S páskou túži priviesť tím k úspechu doma aj v Európe

S páskou túži priviesť tím k úspechu doma aj v Európe

Novým kapitánom AS Trenčín je stredopoliar Achraf El Mahdioui, pásku na rameno prevzal od Petra Kleščíka.

Futbalisti AS Trenčín majú za sebou úspešný vstup do novej sezóny. V 1. kole kvalifikácie Európskej ligy zvíťazili na trávniku čiernohorského vicemajstra Budučnost Podgorica 2:0. V drese mužstva spod Čákovho hradu nastúpil premiérovo v pozícii kapitána holandský stredopoliar s marockými koreňmi Achraf El Mahdioui (22), ktorý v tejto funkcii nahradil dlhoročného stopéra AS Petra Kleščíka. „Je to pre mňa česť,“ priznal v rozsiahlom rozhovore pre náš web talentovaný defenzívny stredopoliar, ktorý bol súčasťou najlepšej jedenástky uplynulej fortunaligovej sezóny.

   

Odohrali ste dobrý zápas v Podgorici. Ako sa vám pozdával výkon vášho tímu?
Myslím si, že sme hrali celkom dobre, no mohli sme ešte viac kontrolovať hru a hrať ešte o čosi lepšie. Musíme sa dobre pripraviť na odvetu a ukázať ešte viac.

V čom je váš súper silný?
Majú niekoľko dobrých individualít. Vedia udrieť z protiútokov, na čo si musíme dať pozor. Je dôležité, aby sme predviedli našu kvalitu. Som si istý, že keď sa nám to podarí, postúpime do druhého kola.

Čo očakávate od odvety?
Vzhľadom na výsledok z prvého zápasu sa dá očakávať, že budú útočiť od prvej minúty. Sme na to pripravení. Urobia všetko pre víťazstvo, ale to aj my. Bude to ťažký zápas. Musíme byť ostražití obzvlášť v prvom polčase, keďže sa určite budú chcieť rýchlo ujať vedenia.

Vzhľadom na rekonštrukciu vášho štadióna hráte tento zápas v Myjave. Ako sa vám páči tamojšie prostredie?
Mám to tam rád, pretože v Myjave je prírodný trávnik. Na tomto povrchu sa ešte lepšie prejavia naše kvality ako na domovskom štadióne, kde máme umelú trávu.

V Myjave ste hrali Európsku ligu aj v minulej sezóne a táto súťaž sa pre vás neskončila úspechom.
Máte pravdu, ale na myjavskom štadióne sme odohrali veľmi dobrý zápas. Akurát sa nám nepodarilo vyhrať. Dúfam, že opäť podáme kvalitný výkon, ale na rozdiel od minulej sezóny dokážeme tentoraz zdolať súpera.

Trenčín sa už šiestykrát za sebou prebojoval do pohárovej Európy, no nikdy v nej nedosiahol prenikavý úspech. Je ten správny čas na zrušenie kliatby?
Dúfam v to! Máme veľmi dobrý tím a verím, že sa môžeme prebiť ďaleko. Musíme ísť krok za krokom, ten ďalší – dôležitý, nás čaká vo štvrtok. Sme pripravení. Budeme bojovať ako levy a vynasnažíme sa prejsť cez všetky kolá kvalifikácie.

V prípade postupu sa v ďalšom kole stretnete s lepším z poľsko-moldavského súboja Górnik Zabrze – Zaria Balti. Ktorého súpera by ste si želali viac?
Je mi to jedno. Najdôležitejšie teraz je vyhrať najbližší zápas. Uvidíme, ktorý z týchto tímov je lepší a postúpi ďalej. Sme pripravení na obidva.

  

NOVÝ TRÉNER, NOVÝ KAPITÁN

Trenčín prešiel počas leta viacerými zmenami. Ako sa vám zatiaľ pozdáva nový tréner Ricardo Moniz?
Osobne si myslím, že je to veľmi dobrý tréner. Vnáša do mužstva energiu, a preto chceme všetci za neho bojovať. Sme správne namotivovaní. Som presvedčený, že to dokážeme preniesť na ihrisko.

Akým spôsobom zmenil vašu hru?
Myslím si, že trénujeme podobne ako v minulej sezóne, ale nový tréner dokáže dodať tímu viac sebavedomia. Ukazuje nám, čoho sme schopní, či už po fyzickej alebo mentálnej stránke. Zdôrazňuje nám, čo môžeme spolu dokázať ako tím. Hovorí nám, ako sa môžeme individuálne zlepšovať. Páči sa mi.

V lete sa nemenil v Trenčíne len tréner, ale aj kapitán. Práve vy ste dostali pásku na rameno. Čo hovoríte na vašu novú funkciu?
Samozrejme, je to pre mňa veľká česť. V mládežníckych tímoch Ajaxu Amsterdam som bol takisto kapitán. Páska na ramene znamená v mojej futbalovej kariére čosi výnimočné. Musím ukázať vodcovské schopnosti na ihrisku aj mimo neho. Dúfam, že táto sezóna bude lepšia ako tá prechádzajúca. Je to pre mňa veľká zodpovednosť a beriem to ako výzvu.

Prekvapilo vás, že ste dostali túto dôveru?
Áno, určite. Mali sme kapitána, ale tréner chcel zmenu a vo mne videl vhodného hráča na túto rolu. Som pripravený zhostiť sa tejto úlohy.

Doteraz bol kapitánom Peter Kleščík, ktorý je aktuálne zranený. Ako s ním budete spolupracovať?
V tomto smere sa pre mňa toho veľa nezmenilo. Tak ako v minulej sezóne budem spolupracovať s každým v tíme. Nové je iba to, že teraz som kapitán. V tíme sú skúsenejší hráči ako ja. Keď budem mať nejaké otázky, určite sa ich spýtam na názor. Budem brať ohľad na všetkých, predsa len, sme jeden tím.

Patríte medzi najtalentovanejších hráčov Fortuna ligy. Ako si užívate pochvaly, ktoré sa vám dostávajú?
Ďakujem za tento kompliment. Som šťastný, budem stále pracovať na svojom zlepšení.

Hráte na pozícii defenzívneho stredopoliara, ktorú v minulosti v Trenčíne zastával Stanislav Lobotka. Dnes je hráčom Celty Vigo a sledujú ho tie najväčšie kluby v Európe. Je jeho príbeh pre vás motiváciou?
Uf... V prvom rade, je to veľmi dobrý hráč. Je veľkým vzorom nielen pre slovenských futbalistov, mňa nevynímajúc. Sledujem, že sa mu darí v takom klube ako je Celta Vigo. Držím mu palce.

    

NAJLEPŠÍ TÍM NA SLOVENSKU? AS TRENČÍN!

Trenčín je dvojnásobným slovenským šampiónom. Veríte, že AS opäť vyhrá ligu a vy ako nový kapitán dvihnete pohár nad hlavu?
Pevne v to verím, pretože máme veľmi dobrý tím, v ktorom je plno talentu. V minulej sezóne sme zbytočne stratili veľa bodov, obzvlášť v úvode ročníka. Tento raz sa toho musíme vyvarovať. V každom stretnutí hráme o dôležité body, chceme vyhrať všetky zápasy.

Nová sezóna Fortuna ligy štartuje už tento víkend. S ktorými mužstvami budete podľa vás bojovať o zisk titulu?
Spartak Trnava, Žilina a Slovan Bratislava patria medzi tímy, ktoré budú bojovať o prvenstvo v súťaži. Samozrejme, to platí aj o nás. Prekvapiť môže určite aj Dunajská Streda. V minulej sezóne nikto nečakal, že Trnava bude šampión. Aj teraz môže prísť k prekvapeniam. Som si istý, že máme najlepší tím na Slovensku a že to tento rok aj ukážeme.

V Trenčíne sa stavia nový štadión, bavíte sa o tom často v kabíne?
Nie, nesústredíme sa na nový štadión, ale na naše výkony. Sme šťastní, že sme našli prechodný domov v Myjave. Opakujem, primárne sa sústredíme na veci, ktoré môžeme ovplyvniť priamo na ihrisku.

Z Myjavy máte takú radosť najmä pre kvalitný prírodný trávnik, ktorý sa tam nachádza?
Áno. Teší nás, že po dlhšej dobe na umelom povrchu si zahráme domáce ligové zápasy na klasickej tráve. Väčšina hráčov to preferuje.

      

TÚŽI PO MAROCKOM DRESE

Skončili sa majstrovstvá sveta, na ktorých sa predstavila aj krajina vášho pôvodu – Maroko. Napokon nepostúpilo zo silnej skupiny, v ktorej boli Španieli, Portugalci a Iránci. Ako sa vám páčili výkony krajanov?
S výnimkou prvého zápasu s Iránom to bolo veľmi dobré. Prekvapili ma najmä výkonom proti Portugalsku. Maroko ukázalo, že má kvalitný výber a myslím si, že v budúcnosti to bude ešte lepšie.

Máte holandské občianstvo. Čo je podľa vás dôvodom toho, že taká futbalová krajina nepostúpila na majstrovstvá sveta?
Ťažká otázka. Myslím si, že aktuálne nemajú hráčov najvyššej kvality ako v minulosti. Nie všetci futbalisti národného tímu hrajú v najsilnejších európskych kluboch. Je tam však veľa talentovaných mladíkov. Verím, že v budúcnosti sa Holandsko opäť dostane na vysokú úroveň.

Ktorú krajinu by ste reprezentovali radšej – Holandsko alebo Maroko?
Maroko je môjmu srdcu bližšie, vždy som chcel reprezentovať túto krajinu. Je to mojím snom. Keby som si mohol vybrať, určite ukážem na Maroko. Tak to jednoducho cítim.

Je teda marocký reprezentačný dres vaším najväčším futbalovým snom?
Áno, áno... túžim po tom už odmalička. Bolo úžasné vidieť, ako fanúšikovia podporovali mužstvo aj na týchto majstrovstvách sveta. Keď to precítite, okamžite túžite byť súčasťou tohto mužstva. Dúfam, že sa mi tento sen raz splní.

Ktorých marockých futbalistov najviac obľubujete?
Hakim Ziyech z Ajaxu Amsterdam je výborný, aktuálne je podľa môjho názoru najlepším hráčom mužstva. Veľmi talentovaný je futbalista Schalke 04 Amine Harit. Títo dvaja sa mi pozdávajú asi najviac.

  

ACHRAF EL MAHDIOUI – FAKTY

  • Narodil sa 24. mája 1996 v Amsterdame.
  • Bol súčasťou najslávnejšieho holandského klubu Ajax Amsterdam, v akadémii tohto tímu pôsobil tri roky.
  • Najvyššiu holandskú súťaž si zahral v klube ADO Den Haag, kde v minulosti pôsobili aj traja bývalí hráči Trenčína Csaba Horváth, Filip Lukšík a František Kubík.
  • Do Trenčína prestúpil minulý rok a s AS podpísal trojročný kontrakt.
  • Obdivuje defenzívneho stredopoliara FC Barcelona Sergia Busquetsa.
  • Jeho snom je zahrať si v španielskej alebo v anglickej lige, jeho vysnívaným klubom je londýnsky Arsenal.