celkom darilo. Aj keď ja som pár zápasov vynechal, ale mužstvo vyhrávalo zápasy. Boli sme na víťaznej vlne. Teraz sme hrali s ťažkými súpermi a body nám chýbajú. Navyše nás čakajú zápasy so Slovanom a Trnavou. Budú to náročné duely, ktoré by sme radi bodovo zvládli.

V minulej sezóne vám tesne unikla prvá šestka a hrali ste na jar v skupine o záchranu. Je teraz skupina o titul vaším primárnym cieľom?
Je to tak. Radi by sme hrali v prvej šestke, lebo je aj viac sledovaná a na tieto zápasy chodí viac fanúšikov. Lepšie sa vám hrá pred plným hľadiskom. Keď sme hrali v dolnej šestke, a navyše v Zlatých Moravciach, často na nás prišli iba stovky fanúšikov.

Strelcovi musíme na záver položiť otázku týkajúcu sa gólov – na koľko presných zásahov si trúfate v tejto sezóne?
To vám neviem povedať (smiech pozn. red.). Dúfam, že ich bude čo najviac, no najmä by som bol rád, keby nám pomohli k účasti v prvej šestke. Ak to bude dvojciferný počet gólov, určite sa poteším.

  

TOMÁŠ VESTENICKÝ – FAKTY

  • Narodil sa 6. apríla 1996 v Topoľčanoch, do veľkého futbalu vhupol v drese FC Nitra.
  • Už od mládežníckych rokov udivoval schopnosťami kanoniera, a tak si ho ešte ako tínedžera otestovali Celtic Glasgow či Bastia, záujem o jeho služby mali aj AS Rím, Inter Miláno, FC Janov, na Slovensku Slovan Bratislava.
  • Zo zahraničných ponúk si napokon vybral AS Rím, kde sa však naplno nepresadil a odišiel na hosťovanie do tímu Serie B z Modeny a neskôr do Cracovie Krakov.
  • V Poľsku sa najskôr uchytil, jeho hosťovanie sa zmenilo na prestup, no napokon jeho kroky smerovali opäť do Nitry, kde bude hosťovať aj túto sezónu.
  • Kvality potvrdzuje na reprezentačnej scéne, na majstrovstvách sveta do 17 rokov v Spojených arabských emirátoch strelil päť gólov a obsadil 4. miesto v poradí kanonierov.
  • V národnom tíme do 18 rokov dal päť gólov v jednom zápase a prispel k víťazstvu 6:0 nad Macedónskom.
  • Bol súčasťou našej reprezentácie do 21 rokov, ktorá vlani na majstrovstvách Európy v Poľsku skončila piata, miesto v reprezentácii U21 mu patrí aj v súčasnej kvalifikácii.
  • Na jar odohral za Nitru deväť duelov, skóroval v nich šesťkrát.