Trenčín stratil víťazstvo, ale postup nie

Trenčín stratil víťazstvo, ale postup nie

Trenčania po remíze s Budučnostou Podgorica skompletizovali kvarteto slovenských klubov v 2. kole kvalifikácie európskych pohárov.

Futbalisti AS Trenčín postúpili do 2. kola kvalifikácie Európskej ligy, keď vo štvrtkovej odvete 1. kola v Myjave remizovali s čiernohorským klubom Budučnost Podgorica 1:1. Zverenci holandského trénera Ricarda Moniza pred týždňom v prvom súboji v Podgorici vyhrali 2:0. 

Očakávaný úvodný nápor čiernohorského mužstva sa v Myjave nekonal. Najmä preto, lebo Trenčania výborne kontrolovali loptu, na súpera hrali vysoký pressing a nedali mu priestor. V 10. minúte sa dostal do prvej väčšej šance domáci Čatakovič, no z druhej vlny úplne osamotený v dobrej pozícii vo vnútri šestnástky minul. V 13. minúte to vyskúšal ten istý hráč z väčšej vzdialenosti, ale opäť nepresne. Najväčšiu šancu prvého polčasu nevyužil v 19. minúte Azango. Mance ho vysunul výbornou prihrávkou a krídelník AS poslal loptu popri brankárovi len do pravej žrde. Trenčania mali viac z hry, súpera držali ďaleko na dištanc, v prvom polčase trafili priestor brány trikrát, ich súper len raz v závere vďaka Vlaisavljevičovi, ale Šemrinec jeho pokus skrotil.

Obraz hry sa nemenil ani na začiatku druhého polčasu. V 52. minúte nevyužil Trenčín príležitosť z priameho kopu v dobrej pozícii, keď namiesto strely hráči chceli centrovať, no súperova obrana ich pokazený signál zblokovala. Podgorica po hodine hry skúsila vyššie napádanie, bola však nepresná a nedokázala sa trvalejšie dostať na polovicu AS. Slovenský zástupca gólovo udrel v 70. minúte. V šestnástke sa do veľkej príležitosti dostal Mance a rutinérsky ju využil. Po aute mu Sleegers hlavou loptu pristrčil, Mance si zo vzduchu zasekol obrancu a jeho strela zapadla popri brankárovi do siete. Zaskočený súper mohol inkasovať o tri minúty, ale po rohu Mance hlavičkoval vedľa. Podgorica sa už pustila hrať vabank a vyrovnať mohla v 81. minúte, center z ľavej strany prešiel cez stred trenčianskej obrany, ale Šulek pred dobiehajúciimi hráčmi súpera v poslednej chvíli odvrátil. V 83. minúte ruský rozhodca Lapočkin nariadil za faul v šestnástke penaltu v prospech Podgorice, ale Šemrinec Ivanovičovu strelu skvele vyrazil. Hostia napokon vyrovnali. V 89. minúte Correa po centri z priameho kopu vo vysokom náskoku ešte netrafil hlavou bránu, ale po ďalšom útoku chyboval stred domácej obrany a sólo s prehľadom využil striedajúci Perovič.

Trenčania sa v 2. kole stretnú s poľským tímom Górnik Zabrze, ktorý vyradil moldavský klub SC Zaria Balti (1:0 d, 1:1 v). Prvý duel odohrajú o týždeň vo štvrtok na štadióne súpera.

  

AS Trenčín - Budučnost Podgorica 1:1 (0:0)

Góly: 70. Mance - 90. Perovič, ŽK: Lawrence, Šulek - Milič, Boričič, rozhodoval: Lapočkin (Rus.), 1520 divákov

Trenčín: Šemrinec - Yem, Šulek, Lawrence, Julien - El Mahdioui - Sleegers, Zubairu, Čatakovič, Azango - Mance (90. Umeh)

Budučnost: Mijatovič - Roganovič, Adžič, Correa, Milič - Ivanovič (89. Perovič), Tučevič (77. Bakič), Mirkovič, Vlaisavljevič - Mijič, Boričič (73. Sekulic)

  

Ricardo Moniz, tréner Trenčína: "Takýto zápas je veľmi nebezpečný, vediete po prvom zápase 2:0 a môžete to pokaziť. Prekvapilo ma, že súper nastúpil tak defenzívne a nehral na troch útočníkov. Mali sme problémy s výstavbou, naši hráči nevedeli vnikať do ich priestoru. Mali sme dve šance v prvom polčase, ak by sme dali gól, bolo by to ľahšie. Potom sme išli do vedenia vďaka Mancemu. Igor nás pri penalte zachránil, ale prišla strata koncentrácie a zbytočne sme stratili víťazstvo. Nie som veľmi spokojný s výsledkom. Chcem poďakovať našim fanúšikom a tešíme sa na ďalší zápas."

Zoran Govedarica, tréner Podgorice: "Zaplatili sme za chyby z prvého zápasu. Ani dnes sme neboli až takí dobrí. Pokazili sme penaltu a ešte sme nevyužili dve ďalšie šance. Mužstvo ako Trenčín to potrestá. Gratulujem Trenčínu k postupu a dúfam, že postúpi čo najďalej."

Martin Šulek, obranca Trenčína: "Prvoradý je postup. Je to pre nás dobré. Vedeli sme, že súper to bude chcieť otvoriť a kontrolovali sme si to. O Górniku veľa neviem, ale zistíme si o ňom dosť a dobre sa pripravíme."

Antonio Mance, útočník Trenčína: "Som rád, že som strelil gól aj v tomto zápase. Škoda, že sme nezvíťazili. Podstatný je však postup. V 2. kole nás čaká Górnik, bude to veľká výzva"

Igor Šemrinec, brankár Trenčína: "Samozrejme, že inkasovaný gól v závere mrzí. Škoda, bolo by to iné, keby sme vyhrali na nulu. Cieľ sme však splnili, ideme ďalej, a to nás teší. Priznám sa, že sme sa na tréningu venovali aj pokutovým kopom, veľmi mi to v nich nešlo. Preto som rád, že som dnes chytil penaltu."