Vitaj, nová sezóna!

Vitaj, nová sezóna!

Pozvánka na zápasy 1. kola Fortuna ligy.

Senica - Trnava (sobota, 18.30)
O úvodný duel nového ročníka Fortuna ligy sa postarajú minulosezónny barážista a obhajca majstrovského titulu. Z tohto pohľadu je zrejmé, že rola favorita prináleží Trnave, ktorá má navyše skvelú náladu po postupe do druhého kola kvalifikácie Ligy majstrov cez Zrinjski Mostar. Seničania ešte ani pár desiatok hodín pred prvým zápasom nemajú vyjasnených množstvo otázok. „Kým ostatné tímy sú nachystané, pre nás budú prvé tri duely sezóny konečná fáza prípravy,“ povedal tréner Senice Ton Caanen s dôvetkom, že jeho klub bude bojovať o body s maximálnou snahou. V trnavskom kádri po majstrovskej sezóne došlo iba k malým zmenám, najviac bolí odchod Pehlivana, potešil zasa príchod defenzívneho stredopoliara Jakuba Radu. Koučom "bílych andelov" sa stal Radoslav Látal, ktorý si vo Fortuna lige urobil veľmi dobré meno pred pár rokmi počas pôsobenia na lavičke MFK Košice.

Ružomberok - Sereď (sobota, 19.00)
Liptáci pred novou sezónou netaja pohárové ambície, k ich naplneniu však musia predovšetkým najprv zabojovať o to, aby boli v hornej šestke tabuľky. Káder na to majú dostatočne kvalitný a pod vedením nového kouča Davida Holoubka budú určite aj správne motivovaní. Sereď je nováčikom Fortuna ligy, v ktorej si zahrá prvýkrát v klubovej histórii. Uvidíme, či bude minulosezónny druholigový šampión sviežim vetrom medzi elitou, no hneď v prvom zápase v Ružomberku naň z pozície outsidera nečaká nič ľahké.

Podbrezová - Dunajská Streda (nedeľa, 19.00)
Po emotívnom postupe v Európskej lige cez Dinamo Tbilisi, o ktorom rozhodol gól Baya v 94. minúte, sú hráči DAC veľmi pozitívne nabudení aj pred zápasom Fortuna ligy. V Podbrezovej by mohli dostať šancu aj futbalisti, ktorí v Tbilisi nezasiahli do hry, keďže na Dunajskostredčanov čakajú ďalšie "anglické týždne". Na strednom Slovensku nastúpia prvýkrát pod vedením nového trénera Petra Hyballu, ktorý prevzal tím po Marcovi Rossim. Na strane domácich sa v lete príliš veľké zmeny nediali, hoci pár tvárí sa v kabíne predsa len obmenilo. Oporami by mohli byť nové posily Michal Obročník a Martin Baran, v mužstve pokračuje aj trojica skúsených lídrov kabíny Kuciak, Breznaník a Viazanko.

Zlaté Moravce - Slovan (nedeľa, 19.00)
Exhibičným spôsobom prešiel Slovan v Európskej lige cez moldavského súpera Milsami Orhei. Streleckú formu v úvode sezóny preukázali ofenzívne opory Šporar a Moha a bratislavské mužstvo určite túži v Európe zájsť ďaleko. Doma nik nie je prorokom, ale pri súčasnej sile Slovana pod vedením Martina Ševelu je jehp jediným cieľom zisk majstrovského titulu. Domáci ViOn sa pokúsi hneď na úvod sezóny prekvapiť favorita. V minulej sezóne sa mu to podarilo, v októbri zdolal belasých na svojom trávniku 3:2.

Zápasy Michalovce - Žilina a Nitra - Trenčín boli preložené.

Šláger kola: Zlaté Moravce - Slovan
Ťažko bolo hľadať šláger kola v zápasoch, v ktorých sa stretávajú tímy z minulosezónnej hornej šestky s tými z dolnej. Vždy, keď sa predstaví bratislavský Slovan na štadióne súpera, môžeme očakávať zaujímavú atmosféru a tribúny plnšie než zvyčajne. Aj preto veríme, že práve zápas v Zlatých Moravciach, kde húževnatý ViOn privíta veľkého favorita, by mohol mať parametre víkendového šlágra.

Otázka kola: Nadviažu pohároví zástupcovia na európske postupy?
Všetky štyri naše tímy v pohárovej Európe postúpili ďalej a teraz budeme sledovať, ako sa im bude dariť na úvod ligovej sezóny. Ružomberčania minulý rok hru na dvoch frontoch nezvládli a vo Fortuna lige mali v prvých zápasoch slabšie výsledky. Bude to tento raz v prípade Trnavy, Slovana, Trenčína a Dunajskej Stredy lepšie a podľa očakávaní ich fanúšikov?

Očakávanie kola: Ako sa uvedie nováčik zo Serede?
Mnohí neprajníci nad mužstvom Serede už pred prvým zápasom lámu palicu, ale práve to by mohla byť pre nováčika Fortuna ligy správna motivácia dokázať, že medzi elitu patrí. Prekvapia hostia na Liptove favorizovaný Ružomberok? Skalici sa to v rovnakej situácii pred tromi rokmi podarilo, hoci vtedy sa zápas odohral na neutrálnej pôde v Poprade.